Puchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :) Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem, ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:))) Składniki : ( na 14 sztuk) 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego
Walijskie PichceniePodczas pikniku, letniego długiego spaceru lub wypadu na basen nie można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie z dziećmi) . Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie. Jednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne. Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek) 750 g mąki pszennej
Słodka Stronaodstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy
Słodka Stronaminut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy
Słodka StronaEdith i postanowiłam, że własnie z jej przepisu upiekę swoje pierwsze cebularze. Wiem, że będę je piec częściej, bo są naprawdę smaczne. Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Kiedyś dość często gościłam w tamtych rejonach, ale (niestety) nie natknęłam się na cebularze. A szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii... Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo
Codzienna kuchnia niecodziennatuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :) Zaletą bułeczek Liski jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli lubicie jakie bułeczki
Codzienna kuchnia niecodziennawiele bardziej fantazyjne, z dużą ilością dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych i niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :) Składniki na tradycyjną Monę z Walencji
Food SquareFajny sposób na zamienienie nudnej parówki w pyszny podwieczorek. Bułeczka nie tylko świetnie wygląda ale i rewelacyjnie smakuje. Parówka otulona jest w drożdżowe ciasto z ziołami ,dodatkowo można posypać je serem żółtym ale niestety zabrakło mi go :) . Taką bułeczką gąsieniczką ,będą zachwycone zarówno dzieci jak i dorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem. Składniki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników
Mała Cukierenkawahania odparł kanelstang . Mmm, aż mi ślinka pociekła... Kanelstang bowiem zdarzyło mi się jeść kilka razy, i muszę przyznać, że jest to dobroć nad dobrociami. Delikatne, cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i delikatnym budyniem waniliowym. Całość zwinięta w efektowny warkocz, prezentuje się zachwycająco. A smakuje jeszcze lepiej. Jeśli lubicie słynne, cynamonowe bułeczki, w tym wypieki zakochacie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚlimaczki cynamonowe... Rumiane, drożdżowe zawijańce. Wypełnione słodką masą cynamonową. Pyszne i pachnące. Szybkie i proste w wykonaniu. Komu jednego? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 550g mąki + mąka do podsypywania podczas wałkowania; 200g letniego mleka (u mnie 0,5%); 2 jaja; 70g margaryny; 25g świeżych drożdży; 75g białego cukru; Szczypta soli. Farsz: 85g margaryny; 200g białego cukru; 1 czubata łyżka cynamonu. Do posmarowania
Gospodyni Miejskażurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego). Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej
Gospodyni MiejskaCiasto z truskawkami przypominające drożdżowe... Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek
Gospodyni Miejskarobota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać. Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Chleb ułożyć
Gospodyni Miejska