Ciasto drożdżowe nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga tylko więcej czasu (głównie na podwojenie swojej objętości). Trzeba jeszcze pamiętać, że wszystkie składniki MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ (najlepiej wyjąć je ok. pół godziny przed pieczeniem). Przepis na ciasto z puszki (zmieniony). Składniki: - 10 g świeżych drożdży - 100-125 ml ulubionego mleka - 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) - 2,5 łyżki
Qlinarnie i QlinarnieBułeczki w kilku wariantach pojawiały sie już na ciastkożercach: te na śniadanie można znaleźć tu , a tu wytrawne do piwa lub na przystawkę. Dziś puszyste drożdżowe babeczki dzięki, którym można się poczuć Like a Lord ;) Składniki: 2,5 szklanki mąki 60 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka brązowego cukru 50 g masła 3/4 szklanki ciepłej wody +1 jajko, sezam
Ciastkozercymożna je kupić w sklepach z żywnością arabską. Nie mając jednak do nich dostępu, zrobiłam chaczapuri z serkiem feta. Pycha. Porcja na 5-6 osób Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 1/4 kostki drożdży 150 ml ciepłego mleka płaska łyżeczka soli Masa z serka 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka
Jadło i czytadłocebula nabrała słodkości. Jajka ubić dodać śmietanę, doprawić i wlać do cebuli, podgrzewać tak długo, aż masa zgęstnieje (nie gotować). Masę odstawić do przestudzenia. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć masę cebulową i piec przez 35 minut w 170 stopniach. Cebularza można jeść na ciepło i na zimno
Jadło i czytadłoFocaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał. Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki. Proporcje na bardzo dużą blachę
Jadło i czytadłociekawa jak smakuje frużelina z rabarbaru i powiem Wam, że jest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe. 0,5 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię
Jadło i czytadłoJeżeli lubicie pizzę, a myślę że tak, bo kto jej nie lubi, to zapewniam Was, że polubicie serowe ciasteczka. Są osoby, które nie tolerują ciasta drożdżowego i po jego zjedzeniu źle się czują. Myślę, że ciasteczka w których nie ma drożdży i proszku do pieczenia z pewnością przypadną Wam do gustu. Tak jak w przypadku pizzy, ciasteczka można
Jadło i czytadłoZnam osobę, która twierdzi, że nie lubi ciasta drożdżowego, bo jest za suche. Tym jednak razem zachęcać musiałem ją do spróbowania tylko pierwszego kawałka. Ciasto według tego przepisu jest dobrze wyrośnięte i wilgotne. A w trakcie pieczenia pachnie tak, że sam nie mogłem doczekać się wyjęcia go z piekarnika. Składniki: 50 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru
W SMAKsię dzieje… Dziesięć żółtek, pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce
GRUBY WAŁEKDzisiaj robię sobie legalne wagary, bo zaraz do okulisty uciekam, a potem kończenie jednego tortu i pieczenie kolejnego tortu na jutro :D A co do wczorajszego chleba, był to drożdżowy pół razowy ze słonecznikiem i ... ziemniakami ! Planowany już dość długo, choć dopiero teraz w końcu go spróbowałam, jedząc go sama nie mogłam uwierzyć, że są tam ziemniaki
More food, love and dreamsPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować! SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt) 250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka
Kto ugości moich gości?Mięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić
Praktyczna plwyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne
Moniki Smakołykimnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Stare GaryDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać. 2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez
Moje domowe kucharzenie