Kotleciki z białej kiełbasy, duszone z cebulką, jabłkiem i cydrem 157misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło - zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować okrągłe kotleciki. Cebulę pokroić w piórka, jabłka umyć, bez obierania pokroić
Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa wieprzowa wędzona z chili, podpiekana 143boczek i łopatka kl III na 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, wymieszać z przyprawami i wodą aż będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Tej kiełbasy nie okręcałam. Osadzanie: kiełbasy powiesić na kijach
Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa chłopska, wędzona parzona 151zmielone mięso przełożyć do misy. Do wody dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać do mięsa i wyrobić aż mięso będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone na kijach
Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa chłopska, wędzona podpiekana 178zmielone mięso przełożyć do misy. Do wody dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać do mięsa i wyrobić aż mięso będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone na kijach
Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa 128boczek 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić, wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Nie za długo aby kiełbasa pozostała krucha. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można
Kocham..lubię..gotuję..
Chleb pszenny na drożdżach 128Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. Wyrobić gładkie ciasto - wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem
Kocham..lubię..gotuję..
Udkówka - kiełbasa z udek kurczaka, parzona 308zmielić na sitku makowym 2 mm. W misie miksera umieścić pokrojone i zmielone mięso z kurczaka, dodać pieprz biały i czosnek, wyrobić ręcznie lub mikserem (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych) tak długo, aż mięso będzie się kleić. Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić aż mięso wchłonie całą wodę. Przygotować osłonki białkowe - wg instrukcji producenta. Pociąć na kawałki, u mnie
Kocham..lubię..gotuję..
Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami 143Znane już ciasto krucho-drożdżowe z przepisu Halusi, które już pokazywałam w formie uroczych ciasteczek z wiśniami również w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem - z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie
Kocham..lubię..gotuję..
Bułki nocne II 175lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować w lodówce, każde jedne (oprócz pieczywa żytniego, żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga Kuchennymi Drzwiami ze względu na udział
Kocham..lubię..gotuję..
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 172przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą
ciasta i desery czyli na słodko
Zdrowe mini pączki z piekarnika 123wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak
zdrowo i aktywnie
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 156daniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 9 NAJLEPSZY OWOCOWY KEKS Przepis znajdziecie tutaj . Typowe ciasto Wielkanocne, które z pewnością jest na Waszych stołach. Zapewne znacie przepisy na drożdżowe, z kawałkami owoców w środku, lecz na taki przepis jak mój pewnie jeszcze się nie natknęliście. W przepisie nie znajdziecie masła ani jajek, bo klejem ciasta są owoce
zdrowo i aktywnie
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 127prezencie od POLSKIE MŁYNY ( www.polskiemlyny.pl ) dostałam gotową mieszankę chleba żytniego wraz z foremką. Super sprawa takie produkty, bo nie musimy sami zbierać składników. Oczywiste jest, że jest to ciasto drożdżowe, dlatego po przygotowaniu ciasto musi odstać swoje, ale ten czas wynagradza nam naprawdę przepyszny bochenek chlebka. W skład wchodzi gotowa mieszanka oraz foremka, w której będziemy piekli chleb. Wystarczy
zdrowo i aktywnie
Najłatwiejsza babka cytrynowa 179Wielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową, która zawsze się udaje i wspaniale smakuje! Składniki na babkę cytrynową (mała porcja) Pełna szklanka mąki 0,7 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego, wystudzonego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier
Gotujemy i jemy