drozdzowka - 3896 przepisów (strona:26/260)

Zakręcone drożdżówki z białym serem 586

smak i kształt pamiętam z najlepszej ciastkarni. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach – zakręcone drożdżówki z białym serem. To kolejna propozycja Pawła i Magdy na wydarzenie Wypiekanie na śniadanie, organizowane na Fecebooku wśród amatorów pieczenia.   Składniki na rozczyn: - 125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła(...)łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny)   Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę do większego naczynia, dodajemy suszone drożdże i 2 łyżki cukru – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Naczynie przykrywamy i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z serem (ricotta) 1131

lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego sklepiku. Tych z serem bylo jak na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce.   Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie, znowu mogę(...)ricotta. Udało mi sie dostać dość spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z jabłkami 174

Lubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)się cieplej, pachnie jabłkami, cynamonem i wanilią. Uwielbiam ten zapach. Najczęściej robię takie drożdżówki z jabłkami na kolację, bo wtedy jest troszkę więcej spokoju, do tego szklanka ciepłego kakao i nie potrzeba nic więcej. Gdy zostaną jakieś to lądują w śniadaniówce do szkoły lub jako przekąska do wózka na spacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień

dom-agi.pl
Pastelowa Drożdżówka 153

Spontaniczna drożdżówka ala chlebek na śniadanko…? – jak najbardziej tak. Zostało mi dużooo maślanki po jednym z ostatnich wypieków. Mogłam zwyczajnie wypić ale wcześniej nie przyszło mi to do głowy. Pierwsza myśl – upieczemy coś dobrego. Do wyboru miałam ciasto z owocami na maślance lub drożdżówkę na maślance zamiast mleka. Wybrałam drugą opcję i bardzooo się cieszę. Drożdżówka jest(...)prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania ciasta drożdżowego). Idealna z masełkiem, dżemem, konfiturą lub innym waszym ulubionym dodatkiem. Kropką nad i, która ze zwykłej drożdżówki robi ją niezwykłą jest brązowy cukier i migdały na wierzchu… Mniam… Jest pysznie. Nasze urocze pastelowe śniadanie Polecam. Składniki na 1 drożdżówko-chlebek: 450 – 500 g mąki

Made By Mom And Son
Drożdżówki z budyniem 256

jest o-cze-ki-wa-nie. Na rozczyn, na wyrośnięcie przed formowaniem wypieku i po uformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony im czas. Z poniższego przepisu piekę ok. 20-22 szt. bułek, to zależy od ich gramatury. Nigdy się nie rozdrabniam(...)przywierało do miski (trwało to ok. 12 minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i formowałam drożdżówki. Ciasto podzieliłam na równe porcje, budyń wyciskałam rękawem cukierniczym w zrobione szklanką „dołki”, albo dawałam do środka drożdżówki. Uformowane, układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam i ponownie, tym razem

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z budyniem 65

Lubicie drożdżówki? Jeśli tak, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! :) Drożdżówki z budyniem, czyli mój kolejny już przepis na domowe przygotowanie drożdżówek, które zazwyczaj kupujemy w biegu w piekarni, markecie czy osiedlowym sklepiku. Pyszne i ... The post Drożdżówki z budyniem first(...)appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Drożdżówki z budyniem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Zakręcone drożdżówki 193

Ciasto drożdżowe to świetna baza do wielu smacznych przekąsek. Można je przygotować z różnym nadzieniem w wersji na słono, jak i na słodko. Przygotowując domowe drożdżówki, możemy także nadać im różne ciekawe kształty, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na najlepsze, zakręcone drożdżówki. To moje ulubione drożdżówki z marmoladą, które nie dość(...)świetnie smakują, to rewelacyjne wyglądają. Bardzo często, kiedy je przygotuję, każdy pyta jak je zrobić? W tym wpisie przedstawię Wam recepturę na moje zakręcone drożdżówki oraz postaram się Wam opisać jak je przygotować i co zrobić, by miały taki fajny i niespotykany kształt. PRZEPIS NA ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI Składniki 500 g mąki 200 ml mleka 100ml wody 3 łyżki cukru szczypta

