Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu , z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną
karmelowyPrzejrzałam dzisiaj lodówkę i nazbierałam trochę produktów,trochę pokombinowałam i zrobiłam cztery rodzaje farszu do pierogów drożdżowych . Nigdy sama ich nie robiłam ,zawsze tylko jadłam gdzieś na mieście w restauracji ale teraz wiem ,że to tak łatwe ,że knajpa już na mnie nie zarobi :) Do tego wiem jak i z czego je robię :) Składniki na 60 sztuk dużych pierogów : spokojnie
Wypieki RenePączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. Czyli klasyka. Doskonały pomysł na tłusty czwartek! Składniki: 60 dag mąki pszennej 40 dag gotowanych ziemniaków ¾ szklanki ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 10 dag roztopionego masła 7 łyżek cukru 1 mała torebka cukru z prawdziwą
Wanilia i Kardamonwody - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - 1/2 szklanki ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki przesiewamy, dodając do niej sól, maślankę, wodę, olej i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie ponownie zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy
Zainspirowana w kuchniPyszne, małe drożdżówki, nieskomplikowane w wykonaniu, a stanowiące znacznie lepszą alternatywę od kupnych bułek drożdżowych :-) Lepszą, bo robimy wszystko sami, zatem dokładnie wiemy, co jest w środku, a czego nie ma, np. różnych spulchniaczy. I oczywiście pomijam satysfakcję z samodzielnego wykonania ładnych bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto
WielopokoleniowoKolejny słodki wypiek z ciasta drożdżowego ,tym razem w formie paluchów świetny pomysł na imprezy ale i na deser albo do porannej kawy :) U mnie są z jabłkami ale można użyć sera lub innych owoców. Składniki na 20 sztuk : - 280 g mąki - 190 ml letniego mleka - 50 g roztopionego masła - 25 g świeżych drożdży - 75 g cukru - 1.5 jajka ( pół
Wypieki Reneczas leci. Dopiero piekłam chleb z pomidorami i tymiankiem w cyklu Wypiekanie na śniadanie na FB a już piekę coś innego. W tym tygodniu pieczemy Karlsbadzkie rogaliki drożdżowe z dodatkiem amoniaku. Miałam z nim problem ale jak się okazało zdobyłam go w jednym sklepiku. Przepis na rogaliki znajdziecie tutaj Z obawy przed amoniakiem zrobiłam z połowy porcji. Oczywiście jadłam jeszcze
Ewa w kuchniwyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki i sól. Dolać rozczyn drożdżowy. Na końcu wkruszyć twaróg i dołożyć rodzynki. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera
Grunt to przepis!Pulchne, sprężyste, waniliowe - nie można przestać ich jeść! Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie" było smażenie racuchów drożdżowych, według przepisu z bloga Moje wypieki . Składniki na 3 talerze racuchów: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki domowego cukru waniliowego - może być też zwykły
Grunt to przepis!będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić zawczasu zaczynu drożdżowego, bo drożdże wkrusza się od razu do reszty składników. Przepis oryginalny z bloga Smaki Alzacji , był z użyciem mixu mąki bezglutenowej . Ponieważ takowego nie posiadałam, sama sobie taki mix zrobiłam
Grunt to przepis!Jest sobota i jest zimno, czas na herbatkę i małe co nieco. Dziś wykończyłam zapas świeżych drożdży, więc przez jakiś czas odpoczniecie od czasochłonnych, ale jakże pysznych ciast drożdżowych. Na pożegnanie, to co tygryski lubią najbardziej, czyli sernik, tym razem przybrał formę strucli. Jest miękki w środku, wilgotny, z chrupiącą skórką, aż ciężko uwierzyć, że to drożdżak. Składniki: ciasto
greenscarfDzisiaj przyrządzamy bardzo fajny i szybki obiad, a mianowicie drożdżowe quiche. Pychota! Takie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę. Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży
Niezły Młynekchcę je zjeść a tu trzeba trochę poczekać. Ale jak już są w piekarniku to chęć pożarcia wzrasta drastycznie, ha ha, upieczcie i zobaczycie sami. Polecam gorąco. Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam ciasto drożdżowe a na słodko mogłabym jeść codziennie :) z podanej porcji wychodzi 10 sztuk średnich bułeczek ,oczywiście można użyć różnych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie ja wykorzystałam smażone jabłka z tego sezonu :) Składniki na 10sztuk : - 280 g mąki pszennej typ 550 - 80 ml letniego mleka - 25 g świeżych drożdży - 25 g roztopionego masła - 110 g cukru - 1 jajko
Wypieki Renedrożdżami, cukrem i solą do dużej miski. Dolać mleko z wodą (letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto
Cakes By Kejt