drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko i wlać letnie mleko wraz z roztopionym masłem. Całość ze sobą wymieszać. Musi powstać gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe może delikatnie się lepić, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki, ponieważ po upieczeniu – bułki będą twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie
Ugotowaćzapleść chałkę , wyrośnięte i zagniecione ciasto drożdżowe dzielimy na sześć równych części, którym nadajemy kształt wałków. Czytaj więcej
Przepisy KulinarnePuszysta chałka z ciasta drożdżowego, która podczas pieczenia nie opada i zachowuje nadany jej kształt. Z podanej proporcji możemy upiec jedną wielką chałkę lub dwie mniejsze. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneBardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki
Wrzosowa Polanagodziny w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, p owinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość). Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać je cukrem
Kuchcik gotujeSzybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis
vaniliowoczekoladowaWiśnie o dziwo obrodziły w tym roku, więc konfitura zrobiona i nawet na jakieś ciasto zostało. Jako, że drożdżowe uwielbiam to zrobiłam strucle wiśniową. Nieskromnie powiem, ze pyszna :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1/2 szklanki mleka - 50 g cukru kryształu - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki masła nadzienie - 500 g wiśni - 100 g cukru Przygotowanie: Mleko podgrzewamy
Zainspirowana w kuchnipieprz, słodka papryka Wykonanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokruszone drożdże, olej i ponad pół wody. Ciasto zagniatać stopniowo dodając wodę. Czym dłużej zagniata się ciasto drożdżowe tym lepsze wychodzi. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na natłuszczoną formę. Nadzienie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki
Mama GotujeMałe co nieco do kawy ;) Proste i bardzo smaczne rogaliki, które przypadną do gustu i dużym i małym. Zapraszam! Rogaliki drożdżowe Składniki: 15g drożdży świeżych 250g mąki 0,5 szklanki letniego mleka 30g cukru 40g rozpuszczonego masła szczypta soli +kilka łyżek nutelli, jajko roztrzepane z łyżką mleka Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, łyżką mąki
Tagebuch po polskuWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na mięciutkie bułeczki drożdżowe w wersji wytrawnej, nadziane smakowitym farszem ze szpinaku i sera feta. Takie bułki idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie lub kolację, albo pyszne śniadanie do pracy. Będą również niezastąpione jako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie
Rozpustne gotowanieChoć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach
vaniliowoczekoladowaSzybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate
babka w formieCiasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEletniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Chłodne masło mieszamy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy
Czerwona PorzeczkaBułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;) SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok. 2 szkl.) 25 g świeżych drożdży, 100 g serka waniliowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: ½ szkl.jagód, 4 łyżki cukru, 3-4 łyżki mleka, Kruszonka: 4 łyżki mąki
słodki bratek