żeberek ( 2 kawałki 2 cebule 3 łyżki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 1 łyżka masła szybkowar Wykonanie : Żeberka myjemy i ewentualnie dzielimy na porcje.Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do garnka szybkowar przekładamy kapustę, żeberka, podsmażoną cebulę. Dodajemy liść laurowy(...)jest miękkie, jeśli jeszcze troszkę twardawe gotujemy ale już bez pokrywy kilka minut, mięso powinno się rozpadać, po tym czasie wyciągamy kości i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą co lubicie i używacie. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipopularne oraz przepyszne smakołyki, szalenie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Pod chrupiącą warstwą czekolady ukrywa się kremowe nadzienie z masła orzechowego. Wyglądem czekoladki różnią się odrobinę od amerykańskich ale smak mają bardzo zbliżony do oryginału. Domowe Reese’s można przygotować w papilotkach do babeczek albo w silikonowych foremkach. składniki na 12 sztuk 300 g czekolady mlecznej(...)minut aby lekko stężały. W kolejnym etapie na dnie każdej czekoladki delikatnie rozprowadzamy po łyżeczce masła orzechowego. Na koniec pralinki zalewamy kolejną warstwą, około dwóch łyżek czekolady, wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy je do lodówki aby zastygły, na około 2 godziny. Artykuł Domowe czekoladki Reese’s + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniacukru20g płynnego miodu 20g masła15g oleju rzepakowego + do posmarowania płyt 220ml mleka 1 pełna łyżka przyprawy do piernika*cukier puder do obsypania gofrów po upieczeniu*Domowa przyprawa do piernika: 2 ziela angielskie, 3 ziarnka pieprzu, 2 ziarenka kardamonu, 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru, 3cm kory cynamonu + opcjonalnie niewielka gwiazdka anyżu.- Korę cynamonu tarkujemy na tarce(...)wielkości miseczce i rozdrabniamy za pomocą moździerza aż do uzyskania struktury przypominającej miał. (Jeśli nie posiadacie moździerza składniki możecie rozdrobnić w malakserze)Przygotowanie:W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Kolejno sporządzamy domową przyprawę do piernika (jeśli cząstki są zbyt duże - przesiewamy ją przez sitko).Na najwyższych obrotach miksera ubijamy jajo z 1 łyżeczką cukru (piana powinna być puszysta
Symfonia Smakówoczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2 średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3 łyżki masła 3 cebule 1 łyżka majeranku domowe maggi szczypta słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym(...)obgotowane flaki, ale oczywiście możemy nabyć flaki surowe i je ugotować ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki). W garnku rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy na nią posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy na niewielkim ogniu. W tym czasie obieramy marchew, seler oraz
Miód i pieprzprostu idealne! Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto czekoladowo-kawowe (przepis TU ). Ciasto korzenne - przepis: Składniki: 2 jajka 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis TUTAJ ) 2 łyżeczki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 100 g powidła śliwkowego lub z żurawiny Przygotowanie
Kuchnia Łukaszakolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku
Kuchnia u Krysimięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk. Ciasteczka z maszynki Składniki: 500g mąki pszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - tłuszcz i jajka powinny być mocno schłodzone - mąkę i proszek do pieczenia przesiać
Smakołyki Berenikiosobowej rodziny. Gdyż z tej ilości składników wychodzi pełna blaszka groszku. Ale Wy jak chcecie możecie od razu upiec większą ilość. Jak przygotować domowy groszek ptysiowy ? Składniki: 50 g masła 80 ml wody 60 g mąki pszennej 1 duże lub 2 małe jajka duża szczypta soli Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy masło z wodą i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie(...)papierem do pieczenia. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok.10 minut, następnie włączamy na ok. 5 minut termo obieg, który podwyższa temperaturę piekarnika o ok. 20 stopni, ale dzięki temu zabiegowi domowej roboty groszek ptysiowy jest bardziej chrupiący. Jak pisałam wcześniej, jeśli przygotujecie większość ilość, groszek ptysiowy można zsypać do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka tygodni. Smacznego! The post Groszek ptysiowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron domowy pietruszkę skleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. Do przygotowania domowego makaronu najlepiej użyć specjalnych maszynek :) http://www.hendi.pl/sprzet_kuchenny/maszynki_do_makaronu.html http://www.hendi.pl/konkurs.html
Moniki Smakołykipracy. Droga i smak pozostawiał dużo do życzenia, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Tamta była z jagodami, a moja z jeżynami, może być z innymi owocami. Moja domowa wyszła pyszna! Nie starałam się przy niej zbytnio, bo robiłam ją na szybko, ot taki mój spontan :) Tu napiszę, że gdybyście poszukiwali formy do tarty, tu kupujcie taką z wyjmowanym dnem(...)mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja użyłam domowego) Dodatkowo: 250 g sera białego 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru jeżyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowy dżem z czarnej porzeczki domowy dżem malinowy
Blondynka Gotujezbożowych- 1/4 szklanki ciepłego mlekana budyniową masę- opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego- 0,5 l mleka- 1-2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki cukru- 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy)+ cynamon i prażone jabłka (ja użyłam domowych)Przygotowanie :Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno
Kuchnia Elliewczoraj wymyśliłam, że będzie na obiad, to nie mogłam się doczekać, kiedy ją zrobię:) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 kostka bulionu warzywnego lub nasze domowe kostki rosołowe 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz lubczyk Pół głowki kaputy siekamy Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą powyżej kapusty ok. 0,5 cm i przyprawiamy solą(...)pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kostkę rosołową lub nasz domowy bulion Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy do miękkości (ja ok. 30-45 minut, zależy od kapusty), pod przykryciem Gdy kapusta będzie miękka, robimy zasmażkę. Na patelni, na małym, ogniu rozpuszczamy łyżkę masła... ... a następnie wrzucamy 2 łyżki mąki Mieszając cały czas sprężynką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcebula - 1 mała czosnek- 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi ziemniak - 3 średnie bulion warzywny - 500 ml masło sól, pieprz,świeża pietruszka Sos gorgonzola masło - łyżka czosnek - 2 ząbki śmietana - 100 ml gorgonzola - 100 g *domowe Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz i ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem(...)Zblenduj całość na gładki krem. W razie potrzeby przetrzyj przez sito. Etap IV - sos gorgonzola W rondlu rozpuść masło, dodaj starty czosnek chwilę podsmaż, dodaj gorgonzolę oraz śmietanę Etap V - Smakowanie Do miseczki wlej krem, polej sosem z gorgonzoli dorzuć domowe grzanki. Smacznego
Wylizany Rondel