drożdżowe - 16813 przepisów (strona:150/1121)

Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem 147

uwielbiam...kocham, kocham cudowny zapach cynamonu, zapach pieczonych pierniczków, zapach suszonych pomarańczy. Czekam już na te święta :) Ale się rozmarzyłam...a tym czasem zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe, taki zawijaniec z mnóstwem domowego powidła, słodkiej masy kajmakowej i aromatycznego cynamonu. Udał mi się ten drożdżowiec, oj udał. Częstujcie się proszę :) Drożdżowe zawijańce podałam na pięknym talerzu  AMBITION

Izabelawkuchni
Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 173

Dzień Dobry w sobotę :) Dzisiaj częstuję pysznymi domowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie

Izabelawkuchni
Drożdżowe ślimaki z makiem 177

Witajcie Kochani, co robi kulinarny bloger w czwartkowy poranek? Bladym świtem piecze drożdżowe bułki na śniadanie. Rumiane, pachnące i mięciutkie. Drożdżowe ślimaki z makiem. Ślicznie zakręcone. Makowe bułeczki można jeść zarówno na słono jak i na słodko. Z pomidorem, serem, dżemem lub miodem. Chociaż ja należę do ludzi, którzy jedzą żółty ser z dżemem. I długo nie wiedziałam

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą. 104

Takie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki(...)mielony do smaku przyprawa do dań z kapusty według uznania kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych paluchów drożdżowych:   1. Ciasto: Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Izabelawkuchni
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 115

roślinne mogą być równie aromatyczne, jak ich mięsne odpowiedniki. Jest jednak wiele sposobów na to, aby w kuchni wegetariańskiej podkręcić smak. Jak to zrobić? Sięgnąć po sos sojowy, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, rośliny cebulowe. 1. Zmiana smaku 2. Czym doprawiać dania roślinne? 3. Nie zapomnij o ziołach i przyprawach Zmiana smaku Przejście na dietę wegetariańską wiąże się na początku(...)roślinnego zaczynają smakować zupełnie inaczej. Na początku trzeba jednak wytrwałości. Absolutnie oprócz mięsa z diety powinny zostać wyeliminowane ulepszacze smaku, zamiast nich lepiej postawić na sos sojowy czy płatki drożdżowe. Czym doprawiać dania roślinne? Istnieje wiele naturalnych dodatków, jak i samych warzyw, które można wykorzystać w roli wzmacniaczy smaku. I wbrew wyobrażeniom wielu osób – nie są to drogie zakupy

Ugotowane pozamiatane
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 169

chyba nie kojarzy mi się z jesienią jak właśnie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Można wręcz powiedzieć że nie wyobrażam sobie tej złotej pory roku bez tego wypieku. Uwielbiam kiedy pachnie nim cały dom. Zwykle używam śliwek węgierek, czyli śliwek które u nas nazywało się też „robaczywkami”. Nie muszę Wam chyba pisać dlaczego A mimo to smakiem(...)straganach. Nie wiem, może to kwestia sentymentu, bo kilka drzewek węgierek rosło w sadzie dziadków i do końca życia będą cudownym wspomnieniem dzieciństwa i kończącego się lata. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką To klasyk sam w sobie. To które robię znika ze stołu z prędkością światła. Najbardziej smakuje nam jeszcze ciepłe, ze świeżym mlekiem. Najlepiej takim prosto od krowy

Arbuziaki
Ciasto drożdżowe z czereśniami 166

Opis Ciasto drożdżowe z czereśniami: Ciasto drożdżowe z czereśniami to bardzo puszyste i mocno owocowe ciasto. Idealnie nadaje się na letnie, ciepłe dni, kiedy mamy dostęp do różnorodnych świeżych owoców prosto z ogródka. Ciasto to możemy wykonać z dowolnymi owocami, które mamy pod ręką. Ja tym razem zapraszam na mój przepis ciasta z czereśniami. Przepis na dzisiejsze ciasto z czereśniami(...)Następnie wkładamy do niego blachę z ciastem i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Na samym końcu górę posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto drożdżowe z czereśniami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 147

