sobie siedziałam, tak sobie myślałam i wymyśliłam te pyszne dyniowe racuszki. Pracy przy nich mało a smak powala wszystkie zmysły. Leciutkie, pachnące, polecam gorąco. Drożdżowe dyniowe racuszki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJeśli tak jak ja myślicie już powoli o świątecznych wypiekach, mam dla Was kolejną pyszną propozycję – drożdżowe babeczki z makiem i bakaliami :) Dziś w wersji dla zapracowanych, bo korzystam z gotowej masy makowej (sprzedawana w sklepach na działach z artykułami do pieczenia w dużych puszkach). Gotowe babeczki możecie polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło
Ciastkozercymojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest
moj przepis naniż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe
moj przepis nanigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem
moj przepis naodstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą lnianą ściereczką lub pieluszkę tetrową, złapać 4 rogi, zawiązać
moj przepis nabardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto
moj przepis napoczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około
moj przepis naDziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki. Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i kokosem. Mamy tu orzechy laskowe , nerkowce oraz prażony kokos. Do szczęścia potrzeba jeszcze tylko kubka ulubionej , pachnącej kawy. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 125 g * drożdże suszone – 1 łyżeczka * cukier
Ostra na Słodkomiski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Zamrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wstawić do lodówki (do czasu, aż ciasto wyrośnie). Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować uderzając pięścią, lekko zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Zimne masło rozłożyć na 2/3 szerokości prostokąta (1/3 ma pozostać pusta). Ciasto złożyć do środka na 3 warstwy
In my kitchenprowansalskie sól W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia
Czerwona Porzeczkałyżką mąki pszennej. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz mąkę ziemniaczaną. Masło topimy i studzimy, jajko roztrzepujemy widelcem. Do przesianej mąki dodajemy po kolei: rozczyn drożdżowy oraz jajko i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wyrabiamy łyżką, wlewamy masło i ponownie wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Najlepiej dłonią. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski
Kuchnia w czekoladziedelektuje. Piekłam z połowy porcji i wyszło mi 12 bułek i taką opcję podaję w składnikach, lekko zmienioną względem oryginału. Przepis z książki Erica Lanlarda - "Czekolada". Bułeczki drożdżowe czekoladowo - cynamonowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePolsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki: ciasto: 1 szklanka letniego mleka 110g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 roztrzepane jajka 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek
Tagebuch po polskuminut po czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, syrop i śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną czekoladą posmaruj drożdżowe placki, posyp pokruszoną czekoladą i zwiń w rulon. Pokrój na krążki grubości 2 cm i ułóż w muffinkowej blaszce posmarowanej tłuszczem. Piecz brioche w nagrzanym piekarniku na 175ºC przez około
codojedzenia