drożdżowe - 16813 przepisów (strona:755/1121)

Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 152

mieszając masę, aby osuszyć ciasto.  Przesuszone ciasto umieścić w misce i ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku , energicznie mieszając drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta drożdżowego). Gdy składniki się połączą ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące.  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Plate of Joy
Tarta makowa 252

planach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet

Plate of Joy
Strucla z rabarbarem i amarantusem 147

znowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony ' Weekendy w domu i ogrodzie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki  8 g cukru wanilinowego szczypta

My Culinary Art
Śliwki Węgerki z kruszonką i lodami 81

zrobieniu ciasta drożdżowego została mi końcówka kruszonki, przystąpiłam do kolejnego eksperymentu.Oj udał się i o bardzo.Ostrzegam uzależnia. Składniki: 70 gram mąki 50 gram cukru 1 łyżeczkę olejku migdałowego 50 gram masła 1 żółtko lody czekoladowe  śliwki  Sposób przygotowania: Śliwki umyć,przekroić na pół i wyjąć pestki.Ułożyć w foremce. Kruszonkę przygotowujemy z mąki,cukru,olejku migdałowego,masła

Wielki apetyt
Bułeczki śniadaniowe 116

jakiegoś czasu co niedzielę piekę własne pieczywo.Oczywiście z racji tego,że są o moje pierwsze próby,na blogu znajdziecie tylko te udane;)Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z suszonymi owocami i otrębami-wyszły pyszne.  Składniki: 450g mąki pszennej garść otrębów pszennych 12 g drożdży 225 ml ciepłego mleka 100g suszonych owoców łyżeczka soli łyżka cukru 1 łyżka

Wielki apetyt
Ślimaczki Dan Cake 82

Firma  Dan Cake przesłała mi do przetestowania swój nowy produkt- ślimaczki. Otrzymałam dwa smaki waniliowe i czekoladowe.Bułeczki,bo tak można je śmiało nazwać zrobione są z ciasta drożdżowego.  Opakowanie zawiera aż 7 sztuk z czego każdy ślimak zapakowany jest oddzielnie.Przyznam,że to świetne rozwiązanie znacznie umiliło nam konsumpcję i przechowywanie,gdyż zabrałam je na spacer z dzieciakami

Wielki apetyt
Babka drożdżowa 86

wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować.  Składniki: Rozczyn:   125 g mąki   200 ml lekko ciepłego mleka   40 g drożdży 2 łyżki cukru  Babka

Wielki apetyt
Makowiec 127

którego nigdy nie odważę się przygotować. A jednak, stało się- mój pierwszy zwijany makowiec. Może nie wygląda idealnie, ale jest mega pyszny. Składniki: 500 g mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) 40 g drożdży 120 g cukru 160 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 5 żółtek 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 500 g suchego

Wielki apetyt
Rogaliki 127

Niby drożdżowe a podczas jedzenia przypomniałam sobie cudowny, maślany smak rogalików francuskich. Świetna opcja na pyszne śniadanko w niedzielny poranek. Ja przygotowałam je dziś i podałam razem z jajecznicą ( którą mój mąż uwielbia) z okazji naszej 6 rocznicy ślubu. Tak rozpoczęty dzień skazany jest na sukces. Składniki: 500 g mąki 250 miękkiego 5 łyżeczek cukru pudru 1 łyżeczka cukru

Wielki apetyt
Lekkie pączki pieczone 126

rozczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać pozostałe składniki (poza marmoladą)i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Ja użyłam do tego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części i robimy placuszki, w które wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy

Wielki apetyt
Wielkanocne chlebki 126

Cudowne, lekko słodkie i niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka

Wielki apetyt
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 122

tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar w moim domu obok kompotu zaczyna się regularnie pojawiać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Tym razem padło na rabarbar i truskawki. Ciasto wyszło idealnie puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie, nie za kwaśne po prostu niebo w gębie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka

Wielki apetyt
Bułeczki drożdżowe- cynamonowe 121

wymieszanym z cukrem. Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno ze szklanką mleka. Smacznego! Ps. na bazie tego samego ciasta możesz również przygotować wytrawną wersję swoich drożdżowych bułeczek. Przepis znajdziesz tu . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Drożdżówki z nutellą 437

nutellą, którą kupiłam już jakiś czas temu. A że nie jem jej na co dzień (używam tylko do wypieków), postanowiłam zrobić z nią drożdżowe bułeczki. Kiedyś znalazłam fajny przepis na takie bułeczki (spodobał mi się głownie ich kształt) więc zabrałam się za ich wykonanie Drożdżówki wyszły bardzo miękkie i puszyste z dużą

Marta Gotuje
Placek drożdżowy na maślance z owocami 314

Ostatnio zrobiłam się odrobinę monotematyczna i na okrągło wrzucam przepisy z rabarbarem, jednak mam wrażenie jakbym odkryła jego smak na nowo <3 Dziś przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe przygotowane na maślance z dodatkiem drobno pokrojonego rabarbaru, ale oczywiście możecie go zastąpić innymi owocami, na przykład truskawkami, jagodami lub jeżynami. Ciasta wychodzi bardzo dużo, więc jeżeli nie macie 10 osób

My Culinary Art