roślinne mogą być równie aromatyczne, jak ich mięsne odpowiedniki. Jest jednak wiele sposobów na to, aby w kuchni wegetariańskiej podkręcić smak. Jak to zrobić? Sięgnąć po sos sojowy, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, rośliny cebulowe. 1. Zmiana smaku 2. Czym doprawiać dania roślinne? 3. Nie zapomnij o ziołach i przyprawach Zmiana smaku Przejście na dietę wegetariańską wiąże się na początku(...)pochodzenia zaczynają smakować zupełnie inaczej. Na początku trzeba jednak wytrwałości. Absolutnie oprócz mięsa z diety powinny zostać wyeliminowane ulepszacze smaku, zamiast nich lepiej postawić na sos sojowy czy płatki drożdżowe. Czym doprawiać dania roślinne? Istnieje wiele naturalnych dodatków, jak i samych warzyw, które można wykorzystać w roli wzmacniaczy smaku. I wbrew wyobrażeniom wielu osób – nie są drogie zakupy

Ugotowane pozamiatane
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 203

dusić w garnku. Jeżeli robisz w domu dżemy to wiesz, ile wymaga to wysiłku - owoce w trakcie duszenia trzeba mieszać, aby się nie przypaliły. Od teraz wyrobienie ciasta drożdżowego to prawdziwa przyjemność. Wszystkie składniki umieszczam w formie automatu i wybieram odpowiedni program. To urządzenie wykonuje za mnie wszystkie czynności takie jak zagniatanie ciasta czy podgrzewanie mleka lub wody, wyrastanie ciasta(...)pozorom ciasta na makaron. Trwa on 15 minut i doskonale radzi sobie z wyrobieniem ciasta np. na pierogi. W zasadzie najczęściej używam funkcji ciasto zagniatane do wyrabiania wszelkich ciast drożdżowych np. na pizzę, chałkę. Do automatu zazwyczaj dołączona jest książeczka z przepisami do wykorzystania na różnych programach urządzenia. Nigdy nie korzystam z tych dodatków, ale mogą być pomocne dla osób

Fabryka pomysłów
Pampuchy 1168

Pampuchy, buchty, parowce, kluski parowe, bułki na parze… i wiele wiele innych określeń dotyczących jednej potrawy – dobrze nam znanych i przez wszystkich Polaków ukochanych bułek drożdżowych przygotowanych na parze. Takie domowe pampuchy przywołują mi smak dzieciństwa i bułek drożdżowych, które robiła moja babcia. Żadne kupowane później parowce nie były w stanie temu dorównać. Jedynie te przygotowane w domu

Analiza Smaku
Drożdżówka z morelami i kruszonką 163

sezonowych warzyw i owców, dlatego ostatnio przytaszczyłam z ryneczku 2 kg pięknych moreli, zresztą już chyba Wam o tym pisałam. Sporo zjedliśmy sami, a że chodziło za mną ciasto drożdżowe kilka sztuk zapiekłam w cieście i posypałam obficie kruszonką, która genialnie zrównoważyła kwaśny smak owoców po upieczeniu.  Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru

Cynamonowe szczęście
Drożdżówka z owocami – bez zagniatania 178

Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną i puszystą drożdżówkę z owocami, to ciasto drożdżowe jest wyjątkowo proste w przygotowaniu bo nie trzeba go zagniatać, a wystarczy jedynie wymieszać łyżką. Polecam wypróbować przepis, drożdżówka jest wyjątkowo pyszna :). Do przygotowania drożdżówki będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm 560 g maki pszennej(...)jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Po około 15 minutach: Na górę ciasta układam morele, skórką do dołu i delikatnie wciskam, następnie górę posypuję obficie kruszonką. Pieczenie ciasta drożdżowego: Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje
Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką 139

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest(...)liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką   ciasto drożdżowe z owocami lata     Jogurtowy sernik na zimno z czerwonej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Śniadaniowe bułeczki cynamonowe z truskawkami. 212

aromatycznej kawy, bo tak właśnie zaczynam dzień, od kawy. A często się kuszę na słodkie śniadanie. I nie ma u mnie problemu, żeby wstać skoro świt i upiec pyszne drożdżowe bułeczki, a jak przyjemnie jest budzić domowników takim słodkim zapachem ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu i pieczonych truskawek. Może spróbujecie? Zapewniam, że podbijecie serca domowników. Zachęcam i słodkich wypieków życzę

Izabelawkuchni