drożdżowe - 16813 przepisów (strona:721/1121)

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 95

dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bułeczki maślane z kruszonką 161

kwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie! Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec

Smaczna Pyza
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą 186

łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt

codojedzenia
Pszenny chleb na maślance 175

niej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.  Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde. Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat posypany mąką, zagniatamy chwilę, formujemy

Czerwona Porzeczka
Zbyt uparta by posłuchać, musiała dojrzeć ..... 126

dobrze, to co nam do tego. W tamtym okresie też umiałam gotować i piec, tylko o tym nie wiedziałam. Do dziś pamiętam jak robiłam rozczyn na ciasto drożdżowe ze słuchawką telefoniczną przy uchu, a po drugiej stronie mama z anielską cierpliwością tłumaczyła mi, że ma się spienić, podwoić objętość itd. Wiele takich przykładów mogłabym przytoczyć. W którymś momencie coś

Blondynka Gotuje
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 168

zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego wadą jest to, że ciasto drożdżowe musi kilkakrotnie rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje się

Pełny talerz
Małe Zakupy w Chińskim Markecie w UK 128

który mieści się w Newcastle. Kupiliśmy dwie drożdżówki i sok. Sklep ten był bardzo dobrze zaopatrzony, większość produktów nie znałam. Coś znakomitego, raj dla każdego kucharza również amatora : ) BUŁKA DROŻDŻOWA Z WODOROSTEM, SZYNKĄ ORAZ SEREM    Bardzo intensywny smak dzięki wodorostom daje posmak ryby. Bułka była bardzo słodka co mi osobiście nie pasowało. Mojemu Łukaszowi bardzo smakuje taki rodzaj

Gotowanie Patki
Focaccia z parmezanem i pomidorami 90

słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki

Mango Papaja
Paluchy drożdżowe z serem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem 207

Dzisiaj pyszne, pachnące paluchy drożdżowe. Z dodatkiem włoskiego sera, suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Wierzcie mi, że już w czasie pieczenia człowiek ma ochotę natychmiast sięgnąć po taką bułkę! Paluchy serowe najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, przekrojone i posmarowane świeżym masłem albo skropione oliwą. Po prostu pycha! Paluchy przygotowałam w kolejnym odcinku Wypiekania na śniadanie a pomysł pochodzi od Insuliny . Ponieważ

Smaczna Pyza
PIERÓG BIŁGORAJSKI 185

sobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie

Ciastka - domowe słodkości
Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello 126

partiami na rozgrzanej patelni na rumiano. Do mięsa wlać brandy, zapalić i wymieszać. Dodać pieczarki, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podałam z kluskami drożdżowymi kładzionymi. zastawa

królestwo garów
Maminkowe racuchy 170

drożdży... Na pewno ci wyjdą!!! Ale na szczęście nie okazało się to zbyt skomplikowane i ja także ,,na oko" zrobiłam i wyszły. Identyczne jak Mamy! I baaardzo pyszne. RACUCHY DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI LUB JABŁKIEM czas ok 1.20 h trudne troszkę ok 50 sztuk Składniki: Ostrzegam, że podaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam *1/4 małej

sierotka maRysia w kuchni
Czeburek idealny 175

mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego! Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem i bez. Ciasto bez jajka stało się totalnym faworytem. Nadzienie

sierotka maRysia w kuchni
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 167

stała. Rano dodajemy do startera resztę mąki (200g) wymieszaną ze słonecznikiem, z solą i z pozostałymi drożdżami, zagniatamy elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Na podsypanym mąką blacie formujemy wstępnie ciasto w kulę i zostawiamy żeby ciasto odpoczęło, około 10 minut, przykryte lnianą ściereczką.   Po 10 minutach odpoczywania

Karo in the Kitchen
Wegańska pizza 147

jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy ulubione warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi (+ opcjonalnie serem wegańskim - jeżeli ktoś nie ma sera, a posiada nieaktywne płatki drożdżowe, to również się nadadzą) i wstawiamy do piekarnika na jakieś 30-40 minut w temp. około 200*C 6. Zajadamy się ze smakiem! :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole