drożdżowe - 16813 przepisów (strona:406/1121)

Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem 173

borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa

Zasmakuj Kuchni
Ślimaczki z serem 179

Ostatnio mam fazę na ciasto drożdżowe, co tydzień coś innego robię. Dziś zapraszam na pyszne ślimaczki z serem, które będą smakowały dzieciom, dorosłym. Są przepyszne, idealne na śniadanie podwieczorek :) Ślimaczki z serem · 1kg mąki · 10 dag drożdży · 15 dg ma · 1/2szkl cukru · 2 szkl mleka 3,2 % · 8 żółtek · ½ łyżeczki soli

Kulinarne pyszności Molki
z makiem drożdżowa mała strucla... 194

wystudzić KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
na oleju drożdżowe ciasto ze skórką pomarańczy i cynamonem... 118

wyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić podawać z dżemem lub z czym się lubi - to ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z dynią i jabłkami czyli cinnamonbuns. 154

Niektóre poranki, nawet te czwartkowe gdy trzeba wyjść do pracy już o ósmej, wypełnione są u mnie kawą z mlekiem,spokojem i zapachem drożdżowych domowych bułeczek. Warto spędzić spokojny poranek na przekór wiecznemu zabieganiu, jesieni za oknem i piętrzącym się obowiązkom. A przed wyjściem do pracy koniecznie pakuję kilka bułeczek do śniadaniówki by poczęstować kolegów i koleżanki z pracy smacznym

U Fiolki
CIASTO ODRYWANE Z KAKAO 214

Ciasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba

Kuchnia MagdaLeny
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 205

mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać. Odstawić na ok 10 minut aż zaczyn "ruszy". W dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić

Grunt to przepis!
DROŻDŻOWE RACUCHY – klasyka! 467

Dziś mam dla Was przepis na prawdziwy klasyk, wielu z nas kojarzący się z dzieciństwem i latami swojej młodości – przepis na puszyste, drożdżowe racuchy. Bardzo delikatne, niesamowicie lekkie i puszyste, Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek. Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady. Zarówno dzieci i dorośli

Ostra na Słodko
ŚWIDERKI DROŻDŻOWE Z SEREM 190

pulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad 🚗 Składniki: Ciasto: 150 ml mleka

Kuchnia MagdaLeny
Pizza inaczej, Stromboli 234

odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek w środku. Do środka mąki wlać resztę wody, olej i wyrośnięte drożdże. Dodać sól, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie zagnieść. Przykryć

Kuchnia Pokoleń
Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą 197

Witajcie w piątek :-)) Weekend przed nami więc trzeba przygotować coś pysznego na słodko :-) Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko

kruche babeczki
Drożdżówki z serem 193

nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Nie jestem miłośnikiem wypieków. Ba! Za karę największą uznaję pieczenie ciast z masą. Jednak przez te wszystkie lata w kuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat lato nam się gwałtownie skończyło i zaatakowała zimna jesień, więc zapach świeżych

ladykitchen
Ciasta drożdżowe z owocami 214

mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka cukru,  2 jajka, szklanka młodej marchewki, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2 szklanki oleju. W małej misce robimy drożdżowy zaczyn z wody+1 łyżka cukru+drożdże+1 łyżka czubata mąki, mieszamy ipod przykryciem odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce, do czasu gdy wyrośnie. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka, olej

chleba naszego
Bułeczki ślimaki z pysznym nadzieniem 138

tłuszcz i zagniatamy ciasto, podsypując sobie mąką. Ciasto powinno być puszyste, miękkie i bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw

SMYKWKUCHNI
Rogaliki drożdżowe 137

taki dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego niż ciepełko z piekarnika i zapach ciasta drożdżowego unoszący się po domu :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 szklanka cukru - 500 ml mleka - 4 jajka - 250 g margaryny - szczypta soli - konfitura Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy i mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru oraz łyżeczką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy

Zainspirowana w kuchni