domowe maslo - 2020 przepisów (strona:5/135)

Dietetyczny krem czekoladowy 185

kocha Nutelli ? Niestety, jest bardzo kaloryczna i jedzenie jej w dużych ilościach dostarcza stanowczo za dużo niezdrowego cukru. Jedna łyżeczka to ok. 80 kcal. Wszyscy znają domową wersję masła orzechowego, ale czy pomyśleliście kiedyś o zrobieniu kremu czekoladowego? Krem składa się tylko z trzech składników, a jest niebiańsko pyszny. Nie bójcie się użycia awokado - po wymieszaniu z kakaem i miodem

Chocolate Muffin Blog
Kajzerki 229

KLIK!< Tam też zobaczycie jak Liska zawijała swoje kajzerki.Kajzerki zjadaliśmy jeszcze ciepłe. Były pachnące, miękkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące. Ze świeżym zimnym masłem lub domowym dżemem są po prostu pyszne :)Moje bułeczki nie wyszły tak piękne i równe jak u Liski, ale trening czyni mistrza - następnym razem będą równiusieńkie ;)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 169

Jedne z moich ulubionych - chociaż ja w ogóle bardzo lubię pierogi, w każdym wydaniu. Domowe, z masłem.  Składniki:  Farsz:   300 g kaszy gryczanej   250 g białego sera   1 jajko   1 cebula   sól, pieprz Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody   sól Wykonanie: 1. Kaszę ugotować na sypko

Pasja Smaku
Cajuzinho 149

Wprowadziłam jednak pewną zmianę. Zamiast wody, dałam mleko (moim zdaniem wyszło to na korzyść). Reszta, jak w przepisie. Jeżeli używamy mleka z puszki podgrzewamy je i dodajemy łyżkę masła. Do robionego domowym sposobem (gorącego) dodatkowo dodajemy 1 łyżkę masła. Następnie do masy wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki i stopniowo, mieszając dosypujemy zmielone orzeszki. Po połączeniu składników masa

mojewypiekiinietylko
575. Tosty. 129

tosty francuskie z domowej chałki na maśle z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko Prosto, słodko i pysznie.Nic mi więcej dzisiaj nie trzeba.Dobrze mi, kilka skradzionych uśmiechów,długie rozmowy i te dziwne uczucie, potrafią zmienić wiele

More food, love and dreams
Zupa z młodej kapusty z rabarbarem 154

dodatku rabarbaru do takiej zupki..no i oczywiście polecam. kawałek młodej kapusty bulion warzywny ewentualnie woda kilka ziemniaków 2-3 marchewki 2-3 łodygi rabarbaru 1 łyżka masła sól,pieprz domowa vegeta listek, ziele mielony kminek opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny śmietana koper Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , zalać wodą lub bulionem . Dodać

Moje domowe kucharzenie
Masło śmietankowe 155

świeżutkie masło do miski z b.zimną wodą. Odciskamy/ płuczemy z resztek maślanki, można zmienić wodę. Następnie odciśnięte masło przekładamy do pojemników i chowamy do lodówki. W lodówce przechowujemy 4-5 dni, ale znając życie zniknie w 2 dni... Serwujemy z domowymi wyrobami, chlebem, wędliną... Smacznego

chleba naszego
Tarta Twix / Czekoladowo karmelowa tarta 210

stopni piekarnika i piec przez 15-20 min. Składniki na domowy karmel nie wymagający termometra: 100 g cukru 150 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady 1 łyżka masła Proces produkcji domowego karmelu / toffi poniżej:   Kiedy nasz kajmak/ toffi stygnie zabieramy się na czekoladowe ganache. Składniki na czekoladowe ganache: 100 g czekolady gorzkiej ( zawsze możesz zamienić na mleczną

Rusty Fork
Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym 198

Super przepis na pieczone pstrągi z dodatkiem masła czosnkowego.Polecam z domowymi frytkami.. pyszne!! Czas przygotowywania:  do 30 minut Pieczenie:  30 minut w temperaturze 190 stopni Ilość porcji:  4 Składniki: • 4 pstrągi do 250 g każdy np. tęczowe • opcjonalnie 200 g młodej marchewki • łyżeczka soli i pieprzu Masło czosnkowe: • 2 łyżki miękkiego masła

AniaGotuje.pl
Najzdrowsze pralinki, czyli wegańskich słodyczy ciąg dalszy 381

ilością orzechów. Dzisiaj wolę sobie na nie popatrzeć, a zajadać się ich domową wersją bez zbędnych ulepszaczy. Przygotowanie domowych pralinek wbrew pozorom nie jest żadną wielką filozofią. Kierujemy się tutaj przede wszystkim własnymi upodobaniami. W mojej interpretacji składniki to miks migdałów, masła orzechowego, orzechów brazylijskich Fresano(do nabycia tutaj) oraz daktyli Fresano(do nabycia tutaj). Jeśli jednak macie ochotę(...)białka, 4,5g tłuszczu, 4g węglowodanów oraz 1,5g błonnika. SKŁADNIKI: 60g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin 30g orzechów brazylijskich 40g masła orzechowego- najlepiej domowego 50g migdałów cynamon imbir wiórki kokosowe kakao zmielone orzeszki ziemne PRZYGOTOWANIE: Orzechy brazylijskie i migdały posiekać w blenderze Dodać daktyle, przyprawy oraz masło orzechowe i zblendować aż powstanie kleista masa

peanutbuttermonster
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 187

przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/* nadzienie:- szpinak świeży, liściasty, 200 gram,- łosoś, filet,- serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola"- czosnek 5-6 główek,- masło,- jajko,- bazylia,- odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw.WYKONANIE CIASTA:1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól.2. Składniki łączymy rozcierając.3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy(...)nadać mu lepszy smak i kremową konsystencję. Szpinak ma odparować. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy.3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy do największych - czas w piekarniku zmniejszamy. My miałyśmy ładny

Wypisz Wymaluj
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 263

Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży   200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy(...)drożdżowym KRUSZONKA: 50g słupków migdałowych - zmielone na proszek w młynku do kawy 150g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera si ę na maśle 125g cukru 2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU NADZIENIE: 500g truskawek Masło roztopić w wysokim garnuszku na palniku. Dolać mleko i chwilę podgrzewać aż całość będzie

Grunt to przepis!
PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO 168

słodko , ja podałam z domowym dżemem.  Pycha :)  SKŁADNIKI na 1 porcję : 🍴2 jajka 🍴2 łyżki mąki np. pszennej 🍴szczypta soli 🍴1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 🍴1 łyżeczka masła 🍴2 łyżki domowego dżemu np. truskawkowego 🍴1 łyżeczka żurawiny suszonej   PRZYGOTOWANIE:  Jajka rozbijam i rozdzielam w jednej misce białka w drugiej żółtka. Białka z dodatkiem cukru ubijam mikserem

Gotowanie Patki
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 187

pożyteczne dla wszystkich domowników.  Ja nadal jestem w posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru(...)jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody  KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g] Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było

Grunt to przepis!
Rogale świętomarcińskie 194

masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna(...)bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak odsączmy na gęstym sicie, następnie mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, posiekane rodzynki, domową skórkę pomarańczową, mielone migdały. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały czas mieszając, na małym ogniu) przez

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania