Anielskie ruchańce to drożdżowe racuchy wywodzące się z Aniołowa (gm. Pasłęk). Historia i receptura wypieku wywodzi się ze starych warmińskich zwyczajów i sięga lat 40. ubiegłego wieku. To lekko podłużne, pieczone placki przypominające z wyglądu pączki, zostały docenione w kraju. I nic dziwnego, bo są pyszne. W tym roku trafiły na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju(...)Wsi.Nazwa pączków wywodzi się od nazwy miejscowości, w której są wypiekane, czyli od Aniołowa oraz od ruszania się ciasta w czasie wypieku. — Drożdżowe ciasto wrzucone na rozgrzany olej tańczy i skwierczy. Stąd nazwa ruchańce. Są pyszne. Mają miękkie, puszyste i sprężyste ciasto oraz lekko chrupiącą skórkę. Charakteryzuje je wyrazisty zapach smażonego ciasta drożdżowego. Do przygotowania anielskich ruchańców potrzebujemy : kilogram mąki
KUCHNIA POLSKAMakowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie
Trzeci talerzDrożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? Święta już tuż tuż. Wydawałoby się, że mamy jeszcze tyle czasu, ale wiem z doświadczenia, że biegnie on jak szalony (zwłaszcza przy małych dzieciach). I to właśnie z myślą o nich wolę zaplanować wszystko wcześniej. Nie tylko świąteczne wypieki, które naprawdę warto przećwiczyć wcześniej (ja zawsze wymyślam jakiś nowy przepis(...)pieczenia – filiżanki na muffinki, wałek do ciasta i najróżniejsze blaszki. W końcu wypieków będzie naprawdę sporo. A jeśli chodzi o wypieki, to… czas na przepis na pyszne drożdżowe pierniczki. Przepis na drożdżowe pierniczki (miękkie) *zdjęcie przykładowe, zostanie podmienione po upieczeniu nowej partii pierniczków (znikają zbyt szybko by zrobić im zdjęcie ;)) Pierniczki wychodzą puszyste, miękkie. Składniki: 220g mąki
Słodkie okruszkiPrzepis na pyszną wytrawną przekąskę w formie drożdżowych bułeczek. Ostrzegam, że będzie dużo glutenu, białej mąki i jeeeeszcze więcej przyjemności z jedzenia tych pyszności :D Tak, dziś przepis z wykorzystaniem klasycznej białej mąki pszennej. Mimo, że na co dzień jej unikam i zastępuję mąkami pełnoziarnistymi, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na tradycyjne wypieki z białej mąki(...)bułeczek można dowolnie modyfikować, dodać więcej warzyw, wykorzystać inny rodzaj sera, pastę paprykową zastąpić sosem pomidorowym. Moja wersja jest bezmięsna, ale nie zaszkodzi także dodać dobrą wędlinę. DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FETĄ I WARZYWAMI Z podanych składników wyszło 12 bułeczek Ciasto 250 g mąki pszennej 20-30 g mąki kukurydzianej 120 ml mleka Jajko Łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży
HealthyCreationsprzepisem i każdego gorąco zachęcam do zrobienia tych magicznych placków. Warto! - bez miksera - proste i tanie składniki - bez drożdży - super puszyste - nie opadają - smakują jak pączki Jeśli szukasz racuszków drożdżowych, to zerknij koniecznie na przepis na racuchy drożdżowe tradycyjne . Z dodatkiem owoców koniecznie usmaż racuchy drożdżowe z jabłkami
AniaGotuje.plmotywują do kolejnego pieczenia. Muszę przyznać, że drożdżówki te mi również bardzo zasmakowały. Myślę, że w dużej mierze to zasługa długiego wyrabiania ciasta. Od kiedy „załapałam” ciasto drożdżowe lubię go robić i poświęcać mu jak najwięcej uwagi – odwdzięcza się potem puszystością i delikatnością. Jeżeli zrezygnujecie z rumu, bułeczki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły(...)Dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka oraz 2 łyżki cukru i rozcieramy, aż do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy wgłębienie i w miejsce to wlewamy przygotowany zaczyn drożdżowy. Delikatnie zasypujemy drożdże mąką (około 1 łyżką) i odstawiamy na 10 minut, do podwojenia objętości. Gdy drożdże zaczną pracować, do miski wsypujemy resztę cukru, dodajemy szczyptę soli oraz żółtka
