drożdżowe - 16813 przepisów (strona:438/1121)

Miseczki chlebowe 169

obsypania W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Pamiętajcie, że wyrabianie trochę trwa, jeśli ciasto nie będzie gładkie, Wasze miseczki

Czerwona Porzeczka
Ciasto na pizzę - Pizza 169

kilkoma kroplami oleju z oliwek . Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok 15 minut. W zależności od rodzaju piekarnika zwiększyć czas lub temperaturę pieczenia. Nadmiar przygotowanego ciasta drożdżowego można przechowywać w szczelnie i ciasno zamkniętym woreczku spożywczym w lodowce przez ok.  3,4 dni. SMACZNEGO

zielonacukinka
Staropolska babka parzona 151

Kolejna babka drożdżowa na wodzie, którą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do  tej , ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą. Bardzo smaczna, aromatyczna, pomarańczowa... Kolejna nasza propozycja na Wielkanoc. Polecamy! 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej 125 g. margaryny bezmlecznej 1 szklanka cukru 6 żółtek 5 dag. drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki cukru

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb z dużą ilością ziaren 170

Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną wody. Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Donaty, oponki 191

Przepis na donaty, czyli pączki w kształcie oponek. Zrobione są z ciasta drożdżowego, z tych samych składników co pączki z dżemem . SKŁADNIKI 250 ml mleka 3 żółtka 1 jajo 3 łyżki oleju pół łyżki octu lub spirytusu łyżeczka aromatu śmietankowego 55 dag mąki 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2,5 dag drożdży szczypta soli Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Pączki z dżemem z automatu 166

automatu w takiej kolejności, w jakiej są wypisane, czyli od mokrych do suchych. Cukier, sól i drożdże należy umieścić w oddzielnych dołkach zrobionych mące. Nastawić program do wyrabiania ciast drożdżowych (w automacie Clatronic program 5).      Kiedy ciasto przestaje mieścić się w formie, wyciągnąć je lekko natłuszczonymi olejem dłońmi. Szybko zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość

Przepisy Kulinarne
Chleb na dwóch zaczynach 133

jest odmowa dostępu do jej bloga więc jeśli Wam się uda to do niej zajrzyjcie. Dziś opiszę Wam moją wersję, z moimi zmianami. Chleb zrobiony jest na dwóch zaczynach, drożdżowym i zakwasowym. Chleb ma chrupiącą skórkę i bardzo puszysty środek. Zachęcam po raz kolejny do pieczenia chleba bo to sama radość w kuchni. Chleb na dwóch zaczynach. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Bułki na parze czyli pampuchy, jako dodatek do mięs i sosów 172

podgrzać gdy nie będziecie mieli wystarczająco dużo czasu na przygotowanie ich. Podgrzać mleko i do letniego dodać pokruszone drożdże. Następnie wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko, podgrzać 2 minuty 37 C, obroty

Kuchnia Pokoleń
Indyjski smażony chlebek 163

dań, nie tylko indyjskich W oryginale nazywa się ten chlebek – „czerwony chleb”.   Do miski wrzucić mąkę, pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę. Dokładnie zagnieść jak drożdżowe ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć ciasto folią spożywczą. Zostawić na 15 minut. Podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulę, lekko spłaszczyć

Kuchnia Pokoleń
Bułeczki musztardowe bez wyrabiania 105

Szybkie i pachnące bułeczki dziś dla Was mam. Bułeczki są o tyle fajne że choć drożdżowe nie potrzebują czasu na wyrastanie. Po zrobieniu od razu do piekarnika i gotowe bułeczki po 25 minutach. Polecam serdecznie, z proporcji podanej wychodzą 4 - 5 bułek, jeśli chcecie więcej wystarczy zwiększyć ilość składników. Bułeczki musztardowe bez wyrabiania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe koszyczki 560

Składniki ciasto: 1 szklanka mąki 2 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 1/2 łyżeczki … Czytaj dalej Drożdżowe koszyczki

czarrna od kuchni
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 179

Dzisiaj bardzo fajne danie na spotkanie ze znajomymi, bądź na wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut

SMYKWKUCHNI
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 168

Dziś zapraszam Was na mięciutkie, puchate, aromatyczne bułeczki drożdżowe, subtelnie pachnące kokosem i skórką cytrynową, nadziane masłem czekoladowym. Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, ale i po wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej

Rozpustne gotowanie
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 376

kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli, czosnek granulowany oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków

Grunt to przepis!
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 215

Dzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży

Wyprawy kulinarne