drożdżowe - 16813 przepisów (strona:419/1121)

Chałka drożdżowa 244

Pyszne słodkie drożdżowe ciasto splecione w warkocz. Składniki: 450g mąki pszennej 200ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru  2 łyżki masła roztopionego 20g drożdży świeżych 1 jajko łyżeczka soli + 1 jajko do posmarowania

Ditecz
Migdałowe parowańce z makiem 206

talerzu a po środku wyciskamy dekoratorem krem makowy lub bezpośrednio niewielką ilość na każdej bułeczce. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , drożdżowe , kasztany , mak , miód , migdały , parowańce , żurawina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
JAGODZIANKI 112

już dawno za nami, jednak można sięgnąć po jagody mrożone lub z kompotów :) Jagodzianki uwielbiam z letnim mlekiem, idealne są na śniadanie, bądź do popołudniowej kawki :) Przepis na ciasto drożdżowe już poznaliście  (kliknij tutaj) . Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane

Zrób to smacznie
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 161

przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą

Camilla w kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE- PRZEPIS PODSTAWOWY 357

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

Zrób to smacznie
Bułki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką 375

Bułki drożdżowe z tego przepisu są puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto na bułki dla wygody wyrabiam w automacie, ale oczywiście równie dobrze można je zagnieść ręcznie. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą 245

drożdże wraz z 1 łyżką cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe

Gotowanie...to proste !
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 185

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka, ale i na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Przygotowałam ją, by sprawdzić nowego robota z hakiem od Lidla , bo wierzcie lub nie, ale nie mam jakoś nigdy siły i cierpliwości

Kuchnia w czekoladzie
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 249

sieci ciekawej receptury. Znalazłam na stronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt.   zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze

Posadzone i zjedzone
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 185

mną marchewkowe bułki? Przepis pochodzi z bloga King Arthur Flour a wybrała je dla nas i przerobiła na własne potrzeby Kasia z Posadzone i zjedzone . Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 193

misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki pszennej, odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy przygotowany zaczyn drożdżowy, oliwę, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodając w miarę potrzeby odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nadzienie

słodki bratek
Maślane rogaliki 1584

Drożdżowe maślane ciasto jest puszyste i mięciutkie , warstwa kremowego serka z nutą pomarańczy dopełnia całości. Jedne z moich ulubionych zaraz po tych świętomarcińskich. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na coś słodkiego do kubka kakao polecam Wam ten przepis! Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 3,2% 100 g cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu

Wanilia i Kardamon
Rogale marcińskie- po mojemu :) 171

studzimy. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Cukier ucieramy z żółtkami. Pozostałą mąkę przesiewamy i powoli dodajemy pozostałe składniki: rozczyn drożdżowy, masę żółtkową, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii oraz resztę mleka. Wyrabiamy, dodając w trakcie przestudzone masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 178

Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami  i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne

Słodko-Słony Świat Ilony
Rogale Marcińskie. 178

przygotowywany w Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to nieco pracochłonne. Więc ja postanowiłam przygotować je z drożdżowego ciasta a to zajęło mi naprawdę nie wiele czasu. Nadzienie zawiera biały mak a to podstawowy składnik, dodatkowo bakalie... Marcińskie czy trochę oszukane bo kształt też raczej nie podobny

Radość kipiąca uśmiechem.