domowy syrop - 2453 przepisów (strona:131/164)

Krupnik miodowo - korzenny ( Mocno rozgrzewający ). 162

Składniki : 1 szklanka miodu 0,75 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1/2 laski wanilii rozciętej wzdłuż 1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego korzenia imbiru 1/2 gałki muszkatołowej pokruszonej

Przepisy i porady kulinarne
"Spiżarnia" Mikołajki- Miejsce ze smakiem, które warto odwiedzić! 150

które zostało wyróżnione przez markę Saska, jako "Miejsce ze smakiem".  Lokal jest usytuowany w bardzo dogodnym miejscu bardzo blisko jeziora. Znajdziecie przestronną salę i dwa tarasy. Miejsce bardzo domowe, we wnętrzu znajdziecie babcine kredensy wypełnione skarbami, jak sama nazwa wskazuje "Spiżarnia". Ściany lokalu mocno przyozdobione wszelakimi tablicami z humorystycznymi opisami. Załoga lokalu świetnie zorganizowana dumnie zaprezentowała Nam certyfikat "Miejsce(...)zamawiamy proponowane desery.   Beza jest pyszna, krucha, przełożona pysznym krem, podana z sezonowymi owocami z lekkim sosem. Panna cotta lekko waniliowa, mocno schłodzona, podana z truskawkami w lekkim syropie, Saska z Dziką Różą idealnie komponuje się kawą i z deserem. Spędzamy miłe i smaczne przedpołudnie. Mimo wczesnej pory w lokalu jest bardzo dużo gości i po konsumpcji wiemy dlaczego

SMYKWKUCHNI
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 135

Dotychczas taką żurawinową konfiturę jadłam zakupioną w sklepie lub przywiezioną z gór.  Prawda jest taka, że do niedawna nie znałam jej smaku w ogóle, nie

Życie zaczyna się w kuchni
ciasto orzechowo kokosowe z ananasem 285

składniki na jedno ciasto z orzechami (pieczemy dwa): 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 40 g mąki 25 g orzechów zmielonych 80 g cukru 3/4 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Likier czekoladowo - miętowy. 170

Składniki : 10 dkg ciemnego kakao lub czekolady w proszku 150 ml spirytusu 95 % 75 dkg cukru 375 ml wody pęczek świeżej mięty pieprzowej 5-6 goździków

Przepisy i porady kulinarne
Sorbet z truskawek 144

Wraz z nadejściem lata pojawiają się słodkie truskawki. Takich okoliczności nie można zmarnować! To idealna pora do tego, by przygotować pyszny domowy deser, jakim jest sorbet truskawkowy. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że mamy kontrolę nad jego składem. A ten jest zupełnie prosty. I o to w tym chodzi! Poza tym to sprytny sposób na zachęcenie rodziny(...)był bardziej puszysty, pamiętaj o tym, by zamieszać go co około 2 godziny. Po upływie 6 godzin będzie gotowy do spożycia. Możesz go udekorować liskami świeżej mięty, czekoladowym syropem albo świeżymi owocami. Mogą to być zarówno truskawki, jak i borówki, banany, itp . Składniki : 1 kg truskawek 1 szklanka cukru Przygotowanie: Zagotuj 1 szklankę wody z cukrem, mieszając

KUCHNIA POLSKA
Spaghetti po azjatycku 180

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Likier anyżowy (pobudza apetyt, pomaga pozbyć się wzdęć). 105

Anyż gwiaździsty Składniki : 500 ml spirytusu 96 % 700 ml czystej wódki 40 % 400 ml wody 800 g cukru 50 g anyżu gwiaździstego 25 g anyżu biedrzeńca

Przepisy i porady kulinarne
Pomarańcze kandyzowane 132

Pomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad 100 krajach. Owoce pomarańczy są skarbnicą witamin i minerałów, a także bogatym źródłem błonnika, kwasu

mojewypiekiinietylko
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 147

Stojąc u schyłku lata tęsknym wzrokiem wypatrujemy jego początku. Z rozczarowaniem stwierdzamy, że dni coraz krótsze i Słońca coraz mniej. Kiedy to minęło?!  Już za

