Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 275mąki, wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 minut przykrywając ściereczką. W między czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, słodzik, sól i jajka. Na koniec dodajemy nasz drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. (mikser 1/2 czasu). Po tym czasie stopniowo dodajemy bardzo miękkie ciasto, cały czas wyrabiając / miksując, aż do uzyskania gładkiego, lekko odchodzącego
Spektrum Smaku
Warsztaty kulinarne "Chlebem i solą" 208prowadzącym warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk. Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość
Kulinarne przygody Gatity
Pierogi pieczone z mięsem 287mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się zmarnować i postanowiłam zrobić pierogi, ale nie tradycyjne ciasto pierogowe, a drożdżowe i upiec je w piekarniku. Pierogi podałam z sosem z rzodkiewką , ale równie dobrze może być każdy inny, który Wam smakuje. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciem
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 225jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo w oliwie z oliwek. Zobacz również inne przepisy na ----> PIZZE Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem - przepis: Składniki
Moje Qulinaria
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 4041cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą/ sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody/ soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Wskazówki: Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie (luźne) i dlatego łatwo się je wyrabia (ręką lub mikserem) - nie trzeba dosypywać mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia, że jagodzianki
Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 227miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm.... nie da się nie oblizywać palców. Składniki : Na 20 dość sporych bułeczek. 4 szklanki
Malinowa Kawiarenka
Ciasto duńskie z przepisu duńskiego piekarza 234duńskie pyszne jest, wiedzą to nie tylko Duńczycy. Cudownie się listkuje, niczym ciasto francuskie, a przy tym jest niezwykle puszyste i lekkie. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe na zimno, a następnie wałkować je z masłem dokładnie w ten sam sposób, co ciasto francuskie. I już! Brzmi skomplikowanie? Ja się z moim wyrobiłam wczoraj w godzinę, czyli naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – wyniki konkursu „NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS Z KUJAWSKIM” 224dajecie kopa do dalszego działania. Dziękuję! Przechodzimy do konkretów! Przepisy, które zostały najwięcej razy dodane do zbiorów innych użytkowników serwisu Fooder.pl to : * Justyna , blog Jemy Pijemy , przepis Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami *Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, przepis na ciasto Słodka pomarańcza * Mariola , blog Kulinarne pyszności Molki , przepis Torcik tęczowy letni * Joanna, blog Kuchnia w czekoladzie , przepis Muffinki marchewkowe z kremem
Ostra na Słodko
Orkiszowe bułeczki maslane z rodzynkami 202Pyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej. Składniki na 15 bułeczek: 450 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 50 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie kotlety z białej fasoli z rukolą 239kotletów (zależy od wielkości) Potrzebujemy: - puszka białej fasoli - garść świeżej rukoli - pół dużej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pokrojonego drobno koperku (świeżego/mrożonego) - 2 łyżeczki płatków drożdżowych - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego - gotowa panierka z maki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - odrobina bazylii - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - pieprz ziołowy - sól
Bananowe Pole
Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 221oczekiwanie na wyrośnięcie - cały ten proces uważam za niezwykle relaksujący i uspokajający. Ma na mnie wpływ wręcz terapeutyczny, gdy zawalona zajęciami nie wiem, w co ręce wkładać. Przy cieście drożdżowym trzeba się wyciszyć, cierpliwie czekać, aż będzie można przejść do kolejnego etapu. Na te kilka godzin wypadam z biegu, a po powrocie mam więcej energii, jakby bardziej mi się chce
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuszki z jagodami 222łatwiznę zbieraliśmy je z Moim Mężczyzną własnoręcznie, oganiając się od komarów. Pozycją obowiązkową gdy pojawią się jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe, drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1/4 opakowania drożdży 1 łyżka cukru jagody Drożdże rozpuszczamy w cukrze (wkładamy
Cynamonowe szczęście
Muffinki pizzowe 258Ciekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt) 5 dag drożdży
Kto ugości moich gości?
Drożdżówki z rabarbarem 269Pyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką. Zasmakują każdemu. Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:) Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka Nadzienie: rabarbar Kruszonka
Takie tam pichcenie
PIECZONE PĄCZKI Z DŻEMEM 226Wielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone! Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandry