cytryna - 13435 przepisów (strona:751/896)

Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 177

netu ) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze i przyprawione oliwą z oliwek, cytryną, lub w bardziej aromatycznej wersji z czosnkiem, pomidorami czy anchois.( zdjecie z netu )    Nie sposób przy okazji nie wspomiec o uprawianej, a nie dziko rosnącej cime di rapa

Mia Cucina Sofieta
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 203

jest spożywana po krótkim zblanszowaniu i dodawana np. do makaronu (Włosi makaron zjedzą ze wszystkim), może być duszna z papryczką, podana al naturale,  polana nitką oliwy i skropiona cytryną, z pure z bobu, czy ziemniaków, lub dodana do delikatnych w smaku potraw dla dodania odrobiny pikantności.   W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy  niż orecchiette

Mia Cucina Sofieta
Torta Caprese 202

zabrali ze sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa

Mia Cucina Sofieta
Pianka truskawkowa 162

mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus.  Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy

Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 198

osób: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie  płuczemy w zimnej wodzie.  Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy

Mia Cucina Sofieta
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 190

podeszła wodą)  Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji . Dodatkowo  1 banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał) kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby  Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie krem czekoladowy, na nim układamy plasterki bananów i rękawem wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy wedle

Symfonia Smaków
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 224

proszku do pieczenia 1 szklanka ziaren sezamu 1/4 szklanki mleka szczypta soli szczypta kardamonu 1 łyżka startej skórki ze sparzonej pomarańczy 1 łyżka startej skórki ze sparzonej limonki (lub cytryny) łyżka aromatu orzechowego ( takiego do kawy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.  W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier, kardamon). W drugiej misce

Symfonia Smaków
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 175

piekarniku należy podnieść do 200*C i dalej piec buraki).  W tym czasie awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy jak w drobną kostkę. Kolejno skraplamy go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał i odstawiamy na bok. Podpieczone, półmiękkie buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę wielkości kostek z awokado. Następnie w misce składniki łączymy ze sobą: dodajemy ocet

Symfonia Smaków
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 177

kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było je postawić i polewamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Gotujemy do zmięknięcia (moje gruszki- konferencje, były dość twarde, gotowałam je ok. 10-15 minut). Tak przygotowane gruszki wyjmujemy na talerz, aby woda z gotowania odciekła

Symfonia Smaków
Sałatka nicejska 365

czym odcedzić i przelać zimną wodą.  Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.   Sos:   1/4 szklanki soku z cytryny,  2 łyżki oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem

Z miłości do słodkości
Czekoladowy kaprys z zieloną wkładką 194

Masę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm.  Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz:  1/3 szklanki zimnej wody,  sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem:  3 galaretki agrestowe,  600ml śmietanki 36%,  3 czubate łyżki cukru pudru,  2 płaskie łyżki żelatyny,  3 czubate

Z miłości do słodkości
Szampański aperitif 148

dzbanka kolejno wlewać szampan, coca-colę oraz sok pomarańczowy, dokładnie wymieszać.  Na dno kieliszków do szampana wrzucić kostkę lodu, zalać gotową mieszanką.  Udekorować np. plasterkiem cytryny. Od razu podawać.                                         Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Ogniste ziemniaki z grilla 263

Niedawno otrzymałam do testowania przyprawę Royal Brand do ziemniaków. Nie jest to jednak taka zwykła mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: papryczki chilli, groszek, kurkuma, curry, cytryna, kolendra i tymianek. Przyprawa wygląda po prostu jak suszone warzywa a nie zmiksowana mieszanka przypraw, jak to bywa zazwyczaj. Już samo to bardzo mnie zaciekawiło:) Długo zastanawiałam się do czego w ogóle

Z miłości do słodkości
SALATKA Z ZIELONYM JABLUSZKIEM 124

wykorzystac zielone jabluszko. skladniki dla 2 osob: kilka srodkowych lisci salaty karbowanej 1 jablko zielone kilka rzodkiewek orzechy wloskie ser gorgoncola sol, pieprz czarny swiezo mielony sos: sok z cytryny, miod, oliwa proporcje powinny byc takie by sos nie byl zbyt kwasny Wykonanie: Salate rozdzieramy na kawaleczki i ukladamy na talerzach. Na salate kladziemy pokrojone w plasterki jablko i rzodkiewki

Przysmaki Karolki