drożdżowe - 16813 przepisów (strona:428/1121)

Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 273

Jest sobota i ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał

greenscarf
Racuchy drożdżowe dla alergika 139

Pyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do  tego , ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu. 2 szklanki mąki 40 g. drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makowiec zawijany. 147

klasyczną roladę makową, przywołującą klimaty świąteczne. Nie jestem specjalistką w tego typu deserach, ale uważam swój wypiek za całkiem udany. W czasie, gdy krzątałam się w kuchni pomiędzy ciastem drożdżowym a masą makową, wciąż po głowie plątało się wspomnienie makowej piegowatości . To jedno z moich ulubionych powiedzonek Maćka : ) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 80 ml letniego mleka

zadanie-gotowanie
Puszyste rogale maślane. 164

ziarna do posypania rogali Wykonanie : Drożdże , mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie  (ok 3 min )  Przykryć ściereczką i odstawić

Malinowa Kawiarenka
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 213

Dziś Kochani mam dla Was świetny przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami:  na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek

Rozpustne gotowanie
Babeczki truskawkowe 205

Uwielbiam babeczki drożdżowe – najlepiej w wersji z owocami i kruszonką! To już taka mała zapowiedź lata :) Tym bardziej, że w sklepach coraz łatwiej o dobre truskawki. Dzisiejsze babeczki z powodzeniem mogą znaleźć się też w piknikowym koszyku na zbliżający się długi weekend, świetnie zniosą trudy transportu, są tak samo pyszne następnego dnia i w przeciwieństwie do blachy ciasta znacznie

Ciastkozercy
Drożdżowy ślimak z serem. 242

Najczęściej piekę drożdżowe ciasta , bo te znikają u mnie najszybciej .Dzisiejsza drożdżówka w formie ślimaka z serem w środku .Zjedzona ,zapomniana . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto

Ladylaura.
Chleb z pieczarkami i "Rupieciarnia na końcu świata" 157

automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna zakręcona margherita Piwny chleb z suszonymi jabłkami Drożdżowy chleb marchwiowy Po "Rupieciarnię na końcu świata" Agaty Mańczyk sięgnęłam pod wpływem kwietniowego wyzwania u Ejotka. Okładka zupełnie mnie nie zachwyciłam i normalnie tę książkę bym sobie darowała. Tymczasem

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy paprykarz szczeciński 132

sztuki Marchewka – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 kulki Jałowiec – 1 kulka Liść laurowy – 2 liście Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj

Blendman
Baranek wielkanocny 237

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 134

późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki wychodzą pyszne, a na drugi dzień są tak samo dobre. Wielbiciele drożdżowych wypieków wiedzą, że niewiele jest takich, które są tak samo świeże na drugi dzień po upieczeniu. Te są. Nie wiem, jak to jest na trzeci dzień, bo nigdy tak długo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki z rabarbarem 134

brałam udziału w Wypiekaniu na śniadanie. A to z braku czasu, a to z lenistwa albo po prostu dlatego, że temat mi nie pasował. Ale jako, że lubię drożdżowe wypieki jest coś tym razem dla mnie i wzięłam udział. Przepis pochodzi stąd . Ja zamiast marmolady dałam pyszną konfiturę z rabarbaru. Rogaliki robi się szybko i są smaczne, dlatego zrobiłam podwójną

Ewa w kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 159

Zmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne

GRUBY WAŁEK
Strucla makowo - marcepanowa 168

minut i odsączamy. Następnie mieszamy mak z cukrem, skórką i pokrojonymi figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę.  Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy struclę. To samo robimy

Czary - gary w kuchni
Strudel drożdzowy z truskawkami 189

pokruszona  po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam,  jest NASZA! I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa

Wanilia i Kardamon