drożdżowe - 16813 przepisów (strona:715/1121)

Miękkie ciastka a’la pierniczki 198

temp. pokojowej. Masło z miodem wlać do miski, włączyć mikser na małe obroty, po kolei dodawać suche i mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 159

glukozy We wrzątku rozpuścić żelatynę, dodać glukozę. Przelać do miski miksera, troszeczkę przestudzić, ale ma być ciepłe. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując na małych obrotach hakiem do drożdżowego, dosypywać cukier puder, w ten sposób dodać około 500 gr. Masę wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem i dodawać stopniowo cukier wyrabiając cały czas rękami. W ten sposób dodać około

moj przepis na
Chlebki drwala 161

oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 174

drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 195

wymieszać, ma się całkowicie rozpuścić, dodać glukozę. Przelać do miski miksera, troszeczkę przestudzić, ale ma być nadal ciepłe. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując na małych obrotach hakiem do drożdżowego, dosypywać cukier puder, w ten sposób dodać około 500 gr. Masę wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem i dodawać stopniowo cukier wyrabiając cały czas rękami. W ten sposób dodać około

moj przepis na
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 177

pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania

moj przepis na
Pizzerinki 310

łyżeczki soli W dużej misce umieścić olej, mleko, sól, cukier, drożdże, jajko, dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dosypywać mąkę cały czas mieszając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego. Jak już cała mąka zostanie dosypana wyrabiać ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk, ma być miękkie, lśniące i elastyczne, przy rozciąganiu nie powinno się rwać. Ciasto odstawić

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 175

łyżka miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być lekko lejące, ale dość gęste, tak że włożona łyżka bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową. Ciasto chlebowe przełożyć do naczynia. Przykryć

moj przepis na
Bułki z marchewką i płatkami owsianymi 167

owsianych 450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 100 g startej marchewki   Przygotowanie:   Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Gdy ciasto będzie mieć odpowiednią konsystencje uformować je w kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć

Nastoletnie Wypiekanie
Pide z mięsem mielonym 273

Pide to tureckie danie, które bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Oba dania to drożdżowe ciasto uformowane na charakterystyczny kształt łódki. Pide występuje w wielu postaciach z wieloma różnymi nadzieniami. Dziś na blogu wersja z mięsem mielonym, aromatyczna i sycąca, czyli tak zwane pide kıymalı

Milion Smaków
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 150

bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny (lub masła - może być roślinne) łyżka oleju rzepakowego szklanka wody płatki drożdżowe (opcjonalnie) *ja niestety nie użyłam, gdyż nie mam jeszcze zrobionych zapasów :(   Przygotowanie Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w rondelku, po czym podsmażamy w nim cebulę. Obieramy

VegUlka
Paluszki chlebowe - grissini 189

dużym kubku lub misce mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę. Odstawiamy na 10 minut. Obie mąki wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Po 10 minutach wlać drożdżowy płyn do mąki. Wyrobić ciasto - im dłużej wyrabiane, tym lepsze - jak staram się mu poświęcić ok. 10 minut. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką. Wyrobione ciasto powinno teraz wyrosnąć (podwoić

Kulinarne Inspiracje
Chleb wieloziarnisty ( na drożdżach) 292

wysypanej otrębami pszennymi keksówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić ciasto i piec około godzinę lub do czasu aż skorka nabierze brązowego koloru. Studzić na kratce. Chlebek - jak to drożdżowy - najlepszy tego samego dnia po upieczenie. Powinien zachować świeżość

apetytnapieczenie
Świderki cynamonowe 213

wymieszanego z 1 łyżką cynamonu Wykonanie: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 min, Miękkie masło razem z cukrem mieszamy mikserem. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut. Na końcu przesiewamy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie ok 5 min. Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy

Panda i jej świat
Zakręcone Ślimaczki 166

miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. W między czasie do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier, kardamon i mieszamy. Do mleka dodajemy jajka i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, jajka z mlekiem i roztopione masło. Ciasto zagniatamy ręcznie lub w mikserze. Ciasto będzie lekko lepiące. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 godz do podwojenia objętości. Teraz robimy nadzienie

Panda i jej świat