Przepyszne lekko słodkie rogaliki, które będą wspaniałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Można podać je z dżemem, czy konfiturą, ale same
MamaOskarkaprzykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: dobrze ugnieść / rozcierać w dłoniach wszystkie składniki aż całość zacznie się do siebie kleić. pokruszyć w granulki. Ciasto drożdżowe podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wkłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie posypać ciasto kruszonką
Ukojenie Podniebienianiepryskane czyli bio, tak samo jak bazylia i czosnek. Tylko naturalne składniki sprawią że drożdże się urodzą, warto próbować zawsze. Rezultatem jest przeważnie pyszny bochen chleba czy nawet ciasto drożdżowe. Zachęciłam do pieczenia? Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLangosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam
MamaOskarkaChyba nie ma milszego początku dnia jak maślana, własnoręcznie upieczona bułeczka z masłem i pysznym dżemem. Drożdżowa, pachnąca masłem, z rumianą chrupiącą skórką jest dla mnie istnym rarytasem. Może dlatego, że nie lubię mocno słodkich wypieków, tak uwielbiam te małe, lekko słodkie kuleczki?😉❤ Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy
Walijskie Pichcenieborówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa
Zasmakuj KuchniOstatnio mam fazę na ciasto drożdżowe, co tydzień coś innego robię. Dziś zapraszam na pyszne ślimaczki z serem, które będą smakowały dzieciom, dorosłym. Są przepyszne, idealne na śniadanie podwieczorek :) Ślimaczki z serem · 1kg mąki · 10 dag drożdży · 15 dg ma · 1/2szkl cukru · 2 szkl mleka 3,2 % · 8 żółtek · ½ łyżeczki soli
Kulinarne pyszności Molkiwystudzić KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić podawać z dżemem lub z czym się lubi - to ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNiektóre poranki, nawet te czwartkowe gdy trzeba wyjść do pracy już o ósmej, wypełnione są u mnie kawą z mlekiem,spokojem i zapachem drożdżowych domowych bułeczek. Warto spędzić spokojny poranek na przekór wiecznemu zabieganiu, jesieni za oknem i piętrzącym się obowiązkom. A przed wyjściem do pracy koniecznie pakuję kilka bułeczek do śniadaniówki by poczęstować kolegów i koleżanki z pracy smacznym
U FiolkiCiasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba
Kuchnia MagdaLenymąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać. Odstawić na ok 10 minut aż zaczyn "ruszy". W dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod, aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić
Grunt to przepis!Dziś mam dla Was przepis na prawdziwy klasyk, wielu z nas kojarzący się z dzieciństwem i latami swojej młodości – przepis na puszyste, drożdżowe racuchy. Bardzo delikatne, niesamowicie lekkie i puszyste, Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek. Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady. Zarówno dzieci i dorośli
Ostra na Słodkopulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad 🚗 Składniki: Ciasto: 150 ml mleka
Kuchnia MagdaLeny