drożdżowe - 16813 przepisów (strona:546/1121)

Rogale z powidłami 98

listopada w moim rejonie tradycyjnie wypieka się rogale. Powinny być one przeważnie z masą makową, ale ja zrobiłam je z powidłami. Są one z ciasta drożdżowego, ale nie trzeba czekać aż wyrosną drożdże, tylko wszystkie składniki się zagniata razem i wkłada do lodówki na 2 godziny. Takie rogale są idealne na przekąskę do szkoły czy pracy, a także do popołudniowej

Danka Pichci
Szarlotka z migdałami 121

Słodziutkie, delikatne, wyjątkowo kuszące pachnące, po prostu rozpływa się w ustach. Przepisów na szarlotkę jest sporo. Można ją piec na cieście francuskim, drożdżowym lub kruchym. Podobnie jest z przyrządzaniem jabłek. Można je piec surowe, pokrojone w plastry czy cząstki, albo dusić z cukrem lub budyniem. Ja zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem prażonych migdałów. Jabłka udusiłam z cukrem

Danka Pichci
Makowiec 106

makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie.  Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi ciastami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej

Danka Pichci
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 140

podawany razem z babką panettone, którą najlepiej kupić gotową. Jeśli nie mamy dostępu do panettone z Włoch, najlepsza jest babka jest z cukierni Putka. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe . Przygotowuje się je przez 2 dni przy pomocy specjalnego zakwasu. Dzięki temu zachowuje długo świeżość, pięknie pachnie i nie twardnieje. Artykuł Menu na przedświąteczny obiad na słodko pochodzi z serwisu

Ugotowane pozamiatane
Pyszne ciasta na Święta 400

okazji też można upiec, któreś z tych ciast. Również kawa popołudniowa bez ciasta nie smakuje tak dobrze Pełny przepis znajdziecie po kliknięciu w nazwę ciasta. Makowce 1. Makowiec krucho-drożdżowy 2. Świąteczny snikers z orzechami i kremem 3. Piernik z kremem czekoladowym 4. Piernik ekspresowy z powidłami 5. Miodownik 6. Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) 7. Świąteczne Eklerki z kremem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 148

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść

Passions hobbies life
Paszteciki z kapustą i grzybami 108

macie już przygotowane menu wigilijne? Paszteciki z kapustą i grzybami, zwane także kapuśniaczkami to propozycja, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Paszteciki to mini bułeczki drożdżowe, które są wypełnione po brzegi pysznym farszem z kapusty kiszonej, grzybów i cebulki. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej podawać je w towarzystwie barszczu, który jest królem wigilijnego stołu

Przepisy na widelcu
Domowa skórka pomarańczowa 191

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch

Gotujemy i jemy
Domowa skórka pomarańczowa 170

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch

Korniszonki
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 157

pracy i gotowe. Smaczna i efektownie wyglądająca choinka będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Jest to alternatywa dla osób zapracowanych, którzy ni mają czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca z ciasta drożdżowego. Na moim stole świątecznym taka choinka zagości na pewno :) Składniki: * 2 płaty gotowego ciasta francuskiego * około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam  Helio ) * 1 jajko Wykonanie: Na stolnicy

Zrób to smacznie