mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy sól, aromat waniliowy, masło, żółtka, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy maki. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Ciasto ponownie wyrabiamy
Moniki SmakołykiPrzepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru
NA MOIM TALERZUWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny
Marta Gotujechrupiące kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki: Około
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :) Składniki: 20 dag mąki krupczatki 3 czerstwe bułeczki 1 jajko łyżeczka soli pół szklanki wody (może być gazowana) 1 łyżka masła pół szklanki mleka
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam domowe drożdżowe wypieki, a ta chałka to mój ostatni hit. Piekłam ją już kilka razy :) Przepis znalazłam u Anuli . Podaję go z moimi zmianami, między innymi zwiększyłam ilość mleka - dzięki temu chałka wyszła mię ciutka :) Pyszności , najlepiej smakuje z masłem lub domowym dżemem. Jeśli ktoś jeszcze nie robił, to p olecam!!! Składniki: 550 g mąki 4 łyżki cukru
Kuchnia domowa AniCiasta i inne słodkości Mazurek królewski Babka drożdżowa Kokietka Kora orzechowa Kruszynka Rafaello na krakersach Bounty Shrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownica Sernik
Kuchnia domowa AniDomowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą! Składniki : 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 40 g drożdży 2 łyżki masła 1 jajk o 4 łyżki cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek krem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy) Sposób przygotowania: 1. Do miski wle wamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukr
Kuchnia domowa AniBardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki , ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży
Kuchnia domowa Anioleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut
Kuchnia domowa AniChoć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ . Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami. Składniki: 3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 2 łyżki
Kuchnia domowa AniKruszonka kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi. Ja nie rezygnuję z niech przy okazji innych wypieków najbardziej lubię ją na tych właśnie babeczkach. :-) W zależności od pory roku, dodaję na nie różne owoce (wiśnie, brzoskwinie, truskawki). Zimą najlepiej smakują z malinami ze słoika. Takie wspomnienie lata. ;-) Przepis znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie. Normal 0 21 false
Szefowa kuchninadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu. Tym razem postanowiłam zrobić pizzę
Zakręcony WidelecKto nie lubi chałki zjeść na śniadanie? Z dżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą? A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie
MiksturownikMiód i masło roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło z miodem i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość 5mm. Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-10 minut
Czerwona Porzeczka