Smaki Na TalerzuWitam serdecznie Byłam ostatnio na grzybach i muszę przyznać, że udało mi się zebrać ich całkiem sporo więc pomyślałam, że przygotuję bułeczki drożdżowe z grzybami. Może komuś się przepis spodoba i przygotuje takie lub podobne bułeczki. Na pewno będą smakowały osobom które uwielbiają grzyby leśne. Do przygotowania bułeczek będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułeczek na farsz: około(...)dostawiam do wystudzenia. Do wystudzonych grzybów dodaję ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem, farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta drożdżowego: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły
Uwaga Babcia Piecze Chleblubi drożdżówki? Jestem miłośniczką drożdżowego ciasta. Słodkie drożdżówki z kardamonem i miodem to wspaniałe bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie podane z mlekiem. Moje dzieci uwielbiają drożdżówki z kardamonem. Sama przepadam za tą przyprawą i często używam do wypieków, a nawet w gotowaniu. Oczywiście jeśli ktoś nie lubi kardamonu to może go zastąpić cynamonem i upiec tradycyjne cynamonowe ślimaczki(...)misie do miksera. Dodaj mleko z drożdżami, jajko i zarób gładkie ciasto. Na końcu dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto tak długo aż całkowicie wchłonie masło. To ciasto drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Za to po upieczeniu drożdżówki będą długo świeże. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony
codojedzeniaCiasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale […] Artykuł Ciasto drożdżowe z borówkami
Pink EnvelopeCiasto drożdżowe Można z niego przyrządzić zarówno ciasto lub drożdżówki czy pieczone pączki. 🍰🍩🍪 Składniki: - 1kg mąki pszennej - 1/4 szklanki cukru/ksylitolu - 250g oleju kokosowego - 1/2 opak.drożdży świeżych - 400ml mleka - 2 jaja, - 3 żółtka jaj - szczypta soli Sposób przygotowania: - mąkę przesiej do dużej miski i dodaj szczyptę soli, - jaja utrzyj z cukrem/ksylitolem, - olej rozpuść z mlekiem w rondelku, - do letniego mleka(...)przygotuj z wyrośniętego ciasta to, na co masz ochotę.😊 Przepis na pączki znajdziesz tutaj - PRZEPIS NA PIECZONE PĄCZKI Wielu z Nas jest wielbicielami ciasta drożdżowego. Pamiętajcie, że z owego ciasta można przygotować nie tylko słodkie wypieki - można też przygotować przepyszny chleb - przepisy na chleb z ciasta drożdżowego znajdziecie w moich innych postach. Nie wiem czy wiecie, ale drożdże, które
MintTastelepszego niż świeża drożdżówka. Jeden kawałek musiałam zjeść jeszcze na ciepło. Chociaż mówią, że to nie zdrowo:) Dawno nie piekłam drożdżowego, może dlatego tak mi smakowało:) Zrobiłam to ciasto na oleju. Wydaje mi się, że drożdżowe z olejem dłużej pozostaje miękkie. To tak z moich obserwacji:) Składniki na ciasto: 500 g. mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka(...)inne owoce Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Twaróg przełożyć
Agusiowe smakołykiNajlepsze jeszcze ciepłe, drożdżowe warkocze z budyniem jeżynowym i migdałami. Idealne do piknik, do pracy, na działkę. Na jednej sztuce nie poprzestaniecie. Uwielbiam takie drożdżowe buły, a podane z budyniem owocowym są przepyszne. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 g jogurtu greckiego
wesoła kuchniakrzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: Ciasto: 2 i pół dag świeżych drożdży 2 łyżki śmietany(...)masła lub margaryny 2 jajka Budyń: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta drożdżowego z malinami i budyniem: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną. 2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy
Izabelawkuchni