domowy chleb - 5671 przepisów (strona:121/379)

Bułki bez drożdży 91

Chleb lub bułki bez drożdży i zakwasu? To naprawdę da się zrobić! I wcale nie wymaga od nas użycia czarów, skomplikowanych technik kulinarnych lub jakiś mało popularnych i drogich składników. Z pomocą przychodzi… soda, którą niemal każdy ma w swojej kuchni. Z jej użyciem przygotowuje się chociażby tradycyjny, irlandzki chleb. Pieczywo z jej dodatkiem ma dosyć charakterystyczny zapach(...)powinny się ładnie zarumienić z wierzchu. Bułeczki natychmiast nadają się do jedzenia, chociaż powinny nieco przestygnąć. Zobacz też inne przepisy na pieczywo : Prosty chleb razowy na sodzie Wiejski chleb bez wyrabiania Chleb cebulowy Chleb tygrysi Domowe bajgle Różowy chleb Zobacz też najnowsze przepisy: Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia Ramen z grzybami Kociołek myśliwski

okolicepalnika.pl
Chleb Graham 141

Pyszny i szybki chleb z mieszanki firmy POLSKIE MŁYNY W zestawie mamy: -foremkę do wypieku chleba -mieszankę do domowego wypieku chleba -opis przygotowania do przepisu zostaje nam dodać tylko wodę i wyrobić ciasto. Chleb bardzo szybko się robi, rośnie około godziny, gdy się piecze wspaniały aromat unosi się na cały dom.... Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem

Dziś Ja gotuje
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 140

Domowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy

Karo in the Kitchen
1523. Chleb na zakwasie 156

Ostatnio naszło mnie na pieczenie chleba...wiadomo..że taki domowy najlepszy, ale nie zawsze jest czas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam tutaj, a oryginał jest tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej  150 g zakwasu żytniego  1 łyżka soli  1/2 łyżeczki suszonych drożdży(...)chlebek wyrośnie ,45-60 minut [u mnie trwało to dłużej]. Piekarnik nagrzać do 210 st C, włożyć na spod foremkę z wodą i po osiągnięciu pożądanej temp włożyć chleb do piekarnika. Po 15 min obniżyć temperaturę  do 200 st i piec jeszcze około 1/2  godziny. Studzić na kratce. Chleb dołączam do październikowej  listy Wisełki

Moje domowe kucharzenie
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 151

zrobią resztę. Bo to naczynie naprawdę jest wszechstronne. Dlatego właśnie dzisiaj mamy dla Was dwa dania z użyciem tego naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ Z ZACIERKAMI ( Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie(...)papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy oczywiście rozpalić ognisko. Jeżeli wybieramy domowe zacisze to po prostu odpalamy palnik na kuchence. Stawiamy kociołek (a w naszym przypadku naczynie żeliwne La Cuisine), wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę słoninę i czekamy aż tłuszcz się wytopi

Marder&Marder Manufacture
CHLEB I OKRUSZKI- RECENZJA KSIĄŻKI 82

kilka pozycji książkowych, na których znajduję słowo chleb. Są to wyjątkowe książki ponieważ dzięki nim dzisiaj potrafię upiec najpyszniejsze bochenki chleba. Gdybym miała wybrać i polecić jedną z nich byłaby to bez wątpienia książka Elizy. Na kartkach książki “Chleb i okruszki” znajdziesz odpowiedź na każde pytanie związane z wyrobem domowego pieczywa. Zrobisz swój pierwszy zakwas i upieczesz najpyszniejszą(...)który będzie podstawą wielu wypieków. Eliza w prosty sposób tłumaczy jak zrobić podstawowy chleb na zakwasie. Dołączone są również fotografię dzięki którym będzie Ci łatwiej zrozumieć technikę składania chleba. Uwierz mi, że jeśli upieczesz swój pierwszy chleb, to nie będziesz mógł doczekać się kolejnego razu. Pieczenie chleba uzależnia, ale to piękne uzależnienie. Oprócz tradycyjnych wyrobów na zakwasie w książce znajdziesz

Kukuleczki
Chleb orkiszowy 199

ciemnym miejscu, pod ściereczką w temperaturze pokojowej. Jeśli nigdy nie piekliście domowego pieczywa koniecznie musicie to zrobić. Nie da się porównać smaku sklepowego chleba z tym przyrządzonym w domowym piekarniku. Chleb orkiszowy 1 duży bochenek Składniki: 800 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki soli 15 g drożdży świeżych 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki pestek dyni

Jaglusia
Bułeczki z pieczarkami 368

To był intensywny weekend. Właściwie intensywna niedziela. Ania wyjechała na cały weekend i zostawiła mnie tylko z kotami. Plan działania miałem prosty: oglądać filmy, pić piwo

Marder&Marder Manufacture
1477. Chleb drwala 129

Dawno nie piekłam chleba...i dlatego dziś upiekłam aż dwa....jeden z nich to chleb drwala ..z gotowej mieszanki od Pana Adama..Takie mieszanki

Moje domowe kucharzenie
Chleb owsiany 153

Kolejny chleb pieczony na kamieniu..tym razem chleb z gotowej mieszanki..i tym razem  nowość , której nie ma jeszcze w sklepach p.Adama..[sklepy są 

Moje domowe kucharzenie
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 153

składniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300

Domowy Smak Jedzenia
Litewska sałatka z domowym majonezem 783

litewski jest dostępny w Tesco. Postanowiłam,że właśnie na sobotni wieczór zrobię coś innego niż Gyros. Do sałatki dodałam majonez domowej roboty. Do tej sałatki nic więcej już nie trzeba , jako samodzielne danie jest bardzo sycąca , właśnie przez chleb i dodatek majonezu.   Zaczniemy od majonezu. Przepis już jest na blogu - ale ten post powstaje na potrzeby akcji na portalu(...)uzyskania odpowiedniej gęstości     Sałatka z chlebem litewskim  Składniki : * 4 kromki litewskiego chleba  * 2 ząbki czosnku * puszka fasoli czerwonej * tarty żółty ser * majonez domowy Przygotowanie : Chleb kroimy w kostkę i robimy z niego grzanki na łyżce oliwy bądź suchej patelni. Pod koniec wrzucamy starty na tarce czosnek. Wrzucamy do salaterki. Do chleba dodajemy opłukaną pod zimną wodą

Magiczne Życie Marty
Fiński chleb żytni 170

Pyszny chlebek [ tylko nie wiem skąd taka nazwa -fiński]...a rósł jak szalony...ciasto przełożyłam do keksówki..poszłam na spacer z psem..a jak wróciłam to

Moje domowe kucharzenie
Kwas chlebowy. 137

mnóstwo wartości zdrowotnych. Produkcja nie jest znowu taka trudna - trzeba po prostu zachować reżim. Zatem do ćwiczeń ;) Do lata wszyscy mamy szansę zostać mistrzami domowej produkcji tego genialnego napoju :) Składniki: 250 g razowego chleba na zakwasie (bez konserwantów i innych dodatków) 2 i 1/2 litra wody (lub naparu miętowego) 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru kilkanaście rodzynek Wykonanie: Chleb

zadanie-gotowanie
Chleb gryczany 149

Dawno nie piekłam chleba...jakoś ostatnio brak czasu...a taki chleb z gotowej mieszanki jest prosty do zrobienia....a wczoraj tak przy niedzieli był ten oto

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania