drożdżowe - 16813 przepisów (strona:159/1121)

Bułeczki dyniowe z bakaliami 189

Bułeczki dyniowe z bakaliami przygotowałam z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni. Ich wnętrze wzbogaciłam o dużą ilość bakalii, które wspaniale uzupełniają miękkie ciasto drożdżowe. Bułeczki najlepiej smakują 1-2 dnia, choć i w kolejnych dniach odzyskają miękkość, jeśli krótko podgrzejemy je w kuchence mikrofalowej. Z podanego przepisu upiekłam 10 sztuk . Bułeczki dyniowe z bakaliami Składniki: 350g mąki pszennej(...)równych części - podsypując mąką, z każdego kawałka uformować długi rulon, a z niego utworzyć bułeczkę, przeplatając końce ciasta ze sobą (zdjęcie ze sposobem wykonania znajdziecie w przepisie na bułeczki drożdżowe z czekoladą ) - uformowane bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-60 minut) - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym 840

Cudowne racuchy drożdżowe z kawałkami kwaśnych jabłek. Antonówka pasuje d nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku.  - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły. Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem,  które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze w smaku zaś będą(...)niebiańskie racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku .. poezja

AniaGotuje.pl
Strucla z masłem orzechowym 233

Struclę z masłem orzechowym przygotowałam z ciasta drożdżowego. Dodatek masła z fistaszków sprawia, że ten prosty wypiek w nowej odsłonie smakuje wyjątkowo. Całość zwieńczyłam polewą czekoladową, która idealnie współgra z lekko słonym smakiem masła. Ciasto upiekłam w keksówce o długości 30cm . Strucla z masłem orzechowym Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 280g mąki pszennej 120ml wody (lub mleka) 15g drożdży świeżych 40g cukru

Smakołyki Bereniki
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 199

pachnie   powidłami śliwkowymi . Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na  drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki(...)Fluor     2 µg Cholesterol  0 mg Fitosterole  7 mg Śliwka  w kuchni Któż nie lubi puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 625

Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem(...)tego bogactwa możliwości wybrałam dzisiaj drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i poczujcie się… jak w domu :) Przepis pochodzi z kuchni rzeszowskiej, a zdradziły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzemienicy (gmina Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę

Trzeci talerz
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 287

Ostatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste! Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym. Ja wybrałam masło orzechowe piernikowe marki Primavika – obłędne! Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo deser do popołudniowej

Ostra na Słodko
Cynamonowe zawijasy 221

Cynamonowe zawijasy to chyba nasz hit rodzinny, pomysł sprzedałam mi siostra, która zapewne zachwycona tym cudownym wypiekiem z Ikei postanowiła zrobić swoją wersję w domu.   Ja jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa"  Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem(...)długi prostokąt, jak najmniej  podsypując mąką.  Cukier wymieszajcie z cynamonem i rozprowadzicie na rozwałkowanym cieście. Ja robię to ręką, uwielbiam ten moment, wcieranie cynamonu w mięciutkie drożdżowe ciasto -  fajnie relaksuje. Następnie zrolujcie ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i pokrójcie na roladki o grubości około 1cm. Ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczcie 20min w 180 stopniach

Farmażony
Ser z ziemniaka 213

nazwać się „ ser z ziemniaka „ ?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli to za mało, to może się tak nazywać „BO TAK” . Pewnie część z Was zaczęła się zastanawiać czym by tu zastąpić płatki drożdżowe i wędzoną paprykę(...)Odpowiedź jest prosta… niczym! To one odpowiadają za smak sera z ziemniaka, więc są składnikami niezbędnymi. Płatki drożdżowe znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie – TUTAJ . Papryka wędzona powinna być dostępna w większości dużych sklepów oraz również w internecie – TUTAJ . Nie musicie się przejmować, że nie będziecie mieli co zrobić z resztą płatków. Na blogu

Blendman
Kluski na parze ze śliwkami 196

świeże masło  cukier brązowy Przygotowanie: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć, żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto

Ala piecze i gotuje
Indyjskie chlebki Naan 202

kupuję w Lidlu, bio czy jakoś tak, cena około 4 zł, jest bardzo dobra) łyżeczka soli opakowanie suchych drożdży lub 15 g świeżych 60 ml ciepłego sojowego mleka (do drożdżowych polecam to z biedry słodzone) łyżka oleju roślinnego słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego 30 g czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego dodałam gałązkę świeżego rozmarynu/ale to tylko opcja(...)się „obudzą”, jeżeli suszone to nie musisz (ja i tak czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory

greenscarf
25 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA DYNIĘ 180

CHEESECAKE SERNIK Z DYNIĄ I CYNAMONEM!  DYNIOWE LATTE! PUMPKIN COFFEE! TARTA Z DYNI NA SPODZIE Z CIASTECZEK! PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO. DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z DYNIĄ I MALINAMI. DROŻDŻÓWKI Z LUKREM! PLACUSZKI Z DYNI Z PIEKARNIKA ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI PODANA Z JARMUŻEM AMUR(...)SMAŻONĄ DYNIĄ CHLEBEK DYNIOWY Z KREMEM SZAFRANOWO-DYNIOWYM / PUMPKIN BREAD PUMPKIN SPICE LATTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z CYNAMONU BEZGLUTENOWE KLUSECZKI SZPINAKOWE Z DYNIOWĄ ZUPĄ! SPAGHETTI IDEALNE NALEŚNIKI GRYCZANE Z SOSEM DYNIOWYM I GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ. PYCHA! SAŁATKA Z DYNIĄ PIECZONĄ! TARTA Z DYNIĄ I ŁOSOSIEM! KOPYTKA Z DYNI! DYNIOWO- TWAROGOWE KLUSECZKI Z KORZENNYM SOSEM! BROWNIE Z DYNI DWUKOLOROWE! NAJSMACZNIEJSZE! GRYCZANE

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe ciasto z jagodami 171

nudów książkę i czekam z niecierpliwością, kiedy reszta towarzystwa raczy się zwlec.  Nie doszłam jeszcze jednak do tego, żeby w niedzielę wstać i na śniadanie upiec świeże drożdżowe :) Ale to właśnie drożdżowe jest dobre i na drugi dzień, bo do ciasta dałam same żółtka (zostały mi po bezach). I jeśli chcielibyście spróbować, to zachęcam. Bo ja zawsze mam dylemat

bistro mama
DROŻDŻÓWKI Z MASŁEM KAJMAKOWYM I PRALINĄ 128

Przyznaję, zawsze bałam się ciasta drożdżowego. Denerwowało mnie to żmudne wyrabianie lepiącej się do rąk masy. Na moje nieszczęście synowie przepadają za wszelakimi wypiekami drożdżowymi, więc musiałam się z nim oswoić. Nie było łatwo, ale teraz stałam się fanką tego ciasta. Nauczyłam się z nim współpracować i coraz częściej uśmiecham się za samą myśl o zagniataniu. Widok wyrośniętych wypieków rekompensuje

Pieguskowa Kuchnia
Zawijane bułeczki z truskawkami 176

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc zapraszam na zawijane bułeczki z truskawkami. Za oknem zimno, deszczowo a włączony piekarnik i pachnące drożdżowe bułeczki z pewnością poprawią nastrój. Najsmaczniejsze lekko przestudzone, tak jak każde drożdżowe. Do nadzienia dodałam nieco cynamonu, ale przyznam się szczerze, że przeszkadzał mi jego smak. Podbijał jakoś tak nieprzyjemnie smak truskawek, więc następnym razem pominę ten dodatek

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z borówkami 151

Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale […] Artykuł Ciasto drożdżowe z borówkami

Pink Envelope