końcu nadarzyła się okazja, że mogłam spróbować oryginalnych Reese's...przepadłam! Dosłownie. Ten smak...Achhh! Nad czym się tak zachwycam?! Masło orzechowe i czekolada to duet wprost stworzony dla siebie! I dla mnie, hihi :)) A najlepsze, że w domowym zaciszu można łatwo podrobić amerykańskie czekoladki. Smakują niemal identycznie, serio! :)) Wiem, że nie wyglądają jak oryginał i, że są pod względem(...)teraz jestem bardziej zadowolona :) A co Wy o nim sądzicie? English version: (makes about 11 Reese's) DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S przepis autorski // 11 czekoladek ~100g czekolady - 50g mlecznej i 50g gorzkiej (następnym razem dałabym jednak więcej gorzkiej) ~60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli, jeśli macie niesolone masło) Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki
chili & sugarmasła – około 1 łyżeczki Pieczone śliwki: kilka wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki śliwek 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru odrobina cynamonu 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii 1 łyżka pokrojonego na kawałki masła Wykonanie: Pieczone śliwki: Rozgrzej piekarnik do 220 C. Połącz ze sobą miód, cukier, odrobinę cynamonu oraz ekstrakt z wanilii w naczyniu żaroodpornym. Dodaj śliwki
Moja pasja smakusłodkiej śmietanki. Przygotowana do spożycia potrawa przypomina wyglądem gęste, białe mleko. Podawana jest najczęściej z prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem żytnim. Myślę, że tak zmodyfikowana wigilijna zupa może stanowić świetną propozycję na Wielkanoc. Dlaczego konopie? Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia: • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega(...)nowotworów Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele cywilizacyjnych chorób. Składniki: 300 g ziaren konopi (ja mam ze sklepu internetowego: Biokonopia ) 100 g masła 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,5l l wody 1 szklanka domowego zakwasu żytniego ( przepis ) 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie sól, pieprz, cukier do smaku Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek
Bon Appetit Małgorzatygęstej, kwaśniej śmietany - 3 łyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - odrobina wody różanej (opcjonalnie, ale warto) Masa serowa: - 2 kg tłustego twarogu (u mnie domowy) - 380g cukru pudru - 200ml śmietany kremówki - 200g miękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo
mojewypiekiinietylkoodpowiedniej konsystencji ciasta Składniki na masę migdałową: 70 g margaryny 50 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 70 g mąki migdałowej (zmielone migdały) +gęsty domowy dżem morelowy lub śliwkowy, 2 duże gruszki Masło i margarynę zagniatamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec dodajemy śmietanę do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Rozwałkowujemy
Ciastkozercydodatkowo zapiec z grzankami ale ja postawiłam na prostszą opcję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Zupa cebulowa 1 kg cebuli 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 1 l bulionu albo wody 2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej 1,5 szkl białego wytrawnego wina sól, pieprz młotkowany Dodatkowo bagietka czosnek starty żółty ser Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć(...)rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się nie przypaliło. Cały proces karmelizowania będzie trwał około 30 minut. Podlać winem i zagotować. Po kilku minutach dodać wodę i domową kostkę rosołową albo bulion i pogotować jeszcze około 25-30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na ukośne plastry, posmarować cienko oliwą, natrzeć delikatnie czosnkiem
Pieguskowa Kuchniaśrednicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny
Ciastkozercyporcje (1 porcja to ok. 320 kcal) Składniki: bakłażany 2 sztuki sól, pieprz, papryka do smaku kminek 1/2 łyżeczki czosnek 1 ząbek domowa pita: świeże drożdże 5g ciepła woda 80ml mąka pszenna 115g szczypta soli olej lub masło do smażenia jogurt naturalny, hummus, mięta i kolendra do podania Wykonanie: Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić domową pitę to zaczynamy od zmieszania wody(...)odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy delikatnie. Chlebek smażymy na odrobinie oleju lub masła 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Bakłażany kroimy w plastry i wrzucamy do gotującego się, osolonego wrzątku. Bakłażana gotujemy ok. 15 minut (do miękkości). Po wyjęciu
rabarbarowoUdko z Kurczaka 2 Marchewki 6 Ziemniaków 4 Ziarenka Ziela Angielskiego 2 Liście Laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz i Sól 10 łyżek suszonego domowego kopru ( można dać świeży siekany) 1 łyżka masła 5 łyżek jogurtu naturalnego 0 % PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć ja nie obierałam ze skórki, pokroić w kostkę. Z podanych składników ugotować bulion. Gotuję
Gotowanie PatkiCzas przygotowania: 180 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 duże jajo (u mnie dwużółtkowe) 1/2 szklanki mleka 50 g roztopionego masła 25 g drożdży szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej sezonowe owoce (u mnie agrest, czerwona porzeczka, borówka amerykańska) cukier puder Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki cukrucukier. Dokładnie
Kulinarne przygody Gatitysobotę :) Składniki: 1 dojrzałe avocado 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego pół kostki twarogu, może być tłusty ;) no worries ulubione dodatki - u mnie płatki kokosowe, masło orzechowe, orzeszki i kilka wiśni z domowego kompotu *dodałam również kilka kropli smakowych Toffie od MyProtein - możecie zamienić to np. na łyżkę miodu czy ksylitol. Do dzieła: Avocado, twaróg i jogurt blendujemy, dodatki
Spektrum Smakufoli spożywczej. Jest twarda i rurki będą trochę grubsze. rurkę tniemy na kawałki 10 cm i zwijamy w folię aluminiową. pamiętajmy jeśli robimy domowe foremki należy je natłuścić np. posmarować masłem, margaryną lub olejem. Wykonanie: Na karce papieru narysować koło o średnicy 20 cm Wycięte koło złożyć na cztery części tak, aby powstały 4 trójkąty. Z utworzonych zgięć
Ciastka - domowe słodkościpodał Mąż. Od tamtej pory to mój ulubiony sposób :) a jeszcze lepiej smakuje, gdy te ziemniaki są wcześniej odsmażone na patelni z łyżką masła :) Nikomu chyba nie trzeba powtarzać jaki domowy rosół z kury jest cenny w przebiegu i leczeniu na przykład przeziębień - rozgrzewa i poprawia nastrój. W przewlekłych chorobach układu pokarmowego rosół ma również nieocenioną rolę. Ale nie tylko
Kolorowy PrzepisownikNajprostsze, kruche ciasteczka maślane przygotowane z łatwo dostępnych składników. Idealnie pasują do kawy lub popołudniowej herbaty, bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż malutkie, domowe ciasteczko :) Wersja maślana: 120 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać pokrojone masło i szybko zarobić ciasto
Chocolate Muffin BlogPolecam dziś ŁAZANKI Z GRZYBAMI danie, które gości na moim wigilijnym stole każdego roku. Suszone grzyby, kapusta i oczywiście domowe łazanki i wszystko z dodatkiem dobrego masła. Jest to potrawa, którą przygotowuję tylko na Wigilię. ŁAZANKI Z GRZYBAMI SKŁADNIKI: 1 kostka dobrego masła 1 mała główka kapusty białej 10 dag. grzybów suszonych 3 średnie cebule sól, pieprz , vegeta
Kuchnia Beaty