bezkadmowe szkliwo. Zapraszam :) Składniki : 600 g piersi z indyka 250 ml słodkiej śmietanki 12 % sól, pieprz, do smaku 2 cebule 1 l domowego przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonej bazylii 3 łyżki masła 1/2 papryczki chili 1 łyżka przyprawy węgierskiej 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy przyprawy i odstawiamy na kilka minut
Sama słodycz i szczypta chilidużych jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z kisielem cytrynowym bez cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanka domowego cukru waniliowego + 2 łyżki do piany • 25 dag masła • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu i ostudzić. 2. Białka ubić
W mojej kuchnibabeczki : 250 g mąki samo rosnącej (jeżeli nie możecie takowej znaleźć w żadnym sklepie oto link , który podaje jak zrobić ją domowym sposobem ) 250 g drobny cukier 250 g miękkiego masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 170'C. Wszystkie suche składniki wsypujemy do dużej miski
cookplfileta z indyka • 1 cebula • 1 marchew duża • 1 pietruszka • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka curry • szczypta kurkumy • szczypta chili • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • sól • 2.5 l rosołu • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka mąki • 1/2 opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę Na patelni rozpuścić masło dodać cebulkę smażyć
W królestwie smaków BeatyMocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością masła, czosnku i ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba
W Mojej Kuchni LubięTakże zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki
Kuchnia Łukaszamaku zmielonego (można kupić w Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego przepisu 50 gr rodzynek 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek) 150 gr orzechów włoskich kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu (ja nie dawałam) Dla maku nie zmielonego: Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia(...)maku zmielonego (można kupić w Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego przepisu 50 gr rodzynek 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek) 150 gr orzechów włoskich kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu (ja nie dawałam)'; document.write
moj przepis narazowej Dunkel,- 75 ml wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- pieprz ziołowy łyżeczka,- sezam czarny,- sezam,- czosnek niedźwiedzi,/ŁOSOŚ:- łosoś, płaty,- odrobina przyprawy warzywnej domowej+ folia aluminiowaWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej
Wypisz Wymalujmasła kilka kropli aromatu waniliowego, Masa; 20 dag cukru 35 g mąki 20 dag masła 1 litr mleka 4 żółtka konfitura brzoskwiniowa ( ja użyłam dżemu z cukinii o smaku brzoskwiniowym domowej roboty) Przygotowanie; Cukier wymieszać z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Na końcu dodać
Radość kipiąca uśmiechem.pomidorowy, sos worchestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle
Right Behind The Kitchenpowidłami śliwkowymi (bez cukru) (składniki na ok. 60 ciasteczek) 100 g mąki kasztanowej 150 g mąki orkiszowej razowej 70 g masła klarowanego (z lodówki) 2 żółtka 2-3 łyżki mleka 50 g erytrytolu 50 g ksylitolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego słoiczek domowych powideł z pomarańczą ksylitol zmielony na puder do posypania Mąkę kasztanową przesiać. Wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami
Fitkotpikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki masła klarowanego 0,5 łyżeczki(...)sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka masła klarowanego dodatkowa mąka do wałkowania Przygotowanie: Mąkę z wodą i solą zagnieść na gładkie ciasto, włożyć do woreczka foliowego
Kulinarne Inspiracjeszklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki domowego keczupu Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić
Monia miesza i gotujeWołowina i boczek. Wołowina, boczek i masło. Wołowina zawinięta w boczek, smażona na maśle. Brzmi jak mokry sen zatwardziałego mięsożercy, prawda? Wędzony bekon i sezonowana wołowina to świetne połączenie, w tym wypadku – lekko podszlifowane technicznie i wykończone domową solą – może śmiało konkurować z restauracyjnym jedzeniem. I wygra! Pieczarki wycieramy z piasku do czysta wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem – grzybów(...)rozpadnie i nie zmieni formy. Podajemy steki na sosie grzybowym, z domowymi frytkami i zieloną sałatą z prostym winegretem. Niczego więcej nie potrzebują. SKŁADNIKI 300-350g stek z rostbefu 150-200g pieczarek 4 cieniutkie długie plasterki surowego wędzonego boczku 50g (1/4 kostki) zimnego masła pokrojonego na 6 równych plasterków 3-4 malutkie szalotki 200ml wody z ½ kostki bulionowej
Karo in the Kitchenzostanie po rosole jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" , można też użyć jaki się lubi wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać tartą bułką i przełożyć makaron do naczynia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około
W Mojej Kuchni Lubiędania z Selerottem :) Składniki risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu) 30 g śmietanki kremówki 30% 5-15 g sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości
Moja Delicja