Czas czytania: 2 min Lato, gofry, morze, góry i jeziora to nierozłączna część wakacji! Przepis na gofry podstawowe już był, był również przepis na cudowne gofry
SprawdzonaKuchnia.plKolejna słodka nowość, tym razem na wegańskim rynku! W Żabce ostatnio pojawiły się batoniki „twarogowe” ale na bazie tofu, w dwóch smakach, malinowym i skondensowanego mleka
Candy Pandasmoim posunięciem. Zachęcam Was do przygotowania sobie takich placuszków, są leciutkie, puchate i nie tylko dorosłym posmakują ;) Składniki na około 10 placuszków: 200 g puree z dyni ( użyłam domowej, upieczonej i zamrożonej dyni) można użyć mrożonej, kostkowanej Hortex 1 jajko kl M 1/2 szkl mąki pszennej lub pół na pół z ryżową 1/4 szkl soku np. jabłko-mango lub pomarańczowego(...)pomarańczy i całość jeszcze krótko miksujemy do połączenia składników. 3. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju, na rozgrzanej patelni. Podajemy posypane cukrem pudrem, lub z jogurtem, miodem czy syropem klonowym, Smacznego ! Przepis bierze udział w konkursie Hortex na Durszlak.pl
Gotowanie...to proste !jakaś nadzieja jest, że słońce pokaże się w końcu na dłużej. A tym czasem zapraszam na przepis miesiąca , którego tematem w czerwcu są letnie napoje i drinki. Bardzo lubię domowej roboty napoje , zwłaszcza latem, kiedy to nie brakuje świeżych owoców. Lubię też drinki z minimalną ilością alkoholu, a do nick z pewnością należy mojito. Podstawą dobrego drinku są oczywiście proporcje(...)wspaniale, sam zapach już wprawia mnie w błogie znużenie. Czekam na Wasze propozycje zarówno te bezalkoholowe jak i alkoholowe. Orzeźwiające mojito Składniki: 2 drinki garść liści mięty 4 łyżki syropu z cukru 80 ml białego rumu 2 limonki kostki lodu gazowana woda Podziel limonki na małe kawałki lub plasterki i zalej syropem. Ułóż liście mięty kostki lodu i wlej
codojedzeniaspędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie w smaku ale na pewno nie do tego stopnia, żeby się jedną zasłodzić :) Za słodki smak tych(...)jogurtu kokosowego lub innego jogurtu roślinnego 1 łyżka soku z cytryny 40g bezglutenowych płatków owsianych + 3 łyżki do posypki 40 g oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki 1/2 łyżki syropu klonowego 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej 40g maki gryczanej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki
Book of spellsCzas czytania: 3 min Pierogi z serem to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych pierogów na słodko. Pewnie dla wielu z nas są smacznym wspomnieniem z dzieciństwa
SprawdzonaKuchnia.plWegańska wilgotna szarlotka. Ta prosta, wegańska szarlotka to znakomity deser o cudownym smaku jabłek . Gdy nasz dom zacznie pachnieć tak niebiańsko jabłkami i cynamonem , zauważymy tą
Zdrowy Styl JoannyBardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z tego deseru przypomina mi tę z batonika, choć nie jest oczywiście identyczna i tak jedwabiście gładka. Wyszła jednak przepysznie i, co ważne – nie jest to grzeszny deser, bo przygotowany jest na bazie zdrowej(...)można też użyć rozcieńczonego mleka roślinnego np. kokosowego czy migdałowego) 50 g orzechów laskowych + do posypania 200 g twarogu sernikowego (zmielonego) pół szklanki ksylitolu / cukru 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty) 2 łyżki kakao Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Następnie przelewamy zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Tak przygotowaną gotujemy w dwóch
Poezja smakulody zabierałam się chyba z dziesięć lat. Przepis na nie (w wersji bez jagód) pochodzi z Poradnika Domowego z początku lat 90-tych. Bardzo lubię wracać do tych starych przepisów, mam do nich szczególny sentyment. Dlatego kiedy w moim domu pojawiła się kolejna porcja leśnych jagód, wiedziałam, że zrobię z nich te lody. Z porcji wychodzi około 1,5 litra(...)szklanki zimnego mleka Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce ubijać jajka na białą puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop z cukru. Jagody zmiksować. Wszystko razem połączyć i dokładnie zmiksować. Przełożyć do wysokiego zamykanego pojemnika (a najlepiej do dwóch). Wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować lody i miksować chwilkę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDo tego ciasta podchodziłam jak przysłowiowy pies do jeża, bo mi po prostu nigdy nie smakowało. Musiałam trochę popracować nad przepisem, aby tofu nie było w
Domowa Cookierenka Agismażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch pomarańczy ¾ szklanki cukru 2 - 3 łyżki wody WAŻNE! Do przygotowania domowej skórki używamy wyłącznie owoców z upraw ekologicznych! Zaczynamy od dokładnego wymycia pomarańczy w gorącej wodzie i wyszorowania skórki. Owoce osuszamy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to nacinając skórkę(...)wrzucamy pokrojone skórki pomarańczowe i wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Smażymy wszystko na średnim ogniu ok. 25 - 30 minut. Początkowo z cukru i płynu wytworzy się gość gęsty syrop, który w miarę kandyzowania będzie odparowywał. Skórka pomarańczowa w trakcie smażenia Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki. Nie można dopuścić do przypalenia
Gotujemy i jemysmażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch pomarańczy ¾ szklanki cukru 2 - 3 łyżki wody WAŻNE! Do przygotowania domowej skórki używamy wyłącznie owoców z upraw ekologicznych! Zaczynamy od dokładnego wymycia pomarańczy w gorącej wodzie i wyszorowania skórki. Owoce osuszamy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to nacinając skórkę(...)wrzucamy pokrojone skórki pomarańczowe i wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Smażymy wszystko na średnim ogniu ok. 25 - 30 minut. Początkowo z cukru i płynu wytworzy się gość gęsty syrop, który w miarę kandyzowania będzie odparowywał. Skórka pomarańczowa w trakcie smażenia Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki. Nie można dopuścić do przypalenia
Korniszonkiwysoką zawartość kwasu dzięki czemu uzyskiwany jest słodki a zarazem kwaśny smak. Owoce tamaryndowca można jeść na surowo lub gotowane, są także dostępne w postaci suszu, pasty i koncentratu. Domowy sos Worcestershire – przepis 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule, grubo posiekane ½ szklanki pasty tamaryndowca 2 łyżki wyciśniętego czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo(...)podsmażyć do miękkości cebulę z oliwą. Dodać pastę tamaryndowca, czosnek, imbir i papryczkę jalapeno. Całość gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać posiekane anchois, pastę pomidorową, pieprz, syrop kukurydziany, melasę, ocet, ciemne piwo, sok pomarańczowy, wodę, cytrynę i limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu do czasu przez
naRuszcieskładniki na spód ciasta: ok. 285 g sucharów 350-400 g kremu orzechowo czekoladowego wykonanie: Suchary rozdrabniamy na konsystencję piasku. Dodajemy krem i dokładnie mieszamy. Gotowym
Domowy Smak Jedzeniaustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy , zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta(...)czasu do czasu (cukier powinien się rozpuścić). Żółtka rozmiksować mikserem, a następnie miksując na średnich obrotach wlewać stopniowo gorący syrop cukrowy. Nie przerywając, miksować około 5 minut , aż żółtka ubiją się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać 2 łyżki kawy oraz ciepłą (lecz nie gorącą) rozpuszczoną
Moja Delicja