jakoś koło nosa. Jeszcze czas, mówiłam sobie. Najpierw ogórki, papryka, pomidory... I kończą się śliwki, a ja nie zdążyłam z większymi zapasami. Zdążyłam jednak upiec kilka razy pyszne drożdżowe ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie łapiąc ostatnie śliwki też przygotować odrobinę powideł na zimowe wieczory.) To ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba
Codzienna kuchnia niecodziennapoziomkami, jest tak szybki i łatwy, że każdy będzie je chciał upiec. Do tego zawijana drożdżówka pięknie się prezentuje na stole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeser to idealny pomysł. Puszyste, pachnące jesiennym słońcem, bo jak jesień to jabłka a jak jabłka to placuszki będą idealne. No to co? smażymy? a Wy jakie placuszki lubicie? Drożdżowe placuszki z jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLangosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli 200 g ugotowanych
Smakołyki Asiprzez około 10-15 minut. Po połowie czasu można blaszki przekręcić. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce i oprósz cukrem pudrem. Bułeczki o podobnym kształcie piekłam z makiem . Lubię drożdżowe wypieki , bo można je modelować na wiele sposobów. The post Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaJest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :) (Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant szczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g mielonych orzechów 4 łyżki cukru brązowego
Smakołyki AsiMoich dyniowych eksperymentów ciąg dalszy. Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 125 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżki cukru szczypta soli kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła
Kolorowa kuchnia Elkiktóre upiekłam wczoraj. Was także zapraszam na to jesienne ciasto. Powstało ono z połączenia dwóch innych wypieków. Przyszło mi do głowy, że zestawienie cynamonu, śliwek i karmelu z ciastem drożdżowym będzie znakomicie smakować. I tak właśnie jest. Ciasto jest puszyste, ale wilgotne od karmelu i soku śliwkowego. Po prostu pyszne. Dajcie się namówić i zróbcie je w swoich kuchniach. Gorąco
W mojej kuchniDużo ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski
Kuchnia Pokoleńpowierzchni wytworzyć minimalna pianka). Zacznij zagniatać ciasto, do mąki dodaj mleko z drożdżami, sól, podgrzany płynny miód, i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto, tak jakbyś chciał je napowietrzyć. Ciasto drożdżowe musi być długo wyrabiana, dzięki temu uwalnia się gluten i ciasto jest bardziej elastyczne, miękkie i puszyste. Ciasto powinno być wyrabiane co najmniej 20 minut i nie skracaj tego czasu. Dodajemy
SMYKWKUCHNIpozostałym mlekiem -Całość wlać do mąki. -Dodać cały zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką. -Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. -Wyrobić ciasto drożdżowe /ręką lub robotem/. -Ciasto w końcowej fazie wyrabiania powinno być gładkie i lśniące. -Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. -Kiedy ciasto
Zakamarki mojej kuchniCiasto drożdżowe robię bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić bez jajek i jak się okazało bułeczki wyszły także świetne! koniecznie musicie wypróbować, tym bardziej że niebawem DZIEŃ CHŁOPAKA! Obchodzicie to święto, czy zupełnie nie? jestem bardzo ciekawa odpowiedzi, a jeśli tak to w jaki sposób? Składniki na ciasto; 3,5 szklanki mąki pszennej ( około 45 dag) + do podsypania pół szklanki
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 3/4 kostki, mąka tortowa 3/4 kg, sól - szczypta, rodzynki 1/2 szklanki, kruszonka - w opisie drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski
W Mojej Kuchni Lubięposmarowania W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe
Czerwona Porzeczka