drożdżowe - 16813 przepisów (strona:410/1121)

Rozeta z cynamonowej rolady 187

Idealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować. Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/4 l letniego mleka 80 g cukru 100 g płynnej margaryny szczypta soli Mąkę przesiać do miski.W zagłębienie w mące w kruszyć drożdże,wlać mleko,dodać

Anielskie wypieki
Rogaliki z budyniem i malinami 160

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rogaliki z budyniem i malinami to deser wpisujący się do letniego jadłospisu. Bardzo lubię wypieki z drożdżowego ciasta, a te … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki z budyniem i malinami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Marokański przysmak - Beghrir, drożdżowe naleśniki z miodem 216

śniadanie. Są puszyste i pyszne, polane miodem smakują wybornie. Ja podałam z kremowym miodem faceliowym, o delikatnym i orzeźwiającym smaku. Fajna alternatywa dla naszych naleśników, polecam. Marokański przysmak - Beghrir, drożdżowe naleśniki z miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z truskawkami 151

dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki.[d rożdże suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki

Moje domowe kucharzenie
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 178

drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy Przygotowanie ciasta: W misce rozcieramy drożdże wraz z cukrem. Dolewamy letnią wodę i całość mieszamy. Powstaje rozczyn drożdżowy. Do rozczynu wsypujemy mąkę , sól i na końcu wlewamy oliwę. Ciasto wyrabiamy dłońmi do momentu aż powstanie jednolita masa. Im dłużej będziemy go ugniatać tym będzie pulchniejsze w wypieku

Różne smaki w kuchni
Zwijane pizzerinki 510

Doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g startego

Smakołyki Asi
Placek drożdżowy z owocami lata 173

czas słodkich drożdżówek, czy kruchych ciast z owocami  lata, ja teraz również nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta  z kubkiem zimnego mleka. Składniki: Blacha 29/42 cm Ciasto: ½ kg pszennej mąki typ 550 1 opakowanie suszonych  drożdży Dr.Oetker 4 łyżki cukru 1 torebka  cukru

Wanilia i Kardamon
Bułki drożdżowe z serem i truskawkami 172

sera, idealne do zjedzenia za dużo, no tak czasami bywa! Robi się je dość sprawnie więc tylko czas wyrastania i pieczenia dzieli nas od zjedzenia pysznego deseru, zapraszam. Bułki drożdżowe z serem i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybkie jagodzianki z suchej patelni. 179

Jagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy  to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co drożdżowe, a jak jeszcze na ciepło  to już w ogóle bajka. A tej jagodzianki są nie dość, że pyszne to jeszcze proste w wykonaniu. łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego szklanka

Dieta moja pasja
Kulkowy chlebek optymalny z grana padano i ziołami włoskimi 220

pogoda nam pozwoli, bo coś ostatnio płata figle, z tej okazji upiekłam mięciutki orkiszowy chlebek, podejrzewam, że w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, jego sekret polega na obtoczeniu drożdżowych kulek ciasta  w roztopionej margarynie Optimie , a następnie w świeżo posiekanych ziołach i twardym serze grana padano, pachnie czosnkową nutą gdy się piecze cały dom, budzący wspomnienia mojego dzieciństwa

Wanilia i Kardamon
Odrywany chlebek czosnkowo-pietruszkowy 187

taki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla. Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki margaryny Optima Omega3 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 3 łyżki margaryny Optima Omega3 pęczek natki

Smakołyki Asi
Drożdżówka z porzeczkami 170

drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Z mąki,cukru i masła zrobić kruszonkę.  Wyrośnięte ciasto przełożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Odrywana drożdżówka 156

dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki.[d rożdże suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki

Moje domowe kucharzenie
leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... 183

szkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. 168

lubi drożdżowego ciasta? ja uwielbiam i bardzo często gości na moim stole. Kombinacji milion a smak obłędny! dziś z rabarbarem. Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g  świeżych drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru  5 dag masła   Nadzienie; ok 70 dag rabarbaru 4-5 łyżek cukru (lub więcej) 2 łyżki wody   Kruszonka

Radość kipiąca uśmiechem.