Przepiski.pl
Mini drożdżóweczki z serem albo dżemem 95

drożdżówki sięgamy głównie w podróży czy na wycieczce. Czasami można sobie pozwolić na trochę słodkości. Drożdżówki wykonane są z pysznego ciasta ze słodkim nadzieniem. Można je zrobić samemu z ulubionym dżemem, masą makową, budyniem, serem albo czekoladą. Kombinacji smakowych może być dużo. Wielkość oraz kształt zależy od naszych preferencji. Ja zawsze robię mniejsze, niż te spotykane w sklepie. Tym najmłodszym(...)dzieciom lepiej się je je oraz potrafią być pysznym, słodkim posiłkiem na drugie śniadanie. Idealnie będą pasować do uwielbianej przez nas kawy czy herbaty. W zależności jaką drożdżówkę lubimy można zrobić ją z kruszonką, lukrem, ulubioną polewą albo bez. Przepisów na ciasto drożdżowe jest mnóstwo. Ja lubię jak jest ono puszyste, a zarazem delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki

ProstePesto.pl
Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką 112

Takie drożdżówki chodziły za mną już od dłuższego czasu. Idealne drożdżowe ciasto, pyszne nadzienie, które wymyśliłam sama i maślana kruszonka. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Uwielbiam drożdżowe wypieki i piec i jeść, zawsze mi się udają, może dlatego, że wkładam w to co robię całe serce. Upieczcie takie pyszności. Można je zabrać do pracy, na wycieczkę czy na piknik, a nawet(...)waniliowy 1 cukier waniliowy   Kruszonka: 10 dag mąki tortowej 5 dag cukru 5 dag zimnego masła   Dodatkowo:  mąka pszenna do posypania stolnicy     Wykonanie pysznych drożdżówek:   1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość

Izabelawkuchni
Zakręcone drożdżówki z jagodami 143

Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas(...)wakacyjnej wycieczki. Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Zakręcone drożdżówki z jagodami 143

Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas(...)wakacyjnej wycieczki. Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Jagodzianki drożdżówki z jagodami leśnymi 105

plamach na ubraniach których ciężko się pozbyć. Mimo to te małe psotne owoce są niezastąpione w cukiernictwie, a jagodzianki to chyba najbardziej znane i lubiane słodkie bułeczki spośród wszystkich drożdżówek. Mięciutkie ciasto drożdżowe wypełnione farszem jagodowym, oblane słodkim lukrem – tak w skrócie podsumowałabym ten popularny jagodowy wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodkie bułeczki z jagodami leśnymi i lukrem(...)Polska Trudność: Łatwe Ilość około 15 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 230 kcal Domowe jagodzianki drożdżowe. Słodkie bułeczki z jagodami leśnymi oblane lukrem. Najlepszy przepis na drożdżówki jagodowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA DROŻDŻÓWKI 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 100 g zwykłego cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli

ProstePesto.pl
Drożdżówki z rabarbarem/truskawkami 96

lubi świeżutkich drożdżówek, zwłaszcza jeśli wpadają w nie sezonowe owoce. Rabarbar zaczyna przyciągać nasz wzrok w warzywniakach, więc dziś przychodzę z pomysłem na jego wykorzystanie. Jeśli jednak za nim nie przepadasz,możesz użyć np. truskawek. Na te sezonowe jeszcze czekamy więc dzisiaj użyłam mrożonych. Tradycyjne okrągłe drożdżówki nadziane owocami i obsypane kruszonką. Ciasto początkowo wydaje się kleiste, ale po wyrośnięciu(...)drożdży 500 g mąki 120 ml letniego mleka pół szklanki cukru 80 g masła 2 jajka szczypta soli 4 gałązki rabarbaru lub inne owoce żółtko lub mleko do smarowania drożdżówek Kruszonka 1 szklanka mąki pół szklanki cukru 100g masła lub palmy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z owocami – Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę

Do Garów!
Drożdżówka z wiśniami 100

mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny(...)cukier, wyrobić między palcami, mają powstać takie kluski. Posypać kruszonką ciasto. ** Sposób na lukier: Do kubeczka wsypać cukier, wlać wrzątek, wierzchem łyżki dokładnie rozetrzeć cukier, polać upieczone ciasto. Smacznego! Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka z wiśniami Wersja z rabarbarem i kruszonką Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka z wiśniami

moj przepis na