drożdżowe - 16813 przepisów (strona:747/1121)

Recenzja #.20 - paprykarz z kaszą jaglaną (Primavika) 105

przyprawy (zawierają: seler i gorczycę), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Wartości odżywcze w 100g : BIAŁKO - 5g TŁUSZCZ - 7g WĘGLOWODANY - 16g Moja opinia : Byłam bardzo ciekawa smaku tego produktu, ponieważ nigdy nie jadłam paprykarzu, nawet tego tradycyjnego. Jako że jestem wielką

breakfast of dreams
.819. dzień odpoczynku 129

drożdżowe cynamonowe kluski kładzione z karobowym jogurtem~ Rano szukałam pomysłu na śniadanie i znalazłam go w lodówce ;) A ściślej mówiąc - znalazłam tam napoczęte drożdże i przypomniałam sobie o tych kluseczkach :) Robię je już drugi raz, ale tym razem w wersji nie-wegańskiej jak za pierwszym razem, więc podam przepis :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki razowej ~łyżeczka cukru

breakfast of dreams
.839. domowe = najlepsze 142

omlet z białek z domową masą makową ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Przygotowania do Świąt pełną parą! Wczoraj piekłam drożdżową gwiazdę makową (wygląda cudnie! :), to właśnie z niej zostały mi białka dzięki którym jem dziś tego omleta) z domową masą makową, którą zrobiłam po raz pierwszy. Zgodnie z mamą stwierdziłyśmy, że jest o niebo lepsza od sklepowej! Pełnaaaa bakalii! Aż trudno

breakfast of dreams
.842. jaglanka w ricottcie 89

przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale zamiast kaszy jaglanej były płatki owsiane, a zamiast ricotty twaróg. Jadłam

breakfast of dreams
.953. drożdżówka z patelni 114

ryżowo-gryczany omlet drożdżowy z jeżynami

breakfast of dreams
dyniowa krajanka z rodzynkami, pod kołderką z cukru pudru 143

Jest i drugie ciasto z dynią w roli głównej :) Jeśli miałabym wybierać, które jest lepsze - drożdżowe, na które przepis opublikowałam wczoraj , czy te - miałabym nie lada zagwozdkę...Jednak mój tato takowej nie miał i, stwierdził, że krajanka jest lepsza, a nawet, że to jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadł. Nie sugerujcie się niczyim zdaniem - upieczcie oba te ciasta

chili & sugar
razowe racuchy z rabarbarem 120

już ostatni przepis z tym warzywem, który czekał na publikacje na blogu. Aczkolwiek mam nadzieję spróbować jeszcze kilku nowych przepisów z rabarbarem w roli głównej :) Drożdżowe racuszki kojarzą mi się z dzieciństwem. Zawsze robiliśmy je z jabłkami i czasem mama dorzucała rodzynki. Obowiązkowo jedliśmy je z cukrem pudrem :) Do racuchów można dorzucić każde owoce (lub, jak w tym przepisie - warzywa

chili & sugar
domowy jogurt sojowy (VEGAN) 108

temp. ok. 40*C. Przydatny jest tu termometr kuchenny, ja go niestety nie posiadam więc sprawdzałam temperaturę palcem, mleko powinno być letnie, tak jak do rozczynu na ciasto drożdżowe :) Wyłączamy palnik. Kilka łyżek mleka mieszamy z jogurtem, a następnie wlewamy jogurt do garnka cały czas mieszajac żeby nie powstały grudki. Przelewamy całość do słoika, zakręcamy go, owijamy kocem i pozostawiamy

chili & sugar
drożdżowe ciasteczka z jagodami goji 140

chwalą i znajdują się w zaszczytnej grupie superfoods :) Mogłabym się rozpisać jeszcze bardziej, ale  więcej informacji na temat goji ViVio  na stronie www.  Zapraszam! DROŻDŻOWE CIASTKA Z JAGODAMI GOJI przepis autorski // ok. 15 ciastek ~155g mąki pszennej + ew. do podsypania ~55g jagód goji ViVio ~60g miękkiego masła ~1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciastka są mało słodkie

chili & sugar
pierniczki (przepis III) 133

przepisu są proste i szybkie do wykonania. Należą raczej do miękkich pierniczków, lecz z czasem twardnieją, więc trzeba zjeść je w ciągu max. 4-5 dni. Polecam też: ~ Pierniczki drożdżowe ~ Pierniczki z przepisu mojej Babci PIERNICZKI przepis autorski // ok. 30-40 pierniczków (w zależności od użytych foremek) ~2 szklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki cukru trzcinowego (można dać 1/2 szklanki

chili & sugar
Super szybki chleb bez drożdży 131

Znaczy się, nie czuć w nim drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta

Marder&Marder Manufacture
Croissanty 109

croissanty robi się z ciasta francuskiego. Otóż nie do końca. Ciasto francuskie robi się bez drożdży, a do ciasta na croissanty drożdże się dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak inne. Tylko nieco podobne. Jest wiele sposobów na przygotowanie tego ciasta, mniej lub bardziej skomplikowane. Każdy światowej klasy kucharz/cukiernik ma swój przepis wypracowany przez lata

Marder&Marder Manufacture
Pissaladiere 122

razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę

Marder&Marder Manufacture
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 154

uświadczycie. Skład tych produktów bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Weźmy na przykład właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z owocami i kruszonką 149

Bułeczki drożdżowe kojarzą mi się z moją Babcią, która nam je robiła, jak latem chodziliśmy do lasu po jagody i maliny. Chciałabym Wam zaproponować przepis na bułeczki z owocami. Tak naprawdę istnieje dowolność, jeśli chodzi o nadzienie owocowe.  Ogródek mojej Mamy skusił mnie truskawkami i poziomkami, a zamrażarka jagodami. Moja wersja to potrójne jagodowo - poziomkowo - truskawkowe niebo w gębie

ChilliJemy