Zawsze na wigilię galaretę robi mój tatuś, tym razem i ja chciałam spróbować. Wyszła super jestem z siebie dumna . Tym samym sposobem robiłam również drobiową, oczywiście zamiast ryby z dodatkiem mięsa z indyka i kurczaka. Na wywar : 2 średnie cebule 1 por 1/2 średniego selera 1 pietruszka 2 marchwie liść laurowy 2-3 ziarenka pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego
Mam apetyt na ...Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca. ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l. ziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki 1 sztuka cebula 1 sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki udka
Kuchnia Paulettesczosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany i starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki 1 cytryna pokrojona w ząbki
Sztuka gotowania w/g Samiryciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 200 ml ketchupu 1 mała cebula 100 g szynki drobiowej 250 g sera mozzarella 100 g pikantnego sera (np. cheddar) 1/2 łyżki suszonego oregano W odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody z cukrem rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki. Odstawiamy na około
Smaki Na Talerzusię jej nazwa... Wiem jedno - warto ją przygotować! Koniecznie sami spróbujcie! 250g makaronu (najlepiej typu: kolanka, muszelki, rurki) 250g opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 200g kiełbasy (najlepiej drobiowej; może być nawet mortadela) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 ogórek kiszony 1 cebula (mała) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka natki pietruszki/koperku Dodatkowo: majonez + jogurt naturalny
Di gotujeGolonka to ulubione danie wielu z nas szczególnie uwielbiają panowie, myślę ze panie też. Z myślą o nich przygotowałam golonkę indyczą mniej kaloryczną od wieprzowej. Tradycyjnie do wieprzowej czy drobiowej piwo musi być. Golonkę podałam z piwem niemieckim pilsnerem. Składniki · 3 golonki z indyka · 1 łyżeczka rozmarynu
Kulinarne pyszności MolkiPiersi z kurczaka w naszej kuchni nigdy nie są nudne – mam na nie wiele sposobów i pomysłów . Poza tymi, które wykorzystują drobiowe mięso jako główne danie, kurczak świetnie komponuje się w sałatkach w towarzystwie czegoś chrupkiego, słodkiego i pikantnego. Ta sałatka ma w sobie multum smaków – idealnie sprawdzi się na lunch albo na piknik, zamknięta w tortilli albo między dwoma
Karo in the KitchenSkładniki 600 g wątróbki drobiowej 2 cebule jabłko 2 ząbki czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz szczypta majeranku, lubczyku odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie) Przygotowanie Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Oprószyć mąką i smażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać i przyprawić majerankiem, lubczykiem i dwoma ząbkami czosnku. Sól i pieprz
Gaździnka warzyZostało kawałek kapusty pekińskiej, no i tak oto powstała pyszna zupka..ilość składników oczywiście wedle własnego gustu. 3 l bulionu drobiowego 2-3 marchewki kawałek kapusty pekińskiej kilka ziemniaków 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz vegeta listek, ziele koperek Marchewki pokroić w półtalarki, ziemniaki w kostkę, kapustę poszatkować.Pokrojone warzywa wrzucić do gorącego bulionu , dodać przyprawy i gotować
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 250 g fileta drobiowego czerwona papryka pół świeżego ananasa Marynata: imbir 2cm ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyzka sosu sojowego łyżeczka miodu łyżeczka pieprzu łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka sezamu Wykonanie: Filmik instruktażowy
Atlas SmakówPodstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć
Smakowity Blog Kulinarnymnie tak. czasem spontaniczny wypad powoduje, że obiad zostaje w domu nietknięty. I co zrobić teraz z tego rosołu? Szkoda by się zmarnował. U mnie czasem powstaje z niego Drobiowa galareta z rosołu . Składniki: 1,5 litra świeżo ugotowanego rosołu 2-3 ugotowane marchewki z rosołu 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek
Kuchnia co dniarozmarynu 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarno kardamonu, w całości 1 gwiazdka anyżu 3 ziarenka czarnego pieprzu 1/2 laski cynamonu 800 ml soku jabłkowego 1,5 litra bulionu drobiowego sól Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170 ° C / 150 ° C z termoobiegiem. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, włóż udka skórą do dołu i smaż partiami
karmelowysię stosunkowo długo, najpierw bowiem należy dobrze namoczyć makaron ryżowy, wiele też czasu zajmuje podduszenie mięsa do miękkości. Gdyby makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, a cielęcine zastąpić mięsem drobiowym, byłoby pewnie zdecydowanie szybciej, ale czy równie smacznie? Pewnie kiedyś spróbujemy się o tym przekonać;) ok. 500 g makaronu ryżowego wstążki 500 g gulaszu cielęcego 3 łyżki mąki olej kokosowy
Smaki Na Talerzunawet delikatniej je doprawiam a także nie dodaję do środka cebuli, ale to już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami Pulpety można ugotować
Smaczna Pyza