Karczma Honorietty
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 157

uwielbiam baklavę, ale ją lubię Chociaż po tym wypieku, to może zaliczę ją do kategorii uwielbiam. Ta domowa baklawa, z tą kupną ma niewiele wspólnego. Nie jest typową mordoklejką, mega słodką, jakie można nieraz kupić na różnego rodzaju stoiskach. Tutaj sami decydujecie, jak słodki wyrób zrobicie, ile i co dacie do środka czy na wierzch. Ogólnie, baklava wydawała mi się(...)fajniej, zrobić je samemu. Wierzch naszego ciasta, jeszcze przed upieczeniem, polewa się stopionym masłem klarowanym. Dzięki temu ciasto nabiera i ładnego koloru i charakterystycznego smaku. Upieczoną baklavę, polewa się syropem – rozpuszczonym cukrem (ewentualnie z dodatkiem miodu) z cytryną. I właśnie dzięki temu dodatkowi, możecie sami decydować, jak słodki wyrób otrzymacie. Ja zużyłam 1/4 zalecanej porcji i jak dla mnie

Mieszam w Garnku
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 187

masy bezowej w każdy okrąg, rozsmarowałam na wysokość mniej więcej 3-3,5cm. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach zobaczyłam że oba krążki lekko się rozlały. Moja całkowicie domowa beza jednak pod tym względem wygrywa i nie rozlewa się nigdy.   Blaty suszyłam przez 1,35h w 110⁰C z termoobiegiem. Wyjęłam, ostudziłam. Obiecana na opakowaniu „wyjątkowo krucha beza(...)naszykowany w taki sposób nie jest rozgotowany, nie traci formy i koloru, nie gubi skórki. Zostaje ładnym, jędrnym i jednolitym rozpoznawalnym kawałkiem znanego i lubianego owocu. Rabarbar odcedzamy z syropu i studzimy. Kroimy kawałki wzdłuż na połowy. Blat bezowy kładziemy na talerzu. Śmietanę ubijamy na sztywno, z dodatkiem fixu, który zapobiegnie jej podochodzeniu wodą i z niewielką ilością cukru

Karo in the Kitchen
Smorodina - nalewka z czarnej porzeczki 362

Dzisiaj mamy dla was smorodinę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka zwana była właśnie smorodiną. To nalewka o wyrazistym smaku

Marder&Marder Manufacture
torcik makowy z brzoskwiniami 135

Mam słabość do ciast z makiem i kokosem. Ostatnio naszło mnie właśnie na takie, więc połączyłam je z brzoskwiniami, kremem budyniowym i biszkopcikami z wyraźną nutą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
O miłości zamkniętej w słoiczku - Cytrynki z Ogródka Dziadunia 156

miłości jest tam wiele...  Prawą ręką Dziadunia jest teraz jego córka - Pani Kasia. Wcześniej zaś receptury tworzyła Mama Pani Kasi, ona stworzyła przetwory pełne miłości i domowego smaku i wręcz ciepła rodzinnego. Niestety życie układa nie zawsze takie scenariusze o jakich marzymy i choć Mamy Pani Kasi nie ma już z nami to pozostała po niej piękna pamiątka. Taka(...)mnie najbardziej zachwyciło mnie w przetworach Dziadunia to słynne cytrynki. Nie wiem jakim cudem taki produkt mógł mnie ominąć. Czym są cytrynki? To plasterki cytryn w syropie cukrowym i dodatkami np. imbirem czy żurawiną. Smakują po prostu obłędnie. Cytrynki możemy dodać do herbaty, kompotu a nawet ciasta.Tego smaku naprawdę warto spróbować. Jeden plasterek cytryny i łyżeczka syropu to odpowiednia ilość

Gotowanie i blogowanie
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 137

miła niespodzianka. Pycha. Na targach spotkaliśmy wielu naszych przyjaciół i znajomych. Była Kaszubska Koza ze swoimi genialnymi serami. Józef Siadak – Specjały spod strzechy z najlepszymi octami, sosami, musztardami i syropami. Piotr Lenart – Niech cię Zakole promujący jagnięcinę, czyli (jak mawia) truflę wśród mięs. Ale festiwal i Targi to nie tylko jedzenie, ale również wykłady, spotkania i pokazy. Obiad Prezydencko-Rektorski(...)Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa.  Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się tak doskonale, gdyby nie moja pomoc ;) Gieno Mientkiewicz opowiadał oczywiście o polskich serach. Grzegorz Łapanowski opowiadał O kuchni Społecznie zaangażowanej i wyzwaniach

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania