drożdżowe - 16813 przepisów (strona:426/1121)

Drożdżowe serca z dżemem truskawkowym 246

już chyba u mnie tradycja, że w soboty piekę ciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie

greenscarf
Rogaliki drożdżowe 193

serca, to i Matka Natura odpuści zimę." A więc Kochani czas zakasać rękawy i przelewać miłość na pyszności, jakie robicie w kuchni. Całe garście miłości przelałam ostatnio w przepyszne Drożdżowe Rogaliki . Z efektem, iż zniknęły po dwóch dniach. Podaję Wam przepis na jedną porcję. Ja zazwyczaj robię rogaliki z porcji podwójnej. Jako nadzienia możecie użyć tutaj powideł, marmolady, nugatu, czekolady

Kuchnia smaków
Chałka z borówkami 134

zjeść w ciągu dnia, a jeśli coś zostanie to koniecznie przed pójściem spać owińcie w folię spożywczą, by się za bardzo nie podsuszyła. Nie czarujmy się- domowe ciasto drożdżowe ma zdecydowanie krótszy czas spożycia niż "kupne". Składniki: Na 1 dużą chałkę 250ml mleka + 2 lyżki 25g świeżych drożdży 100g cukru trzcinowego + do posypania po wierzchu 1/2 łyżeczki soli 450g mąki

Kuchnia w czekoladzie
Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką 171

Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki  jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek, posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie i puchate.  Zawsze robię na drożdżach  Dr.Oetker  nigdy nie zawodzą ! Składniki: Ciasto na około 15-18 sztuk 80 dag mąki pszennej luksusowej ½ szklanki jaglanej kaszy

Wanilia i Kardamon
Gofry na drożdżach 380

szczyptą soli na sztywną pianę – odstawić Krok 3: W dużej misce umieścić żółtka, stopione i przestudzone masło, cukier i około 30 ml mleka – zmiksować. Dodać zaczyn drożdżowy i zmiksować. Krok 4: Dodawać na przemian mąkę i pozostałe mleko cały czas miksując. Jeśli macie mikser ręczny polecam podłożyć pod miskę wilgotną ściereczkę, by miska się nie kręciła razem

Niebieski kubek z kawa
Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 226

Uwielbiam ciasta drożdżowe, ich zapach i tę pulchność ;)   Tym razem upiekłam ciasto cytrynowe z dodatkiem moich ulubionych truskawek i rabarbaru. Obowiązkowo musiała być też kruszonka, no bo co to za drożdżówka bez kruszonki ;) Ciasto: 650 g mąki pszennej 2 op. drożdży instant 1 szkl mleka 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1/3 szkl cukru 1 op. cukru cytrynowego

Smakołyki Asi
Ciasto kakaowe z automatu 289

Uwielbiam piec drożdżowe ciasta w automacie. Wkładam wybrane produkty i po 2-3 godzinach wyjmuję gorącą i pachnącą drożdżówkę. Składniki 70 ml mleka 160 ml oleju 3 jajka 100 g cukru 450 g mąki 1/2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drożdżówki z truskawkami, serkiem i kruszonką 321

pysznych drożdżóweczek. Delikatny serek, słodkie truskawki i moja ulubiona kruszonka to połączenie idealne. Moja córcia pokochała je od pierwszego kęsa. Jestem pewna, że i Wam przypadną do gustu :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 150 g cukru  jajko 90 g masła 200 ml mleka Serek: 150 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka domowego cukru waniliowego żółtko

Smakołyki Asi
Drożdżowe serce 193

Drożdżowe serce..polecam..oczywiście można upiec i w innej formie...ale akurat np.na Dzień Matki taki kształt drożdżówki jak najbardziej wskazany. 2,5 szkl.mąki tortowej 3/4 szkl.mleka  1/4 szkl.cukru 7 g suchych drożdży  2 jajka 80 g masła marmolada lub inne nadzienie Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z serem i malinami 198

Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast – koniecznie z kruszonką i owocami :) Dziś w formie poręcznych drożdżówek, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową

Ciastkozercy
Bułki drożdżowe z ziarnami 194

jest bardzo prosty i co najważniejsze nie trzeba długo czekać na pałaszowanie ;) Bułki są cudownie mięciutkie i świetnie sprawdzą się na leniwe weekendowe poranki z rodziną :) Zapraszam! Bułki śniadaniowe drożdżowe Składniki: 200g mąki pszennej 130g słonecznika, pestek dyni itp 20g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wymieszać z 100g

Tagebuch po polsku
Serek z nerkowców (np. do sushi) 165

możemy wykorzystać również w inny sposób. Ja z nim poczyniłem również tortille w towarzystwie cebuli, keczupu, tofu i ogórka. Jest on naprawdę wielofunkcyjny. Składniki: Orzechy nerkowca – 200g Płatki drożdżowe – 5 łyżek Woda – 100ml Oliwa z oliwek – 2 łyżki Sól – do smaku Cukier – 1 płaska łyżeczka (najlepiej trzcinowy) Chilli – spora szczypta Ocet ryżowy

Blendman
Drożdżowe bułeczki z kajmakiem a la brioszki. 140

weekend drożdżowe idealne... ja uwielbiam! kto jeszcze?! Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g drożdży 1 łyżka śmietany 18% 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 5 dag masła       Nadzienie; ok. 3/4 szkl kajmaku z orzechami lub bez 2 jabłka     Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdż Informatyków 166

łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Babka drożdżowa 220

mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce

Kocham Czekoladę