cytryna - 13435 przepisów (strona:759/896)

Mocktail orzeźwiający z mango i ogórkiem 99

Cześć! Dzisiaj wpis z okazji konkursu organizowanego przez PepsiCo :) Konkurs polegał na stworzeniu bezalkoholowego drinka na bazie napoju z oferty PepsiCo. Ja wybrałam 7up o smaku cytryny i limonki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Happy fooding na żółto! 97

fooding - są to cykliczne spotkania, które polegają na wspólnym gotowaniu na określony temat lub kolor, tym razem padło na słoneczny żółty! My przygotowaliśmy trzy rodzaje "lemoniad" - klasyczną cytrynową, pomarańczową i z kwiatów czarnego bzu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym 153

Dzień dobry! Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda? Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę

Pora coś zjeść
Cytrynowe risotto z krewetkami 117

Dzień dobry! Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Babka z advocaatem 112

odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę. Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć

Pora coś zjeść
Lemoniada rabarbarowa 127

wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów. I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii. Co sądzicie? Ja już go robiłam kilkukrotnie i za każdym razem szybko znika. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Piegusek z białek 560

białek Składniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać - dodać

Smakołyki Bereniki
Ciasto Kubuś 4191

szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody 10 herbatników na spód 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad

Smakołyki Bereniki
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4591

wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt) 2 łyżki żelatyny masa pomarańczowa 3 żółtka 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru 70g masła 0,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody Wykonanie: - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, energicznie wymieszać do połączenia się składników, dodać

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym 436

gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie. Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust

Smakołyki Bereniki
Szybka surówka na obiad z kapusty pekińskiej i kukurydzy 1426

Post Szybka surówka na obiad z kapusty pekińskiej i kukurydzy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sałatka z arbuzem i serem feta 164

Post Sałatka z arbuzem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 183

pokoju w postaci ciepłego powiewu. Słońce wykukuje zza chmur. Czujesz to? Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała z tego szklanka

W kuchni Karmel-itki
Magiczna Noc Restauracji. 178

swą potrawę. Autorska. Specjalnie na jedyną taką noc w roku.Smakowity przykład kuchni fusion! Flambirowana pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo

W kuchni Karmel-itki
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 265

kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam

W kuchni Karmel-itki