Kolejny przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami. Składniki: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, itp Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy
Maminek kulinarnypapryczką chili. Doprawić do smaku. Wypełniać papryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Można piec równolegle z domowym chlebem ;) Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości). Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami może skusić do degustacji również dzieci :) Farsz użyty
Weekendy w domu i ogrodzieProsty do upieczenia , domowy chleb o wyjątkowym smaku. Składniki: -ok. 7 szklanek mąki pszennej 650 ( ok. 1 kg ) -2 szklanki mąki żytniej 720 -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli -650 ml ciepłej wody -1,5 szklanki prażonej cebulki Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy 200 ml wody (szklanka). Wsypujemy szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy
Maminek kulinarnyniekoniecznie są czasochłonne. Na warsztatach wspólnie przygotujemy słodkie i słone, zdrowe śniadania, których bohaterami będą amarantus, jarmuż, bób, marchewka, pokrzywa, mango, gryka, chrupiące ziarna, pyszne owoce, aromatyczne pasty i domowy chleb. Menu warsztatów obejmuje aż 6 wyjątkowych śniadaniowych propozycji i dwie niespodzianki. Takiego śniadania na pewno jeszcze nie smakowaliście! Zróbmy i zjedzmy je razem! Data: 8 sierpnia
KUCHARNIAkażdej strony. Po usmażeniu odstawiamy pod przykryciem na 10 min, aby zachować soczystość kurczaka. Serwujemy jako danie główne lub jako dodatek do kanapek (przepisy domowego chleba tutaj ). Smacznego
Kuchnia Łukaszanastępnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej
Wiem co jemrazem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i domowym chlebem . Chrzanowy żurek wielkanocny
Kuchenne zapiski Edytydomowy chleb żytni na zakwasie, jajka sadzone, brokuł i papryka czerwona~ Tym razem podjęliśmy wyzwanie i w końcu użyliśmy maszyny do chleba. Trzeba ją jeszcze rozpracować, bo nie rozumiem zupełnie jak to coś obsługiwać, ale chleb wyszedł - najważniejsze! :D I pyszny jak zawsze
breakfast of dreamstofucznica podana z papryką i domowym chlebem gryczano-ryżywo-kukurydzianym~ Niedawno przyszła do mnie książka którą ostatnio zamówiłam w internecie...a mianowicie - Jadłonomia :) Nie byłam przekonana do jej kupna ze względu na dużą cenę, ale mama znalazła ją na jakieś stronie w bardzo fajnej promocji i się skusiłyśmy :) Już mamy kilka przepisów na liście "to do". Dzisiaj wypróbowuję przepis
breakfast of dreamswcześniejszym poście pisałam o nowej współpracy - z Ziarenkowo , a dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z użyciem jednej z trzech mieszanki ziaren. Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, żytni i na zakwasie - taki być powinien. Dodatek ziaren jest strzałem w 10! Poza tym w końcu, po wieeeeelu próbach udało mi się skomponować przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest drugiego dnia, bardzo
chili & sugarpory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam
Kuchenna KontrrewolucyaKminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty
Stare GaryDziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba , czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej mąki żytniej, zbadałam jej skład nie ma żadnych dodatków spulchniających, jedyne czym różni się od mąki żytniej którą wcześniej używałam (z TESCO) to typ 720, gorszy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchce mi się nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać bez mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki 450 g karkówki wieprzowej 350 g chudego boczku 1,5 płaska łyżeczka soli lub wg własnego
Stare GaryDo wypieku własnego chleba potrzebować będziemy: - 1 kg mąki pszennej lub żytniej - 1 litr wody - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1/2 kostki drożdży + ewentualne przyprawy
upichcona