drożdżowe - 16813 przepisów (strona:446/1121)

Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe 146

gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni

Kolorowy Przepisownik
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 187

Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę

Ugotować
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 175

Wraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście

Kraina Miodem Płynąca
Jagodzianki od Jagodzianki 127

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki z jagodami. Wśród moich bliskich cieszą się dużą popularnością. Jagodzianki robiłam już dwa razy w ciągu … Przeczytaj cały artykuł Post Jagodzianki od Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rogaliki – zawijane szczęście 128

Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsze drożdżowe ciasteczka. Kruche, delikatnie słodkie, rewelacyjne. Mój średni syn nazwał je „zawijane szczęście”. Każdy kto je te mini-rogaliki, po … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki – zawijane szczęście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Focaccia 225

Dziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw. Składniki:   75dag mąki pszennej,  1/2 l letniej przegotowanej wody,  40 g świeżych drożdży,  3 łyżeczki soli,  1/2 łyżeczki cukru,  50ml oleju rzepakowego,  łyżeczka rozmarynu,  świeżo

Z miłości do słodkości
Słodkie bułeczki z jabłkiem 187

już mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :)  Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi.  Ciasto jest jak w  drożdżówkach z masą krówkową , z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru. Składniki: 500 g mąki, 2 jajka, opakowanie drożdży instant, szczypta soli, 100 g cukru,  65 g roztopionego masła, 190 g mleka Z podanych składników

Plate of Joy
Jagodzianki 160

wiecie uwielbiam ciasto drożdżowe. Ostatnio uczę się nowej metody wyrabiania ciasta - metoda Richarda Bertinet.  Próbuje, testuje, kombinuje - wszystko, aby uzyskać najlepszy efekt. Metoda pana Bertinet jest niezwykła, z każdą minutą obserwujecie jak ciasto się zmienia. Wyrośnięte ciasto jest dosłownie napakowane pęcherzykami powietrza, niezwykle przyjemne w dotyku. Tutaj  możecie zobaczyć jak ciasto wyrabia sam mistrz, choć większą frajdę sprawia

Plate of Joy
O śniadaniowych rogalikach i marzeniach! 191

mnie w domu, ja ciągle z zachwytem i niedowierzaniem na niego spoglądam! Skoro taki pomocnik został mi sprezentowany trzeba było zabrać się do roboty! Na pierwszy ogień poszło ciasto drożdżowe. Co do rogalików, są pyszne! Robiłam je praktycznie dzień po dniu, bo w takim tempie zniknęły! Mięciutkie i puchate w środku, szybkie i bezproblemowe, idealne z masełkiem - wspaniale będą pasowały

Plate of Joy
Bułeczki razowe 146

cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką.  Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką w ręku otulonym puchatym kocykiem człowiek nabiera poczucia bezpieczeństwa i pewności, że wszystko będzie dobrze. Zapachy, które koją i pozwalają oderwać

Plate of Joy
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 155

dawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Plate of Joy
Paszteciki z pieczarkami 157

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju paszteciki - czy z kapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić?  Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos  - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki

Plate of Joy
Bułeczki - pizza 162

Staram się co jakiś czas robić drożdżowe bułeczki, choć przeważnie to są słodkie wariacje - Tomek zawsze z chęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Te miały być formą drugiego śniadania czy lunchu. Smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Idealna propozycja do pracy, w podróż czy na piknik - a one się już niedługo zaczną :)  Składniki

Plate of Joy
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 277

około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym

Plate of Joy
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 174

Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną  Frużelinę truskawkową  i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo

Apetyczna babeczka