drożdżowe - 16813 przepisów (strona:559/1121)

Kremowy twarożek śniadaniowy w wersji wegańskiej 186

przy tym w pełni wegański i bezglutenowy. Zdecydowanie polecam, u mnie zagości na stałe w jadłospisie.  Składniki (około 4 porcje): 100 g orzechów nerkowca (Dukatki.pl) 15 g płatków drożdżowych  (Dukatki.pl) 4 łyżki soku z cytryny  4 łyżki napoju roślinnego niesłodzonego (użyłam sojowego) 1/2 ząbka czosnku  1/3 łyżeczki soli  1/3 łyżeczki pieprzu  1 łyżeczka koperku

Zdrowie na języku :P
Pierogi z serem 154

dodajemy stopniowo do mąki, cały czas mieszając. Najpierw robimy to łyżką (najlepiej drewnianą), a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dłońmi. Można wykorzystać robot z hakiem do ciasta drożdżowego, jednak według mnie najlepiej robić to rękoma, ponieważ wtedy ciepło dłoni dodatkowo ogrzewa i rozluźnia ciasto. Wyrabiamy tak przez około 15 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Zawijamy je w lnianą

Analiza Smaku
Marmolada z rabarbaru 158

roli głównej jest marmolada zrobiona tylko i wyłącznie z niego. Nie wymaga dużo czasu, ponieważ podczas gotowania, rabarbar szybko się rozpada na gęstą papkę. Taka konfitura świetnie smakuje z drożdżową chałką, naleśnikami, jako dodatek do granoli i jogurtu, a także na kromce żytniego chleba z twarożkiem. Jest lekko kwaskowa, przez co bardzo orzeźwiająca. Podczas przygotowywania tej marmolady, nie używam żadnych

Analiza Smaku
Akacjowe karpiki 144

wiedziałem jak to nazwać. W sieci widziałem nazwy - racuchy. Problem w tym, że racuchy, czy nazywane w innych częściach kraju ruchałki czy inne ruchańce, odnoszą się do ciasta drożdżowego. Nazywanie racuchami owoców w cieście naleśnikowym to spore nadużycie, nawet jeśli są z dodatkiem sody oczyszczonej. Zastanawiałem się co mi to przypomina. Trochę granaty, trochę szyszki, ale postanowiłem poprosić o pomoc

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb z ziarnami konopi 172

syrop z agawy lub miód. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy nasiona konopi i sól. Mieszamy. Wlewamy wodę i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy

My Chcemy Jeść
Cytrynowe babeczki 220

warto z niej korzystać. Parowe pieczenie wspomaga wyrastanie ciasta, wypieki są delikatne i miękkie w środku, gorące powietrze tworzy też chrupiącą skórkę. Ja najczęściej używam tej funkcji, gdy przygotowuję drożdżowe wypieki. Ale i przy tradycyjnych ciastach, babkach i babeczkach widać różnicę. Dziś piekłam akurat w pośpiechu użyłam tradycyjnych ustawień, ale następnym razem postaram się Wam pokazać jak wyglądają wypieki przy

Słodkie okruszki
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I KUKURYDZĄ 125

mielone, tylko nie miałam na nie zupełnie pomysłu. Po chwili namysłu doszłam do wniosku, że dawno nie robiłam pizzy. I tu postanowiłam wykorzystać mielone. Pizza wyszła rewelacyjna, na cienkim drożdżowym cieście. Pyszna, sycąca, aromatyczna, z dużą ilością mięsa i sera. Polecam i Wam na obiad lub kolację, a także jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi :) Składniki na ciasto do pizzy

Zrób to smacznie
NA STRUNACH ŚWIATŁA 174

trudno, ale czasem jest konieczne to oczyszczenia atmosfery rodzinnej.   W każdej części tej powieści urzeka mnie kuchnia Kaliny- miejsce spotkać domowników i  sąsiadów. Miejsce magiczne, pachnące drożdżowym ciastem i domowym obiadem. Miejsce, gdzie każdy czuje się dobrze, jak u siebie. To wielkie szczęście Antka i Bianki , że mimo powikłanej sytuacji rodzinnej mają tak  wspaniałą i ciepłą

Z Majeczką w kuchni
BUŁKI POZNAŃSKIE / Z PRZEDZIAŁKIEM 179

Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży oraz pozostałe mleko i jajko. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut.  Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło lub cienkim strumieniem wlewamy roztopione. Miksujemy 5 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto

cool and minty
Drożdżówka marzenie 156

Dzisiejszy przepis jest uniwersalny. Dlaczego? Bo to drożdżówka. Dobre ciasto drożdżowe jest pyszne, chętnie po nie sięgamy i zjadamy z powidłami, miodem, z mlekiem, herbatą i do kawusi. Dodajemy do niego owoce każdej maści lub pieczemy bez nich. I zawsze jest to ciasto ekstra. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków 150

minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Focaccia ze szparagami i pomidorkami 182

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego podawanego jako przystawka. W zależności od regionu Włosi mogą pochwalić się focaccia z różnymi dodatkami – z solą, z przyprawami, z oliwą, z pomidorami. Jeśli nie robiliście nigdy w domu to może Was zdziwić rodzaj mąki podanej w przepisie. Mąka typu 00 to mąka bardzo drobno zmielona, praktycznie na pył. Dzięki niej ciasto jest

wiecejwarzyw.pl
Ciecierzycowa wegańska frittata z młodymi ziemniakami 177

soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki granulowanego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego ugotowane ziemniaki (0,5-1 kg) Jeżeli masz w swojej kuchni to śmiało dodaj łyżeczkę płatków drożdżowych, co nada całości jeszcze bardziej serowy aromat Przygotowanie : Zacznij od wymieszania mąki z przyprawami i wodą. Odstaw na chwlię na bik, aby piana opadła. Cebulę obeirz, pokrój w półplasterki

greenscarf
Bułki z czekoladą 218

Domowe drożdżowe bułeczki polane czekoladami. Rewelacyjne w smaku, pięknie się prezentują. Bardzo łatwe do przygotowania. Czy już Was zachęciłam do upieczenia? Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Zapewniam, że na zjedzeniu jednej bułki się nie skończy. Są tak kuszące i smaczne, że ręka sama wędruje po następną. Po upieczeniu podzielcie się proszę swoimi opiniami w komentarzach. Składniki

O kuchni z uczuciem
Bułki pszenne na jogurcie. 249

łyżeczka soli Wykonanie: Do ciepłej wody dodać miód, wymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn drożdżowy, jogurt i olej. Wyrobić mikserem z hakami, posypać mąka i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, posypana mąką. Podzielić, na osiem części. Z każdej części, uformować

Agusiowe smakołyki