drożdżowe - 16813 przepisów (strona:734/1121)

Wegański parmezan. 206

migdały firmy BackMit, które sprawę mi ułatwiły do maksimum możliwości! :) Z łatwością znajdziecie je na sklepowych półkach :) Potrzebujemy: pół szklanki mielonych migdałów, u mnie z BackMit 4 łyżki płatków drożdżowych szczypta soli himalajskiej Teraz najprostsza rzecz pod słońcem! Po prostu wszystko ze sobą mieszamy :) O zastosowaniu tego "parmezanu" będę pisać w kolejnych postach :) mam nadzieję, że miło Was zaskoczę. Skomentuj

MamaOskarka
Śniadanie do szkoły 118

szkolnym w pudełeczka śniadaniowe. Ładnie zapakowane śniadanie dzieci zjedzą z przyjemnością. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano

Moja smaczna kuchnia
Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 108

minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo z marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą, której przepis wkrótce na blogu :)  ---------- Podobne:   Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
chleb na młodym zakwasie 155

udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich). Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy. składniki zaczyn 1 szklanka maki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek świeżego zakwasu 1 szklanka letniej wody ciasto chlebowe 1,5 szklanki mąki żytniej razowej

Miód i pieprz
Babka keksowa na majonezie - lekka i puszysta 147

Lekka jak puch babka w formie keksu. W smaku różni się od klasycznej babki -  smakuje troszkę jak biszkopt, troszkę jak drożdżowe. Jest idealne nie tylko na deser, ale i na podwieczorek lub kolację do kubeczka mleczka :) SKŁADNIKI: (forma ok 34x12 cm) 5 jajek 1 szkl cukru  3 łyżki majonezu szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki

Kto ugości moich gości?
Kopytka z kurkami 136

minutach) odcedzamy i studzimy. Obieramy, przeciskamy przez praskę (można też zrobić to blenderem) dodajemy sól, pieprz, mąkę i jajko. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być jak ciasto drożdżowe) odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy (również rękoma) na wałek jednolitej grubości. Nożem odcinamy kawałki ciasta, które gotujemy potem w osolonej lekko wodzie. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy ok 7-10 minut. Odcedzamy

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżowy dyniol 134

miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy spuchną. Do miski przesiewamy mąkę i dosypujemy pozostałe suche składniki, a następnie

Karczma Honorietty
Rodzynkowa drożdżówa 163

Każdy gdzieś tam w zakamarkach swojej kuchni chomikuje przepisy rodzinne. Jako, że czas wspominkowy, to zajrzałam do Matczynych zapisków, by znaleźć idealne ciasto drożdżowe. Szybkie, wyjątkowo smakowe i najlepiej wchodzi ze szklanicą ciepłego mleka na kolację oraz dnia następnego z poranną kawką! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, szklanka mleka, 150 g margaryny mlecznej, 2-3 jajka, małe opakowanie

Karczma Honorietty
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 176

szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy i pokroić w romby lub kwadraty, a na każdym kawałku ułożyć migdał. Odstawić na noc, a następnego dnia rano upiec w temp. 180 stopni

Karczma Honorietty
Bułeczki z serem 177

Kochani będą dzisiaj bułeczki drożdżowe  z twarożkiem lub z serem jak tam wolicie . Ważne , że smaczne i smakują .      Składniki na rozczyn:   125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki ksylitolu    składniki na ciasto:   340 g maki tortowej 40 g masła ( dałam margarynę) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego

Różowa kuchnia
Norweskie bułeczki cynamonowe 217

drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić  rozczyn ) Dodać  mleko, roztopione masło i jajka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (można wyrobić ciasto ręcznie, lecz jest to bardziej pracochłonne) Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić

Nastoletnie Wypiekanie
Muffinki orkiszowe z bananami i czekoladą 204

późno wieczorem dziecko wyraziło nadzieję, że ona też będzie mogła zabrać ze sobą mamusine bułeczki. W końcu brat zawsze zabierał.  Zaczęło gorączkowe przeszukiwanie szafek i składników.  Bułeczki drożdżowe odpadały ze względu na godzinę. Zresztą nie miałabym czym ich nadziać.  Tak oto powstały muffiny bez proszku do pieczenia (bo nie było), z prawie samych zdrowych składników.  Rano

Sto kolorów kuchni
Konfitura malinowa z cukrem różanym 152

Wyobraźcie sobie. Zima, zimno, mróz i śnieg. Albo najgorsze (dla mnie) miesiące, czyli listopad i luty. Buro, sino, okropnie. A przed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo

Cakes By Kejt
Maślane rogaliki śniadaniowe 242

temperaturze pokojowej. Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem i solą (ze świeżymi najpierw zrobić  rozczyn ) Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z niego kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 230

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć

Życie zamknięte w smaku