drożdżowe - 16813 przepisów (strona:728/1121)

Puree z dynii Hokkaido - wytrawnie i na słodko 164

skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych, czy farszu do pierogów. Składniki: około 1kg dynii na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika sól, olej, rozmaryn - przyprawy do dyni na wytrawnie laska cynamonu, anyż gwiaździsty - przyprawy do dynii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy Chikker jak z McDonald's 1888

minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie

Słodka Strona
Buły z jabłkami 103

Sezon jabłkowy uznaję za otwarty. To nasze dzisiejsze śniadanie: drożdżowe buły z jabłkami, wyglądają może niepozornie, ale cały bajer mają w środku. Składniki ( na 6 szt średniej wielkości bułeczek): 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 10 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże

greenscarf
Cynamonowa drożdżówka do odrywania 140

wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży. Po tym czasie dodać mąkę, cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w cieple na około 1,5 godziny do podwojenia objętości

Nastoletnie Wypiekanie
Strucla z jabłkami 202

Pieczone jabłka wykorzystaliśmy do strucli drożdżowej.     Składniki: -3 szklanki mąki tortowej -2 szklanki mąki 650 -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -350 ml ciepłego mleka -4 jajka -7 dkg masła -łyżeczka cynamonu -słoik 0,9 l pieczonych jabłek -2 garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy

Maminek kulinarny
Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem 177

Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy podwieczorek nie tylko dla dzieci ;-)  drożdżowe, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu, polane miodem wielokwiatowym  z polskich pasiek z wygodnego dozownika niekapka, firmy CD Miody -naturalna słodycz  pachnące ciepłym domem jak u babci i babim latem czegoż chcieć więcej? Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki ciepłego mleka

Wanilia i Kardamon
,,Tarta z kurkami” 108

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie

Podróż w kulinaria
Bagietki czosnkowe 145

Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić   rozczyn ). Dodać do nich mokre składniki i wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości (w ciepłe

Nastoletnie Wypiekanie
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 129

Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika

Karo in the Kitchen
najlepszy sos do pizzy 174

pizzy Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz  wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób,  możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej

Miód i pieprz
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 148

drożdżówkach z owocami to jest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej?  Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg masła (stopić

Maślane ciasteczko
Paluchy drożdzowe z serkiem i solą morską 168

Coś mnie wzięło na paluszki. Tym razem nie rybne a drożdżowe. Chrupiace na zewnątrz i miękkie w środku. O smaku jaki sobie sami wymyślimy. Ja zrobiłam z topionym serkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z  mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać

Maślane ciasteczko
Jajka w cieście chlebowym 99

Pomysłowe jajka owinięte w drożdżowe ciasto chlebowe. Dobrze smakują z klasycznymi sosami! Najlepsze tuż po upieczeniu. Przepis zaczerpnięty z rewelacyjnej książki Pawła Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 200 g letniej wody 15 g drożdży 350 g mąki pszennej 50 g otrębów pszennych 3 łyżki zarodków pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo

Nastoletnie Wypiekanie
Drugie śniadanie do szkoły #3 482

Zestaw I: 4 szt.  placków jogurtowych z borówkami garść borówek 2 orzechy włoskie Zestaw II: domowe ciasto drożdżowe z masłem jogurt do picia pół jabłka

Atlas Smaków