Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 728Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim. SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt - 350 g letniego mleka - 60 g roztopionego masła - pół łyżki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 duże jajka
Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 276postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać je z małym uchwytem, ozdobić płatkami owsianymi, posypać makiem lub połączyć z naszymi ulubionymi ziołami. Warto choć raz sobie je zrobić. SKŁADNIKI
Basia w kuchni
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 259ulubionych orzechów 4 łyżki rozpuszczonego masła dodatkowo roli od papieru toaletowego lub od ręczników puszki wąskie od napojów folię srebrną SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - robimy zaczyn drożdżowy rozkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru oraz łyżką mąki dolewamy odrobinę mleka letniego i odstawiamy, aby zaczęło pracować. - pozostałe składniki oprócz tłuszczu mieszamy w misce dolewamy nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto
Basia w kuchni
Ciasto na pizzę – subiektywnie najlepsze ;) 353dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście. Spokojnie można część ciasta zamrozić – ostatnio tak robiłam i smakowało tak samo dobrze jak świeże ;) Filed under: Ciasto drożdżowe , Pizza
kuchcikownia
Świąteczne bułeczki z orzechami 359Pachnie, pachnie coraz bardziej pachnie Świętami :) Ja już się doczekać nie mogę a Wy? Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe w wersji świątecznej, oczywiście możecie przygotowywać je kiedy chcecie jednak u mnie w domu goszczą one typowo w okresie świątecznym i kojarzą mi się z zapachem choinki, śnieżnym
Niezły Młynek
306. 180Ciemność nie zawsze oznacza zło , tak jak światło nie zawsze oznacza dobro” banan w cynamonowym cieście drożdżowym*, twarożek *w połowie pełnoziarniste inspiracja Banan strasznie rozmiękł,( ale to pewnie dlatego, że był już dość zleżały, ale nie brązowy :D). Niestety przez to ciasto trochę rozmokło, ale co tam. Weź zrób temu czemuś "jakieś" zdjęcie na którym to jakoś wygląda
More food, love and dreams
313. 167jedną z najbardziej intrygujących rzeczy w życiu uważam to, że bierzemy udział w czymś, czego zupełnie nie rozumiemy.” razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami(część położyłam, po upieczeniu) i miodem inspiracja Na te śniadanie zbierałam się bodajże z pół roku, ale zawsze coś wypadało, gdy ostatnio jednak zobaczyłam znów tę pizzę, tym razem u Martyny , wiedziałam
More food, love and dreams
426. Nieudane.. ale nadal dobre! 176racuchy drożdżowe* z jabłkami, jabłko z cynamonem i jogurt naturalny *prawie bez jajka >.< tylko jakieś resztki które znalazłam w czeluściach lodówki xd Trochę nie wyszły, wyszły tak jakby takie małe zakalce? W dodatku przez to nie urosły. Nie, wiem, czemu, może z powodu tego jajka? No, cóż trudno i tak były dobre :P Macie jeszcze moje (już lekko
More food, love and dreams
448. Tym razem się udały. 186Drożdżowe bananowe racuszki z żurawiną podane z (grubiutką *.*) warstwą cukru pudru i resztą banana No tym razem wyszły jak trzeba, grubiutkie, wyrośnięte i nic więcej mi nie trzeba. Teraz dręczy mnie tylko jedne pytanie.. czego mam się zacząć uczyć najpierw? xd Zostałam wczoraj nominowana Do LB przez Oliwię dziękuje :* 1. Jaki jest Twój ulubiony zespół? Nie mam. 2. Jaka
More food, love and dreams
732. Dyniowe bułki na drogę. 197Drożdżowe bułeczki dyniowe z rodzynkami; maliny i melon Jak co niedziele, wieczór przesiedziałam w kuchni przy ciepłym piekarniku. Rano śniadanie pakuje tylko do plecaka, i ruszam(wybiegam?) do szkoły, o dziwno, szybko mi ten dzień mija, mimo moich wcześniejszych obaw
More food, love and dreams
752. Dyniowe racuchy drożdżowe. 163Dyniowe racuchy drożdżowe z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko Proporcje jeszcze trochę do dopracowania, ale i tak dobre były :) Dobrze mi tak. I nadal nie wierzę jak wiele zyskałam w ostatnim czasie, ile rzeczy odzyskałam i ile w końcu doceniłam
More food, love and dreams
Pączki. 260odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz
Malinowe Pocałunki
Racuchy z jabłkami 316Dzisiaj przepis na tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste Składniki
Oryginalny smak
Jagodzianki 361Sezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier
Oryginalny smak
Pampuszki z polewą czosnkową 239Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki: 1 jajko 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 30 g drożdży 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania Polewa czosnkowa: 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przegotowanej
Oryginalny smak