Dzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych oliwek
Wyprawy kulinarnelodówce , i w zamrażarce :) Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru
Walijskie Pichcenieogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru 2 jaja szczypta soli Nadzienie
Apetyczna babeczkażółtka i cukier . Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól . Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut . Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne . Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem
Food SquareDrożdżowe rogaliki były inspiracją pewnego sobotniego popołudnia… Wszystko zaczęło się od tego, że miałam drożdże, ale nie było marmolady, no wiec jak zobaczyłam czekoladę i słonecznik to stwierdziłam, że robie inną wersję. No i wyszło pysznie :) Dodam może jeszcze, że rogaliki zrobiłam z podwójnej porcji, bo taka już jestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki
Smakowy Rajteż z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli
Smakowy RajPrzez ostatnie miesiące było bardzo ciemno i ciągle padał deszcz na zmianę z śniegiem, więc dzisiejszy dzień jest miłą odmianą. Dzisiaj oprócz pięknej pogody chciałam wam pokazać przepis na drożdżowe zawijarce z moim ulubionym dżemem czereśniowym. Składniki na 20 bułek 50 g drożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodzienią gdyż, dodana w nadmiarze potrafi zepsuć całe danie, sprawi, że stanie się gorzkie, a nie herbaciane :) Serniki z Matcha, napoje, to już było, ale nie było u mnie drożdżowego z Matcha, od dzisiaj już jest :) Dlaczego akurat te smaki połączyłam? Bo sobie chciałam zużyć włoską konfiturę figową, a ona jest strasznie słodka. Pomogła mi Matcha, bo zrównoważyła słodycz konfitury
Blondynka GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania
Marta Gotujeszklanki płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
KasiekGotujePuszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g roztopionego masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 12 g świeżych drożdży szczypta soli 100g suszonej żurawiny 50 g skórki pomarańczowej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy
Walijskie PichcenieOstatnio jakoś focimy tylko ciasta, które pieczemy:) Może to i lepiej...ciasta są ok:) Dzisiaj też bardzo dobre drożdżowe;) Składniki; 10 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki letniego mleka, 4 szklanki mleka Wykonanie krok po kroku KLIKNIJ TUTAJ Wykonanie; W misce układamy warstwowo składniki. Na dno miski rozkruszamy drożdże. Cukier waniliowy
Anioły w kuchnimogłam się jednak powstrzymać. PYSZNOŚCI! Nawet mój mięsożerny chłopak przekonał się do szpinaku… A to – uwierzcie – musi coś znaczyć:) Przepis ukradłam (i nieco zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej
Powiedz dietom niebiałek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia
Luźna Kuchniamacie jeszcze dość pączków, faworków itp? jeśli nie to zapraszam na drożdżowe faworki.. 50 dkg mąki 3/4 szkl. letniego mleka 5 dkg drożdży 3-4 łyżki cukru 2 jajka 5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny cukier puder do posypania Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić
Moje domowe kucharzenie