drożdżowe - 16813 przepisów (strona:740/1121)

Truskawkowe bułeczki 144

chciałam koniecznie coś słodkiego do kawy z truskawkami, pobiegłam szybciutko na stragan po następne 2 kg, i tym samym spędziłam pół dnia w kuchni, bo zaczęłam od bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką, a skończyłam na...ale o tym w następnym poście :) Bułeczki znikały zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące jak diabli, parzyły w palce, ale znikały w oka mgnieniu

na moim stole...
Racuchy drożdżowe 198

Racuchy drożdżowe Racuchy to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa. I Babcia :) Jako dziecko uwielbiałam Jej racuchy, posypane gruboziarnistym cukrem (innego przecież nie było), zjedzone gdzieś na podwórku między zabawą w piachu a namiotem z koców:) Mimo, że moje szybciutko znikają z talerza, to mam przeczucie, że nie dorównują w żadnym stopniu racuchom Mojej Babci. Dzisiaj obiad na słodko, na szybko

na moim stole...
Naan 183

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe babeczki z jagodami 154

jagody wszyscy robią przepyszne jagodzianki. Ja troszkę zmieniłam i zrobiłam małe drożdżowe babeczki z jagodami .  Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka 15 dkg drożdży 10 jajek 3/4 kostki roztopionej margaryny 2 szkl. cukru cukier waniliowy jagody Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleko, dodając  1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże

Salonik smaków
Fatayer ze szpinakiem 130

arabskiej :) W moich poszukiwaniach często inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka

Chocolate Muffin Blog
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 224

każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas pieczenia powietrze (pochodzące z przesianej mąki) lub dwutlenek węgla (wytwarzany przez drożdże

W kuchni Katie
Ciasto z owocami na oleju 253

każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 szklanki oleju

Mała Cukierenka
Drożdżówki z malinami i cukrem pudrem! 131

Pysznie! Ostatnio mam ciąglę chęć robienia bułeczek drożdżowych z różnymi sezonowymi owocami. Na blogu był już wpis na babeczki z truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki z mascarpone 214

Jagodzianki z mascarpone to cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni

Poezja smaku
Liebster Blog Award - kilka słów o mnie 113

czym zadać im 11 pytań. Nie można nominować bloga, który nominował nas. Pytania od autorki bloga "Cukry Proste": Ulubiony zapach? ... to zapach lasu po lekkim, orzeźwiającym deszczu oraz wspomnienie drożdżowych wypieków mojej babci. Znienawidzony dźwięk? ... młot pneumatyczny, gdy usilnie starałam się uczyć do najważniejszego egzaminu. Ulubiona piosenka na poprawę humoru? ... "Bałkanica" - przywołuje wspomnienia mojej małej pociechy tupiącej nóżką w rytm

Słodkie okruszki
Ciasto Cygan. 154

babcine ciasta. Nie wyobrażacie sobie jaka była to dla mnie radość, po tylu latach móc znowu spróbować tych wspaniałych wypieków. Wśród nich był oczywiście Cygan, który na przemian z drożdżowymi rogalikami nadziewanymi dżemem agrestowym, był numerem jeden dla zgrai wnuków dopraszających się babci o coś słodkiego. I tak oto przepisy znalezione w zakurzonych papierach zabrały mnie w sentymentalną podróż

Rozpustne gotowanie
Biszkopt z ananasem. 177

kolejna moja propozycja na urozmaicenie ciasta biszkoptowego. Piekę je dość często, bo obok mięciutkich ciast drożdżowych  i puszystych babek, mój synek upodobał sobie właśnie ten rodzaj ciast. Gotowe ciasto można polukrować, lub posypać cukrem pudrem, ale i bez dodatków jest pyszne. Szybko się je robi, szybko piecze, więc jest idealną propozycją na podwieczorek w środku tygodnia, a jeśli coś

Rozpustne gotowanie
Kandyzowana skórka cytrynowa. 171

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a jak wiemy najlepiej dekoracje przygotować samemu. Dzisiaj przygotowałam kandyzowaną skórkę z cytryn, która jest wręcz nieporównywalna z tymi sklepowymi, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, a więc do dzieła! Składniki na kandyzowana skórkę cytrynową 2 cytryny 0,5 szklanki

Rozpustne gotowanie
Tureckie bułeczki z serem. 193

Dziś zapraszam na pyszne bułeczki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego (duńskiego) w nieco innej odsłonie, a mianowicie będą to bułeczki wytrawne. Ciasto jest przygotowywane nieco inną metodą niż to tradycyjne, które trzeba kilkakrotnie wałkować i chłodzić, jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, a efekt jest taki sam. Bułeczki przygotowałam na kolację i to był mój błąd, gdyż wyszły tak pyszne

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 115

gdzie dom pachniał ciastem, ogród był ogromnym placem zabaw, a sad rozbrzmiewał dziecięcym śmiechem. Z każdej wyprawy wracaliśmy z naręczem polnych kwiatów dla mamy, które wymienialiśmy na bułeczki drożdżowe lub ciasteczka. Te z bezą należały do ulubionych...      Są kruche, wręcz rozpływają się w ustach, słodkie, ale nie bez przesady, bo kwaśny dżem równoważy tę słodycz

Rozpustne gotowanie