Drożdżowe bułeczki dla Mikołaja 167Byliście grzeczni w tym roku? List do Świętego Mikołaja już wysłany? Proponuję coś na zachętę:) Drożdżowe bułeczki dla Mikołaja SKŁADNIKI: 25 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki cukru łyżeczka soli około 3-4 szklanki mąki 1 jajko (do posmarowania chałki) sezam nutella
MarciochaKucharzy
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 255typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga to włoskie określenie zaczynu, który może być sztywny i mieć hydrację 50-60 procent lub być luźny jak poolish. Zazwyczaj zaczyn ten składa się z proporcji
Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 211Pyszne, kwaskowate i baaardzo mięciutkie ciasto drożdżowe :) W przygotowaniu jest dosyć proste, nawet nie musimy brudzić rąk ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 1 keksówkę: 25 g świeżych drożdży + 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru brązowego szczypta soli 50 g masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 250 g mąki pszennej 200 g truskawek, pokrojonych
My Culinary Art
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika 240sojowe, cebula, marchew, przyprawy (zawierają: seler i gorczycę), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Nie ma tu wiec dodatku cukru, substancji konserwujących, ani żadnego glutaminianu! Produkt jak najbardziej nadaje się dla wegetarian, wegan, a także bez obaw można go podawać diabetykom i dzieciom. Przed
Kto ugości moich gości?
Foremki do rurek 243folię aluminiową, kartki papieru , zszywacz lub spinacze..ewentualnie igłę z nitką aby jakoś zszyć stożek.. Ja już wykorzystałam swoje foremki kilka razy.. piekłam rurki z ciasta kruchego, drożdżowego i foremki spisały się idealnie..nie trzeba ich niczym smarować ...i są do wielokrotnego użytku. folia aluminiowa kartki np.z bloku zszywki lub spinacze Na kartce papieru odrysować koło np.za pomocą
Moje domowe kucharzenie
Bułki orkiszowe 255połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i sól. Z pomocą haka do ciast drożdżowych lub ręcznie wyrobić całość na gładkie ciasto, które nie przywiera do rąk. Uformować je w kulę i przełożyć do dużej miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia
wyzwania kuchenne
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 227wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, tymianek i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy
Moniki Smakołyki
smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2... 154Składniki: jajka 1 sztuka, mleko ciepłe 250 ml, masło 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut
W Mojej Kuchni Lubię
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 337wysuszy się, a brzegi nadmiernie stwardnieją. Nieistniejące ciasto czyli drożdżowiec Nieistniejące bo mimo, iż uwielbiam piec i robię to często to nigdy w życiu nie upiekłam ani jednego ciasta drożdżowego. Powód jest raczej prosty... nie cierpię drożdżowca :P W związku z tym, że go nie piekę i nie znam się na nim nie będę udawać eksperta. Mimo to uznałam
Pyry na Gaz
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 234orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany z piwem typu czerwony lager 6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko z sosem śliwkowym serwowana z piwem typu porter 7.Tataki wołowe
Stare Gary
Pizza chlebowa czyli utylizacja starego chleba 204sposób na utylizację wyschniętego pieczywa... No cóż zdarza mi się robić tą zapiekankę także wtedy kiedy dziecko woła o pizzę a nie chce mi się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. W przypadku użycia pieczywa pszennego jest to zresztą prawie takie same ciasto jak na pizzę (rożni się jajkiem) więc zapiekanka smakuje prawie tak samo jak pizza. Składniki: - stary chleb
Lubczyk i Wanilia
Bułeczki pomarańczowe z kardamonem 185łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył. Jajka utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, skórkę i sok z pomarańczy, sól i kardamon. Wlać rozczyn drożdżowy. Przesiać mąkę. Zagniatając, stopniowo dodawać roztopione masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny
Delicious Titbits
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 273pulchniutkie pocieszycielki. Ciasto na bułeczki dobrze się wyrabiało, przyjemnie formowało. Farsz nie wypływał tylko apetycznie puchł i pachniał. To delikatny wypiek i posmakuje niejednemu łasuchowi. Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży
Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec na kruchym spodzie 251Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik królewski 442Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao
Czerwona Porzeczka