dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia, w tym czasie na patelnię wsypujemy bułkę tartą rumienimy, dodajemy masło i około 1 łyżki cukru(wg. uznania) ugotowane knedle przesmażamy z bułką i gotowe
Kuchnia Beatyskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g drożdży 250 ml mleka 6 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaDawno nie było ciasta, a miałam w domu akurat trochę zerwanych malin i tak na szybko powstało ciasto..skorzystałam z przepisu Danusi .Na początku przeczytałam
Moje domowe kucharzenieZachciało mi się ciasta, ale jakoś chęci było brak na jakieś bardziej wymyślne ciacho, tak więc znalazłam tutaj przepis na szybkie i proste ciasto..Tak
Moje domowe kucharzenieobieramy skórkę. Awokado przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestki, zdejmujemy skórkę, kroimy w słupki, przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Krewetki miałam już usmażone na maśle klarowanym z czosnkiem , jeżeli macie surowe – trzeba je przygotować (usmażyć lub ugotować). Gotowe krewetki przekrajamy wzdłuż na połówki (to wersja oszczędniejsza, gdyż miałam do wykorzystania tylko kilka sztuk). Na jednego(...)podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym dowolnym, ulubionym. S pring rolls z awokado i krewetkami to propozycja na lekki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na domową imprezę, czy też do pracy. Zaletą tej potrawy jest dowolność doboru składników nadzienia i sosu. Za „jednym zamachem” można przygotować kilka wersji zmieniając tylko nadzienie. Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkoJuż od jakiegoś czasu "chodzą" za mną domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego(...)zrobię go ponownie. Polecam. SERNIK TAHINI (Tahini cheesecake) Składniki: (forma 24 cm) spód: 150 g herbatników typu Petit 3 łyżki sezamu 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 500 g sera (najlepiej już przemielonego) 200 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml śmietany 2 jajka 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki
Bon appetit mon amieSkładniki na biszkopt 5 jajek szklanka drobnego cukru do wypieków szklanka pszennej mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Karczma Honoriettyprosi o dokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto(...)już po wypieczeniu wszystkich części ciasta. Na ciasto trzeba: - 100g mąki pszennej - 100g mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200g cukru - 1 cukier waniliowy - 4 jajka - 200g masła lub margaryny Mąki łączę z proszkiem. Masło w temperaturze pokojowej rozbijam robotem na piankę stopniowo dodając cukier, następnie po kolei dodaję po jajku i ubijam do uzyskania gładkiej masy Nie powinno
I tu będę miała takie tePopularne u nas kotlety mielone, zyskały nowy letni smak. Mała zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe
Smaczne Zdrowepięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu... A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI Składniki:1/2 szklanki margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu(...)pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej, jeśli chcesz, by były bardziej chrupiące i brązowe. CZEKOLADOWY FROSTING Składniki:1 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej3 3/4 szklanki cukru pudru3/4 szklanki kakao3-4 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiPrzygotowanie: Zmiksuj masło, aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj
Gotowanie to kochanieNie ma to jak sos pomidorowy z pysznych pomidorów zebranych latem, który można użyć w zimie zwłaszcza kiedy w tym okresie pomidory nie są najlepsze i
Kuchenne WariacjePrzepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru
Kuchnia domowa Anidobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady) 90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji(...)szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem fixu do śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się masło). Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy z kremu formować pralinki. Czekoladki są wtedy mniej płynne, o gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne
Słodka StronaHej :) Paprykowy sezon jeszcze trwa, więc postanowiliśmy przygotować dla Was papryczki faszerowane ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy
vegetanieascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne na śniadanie oraz jako przekąska na domowe spotkania ze znajomymi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 mała bagietka, bułka paryska 2 średnie pomidory Sok z połowy cytryny Morska sól Świeżo mielony czarny pieprz, pieprz cayenne 1 duży ząbek czosnku Masło klarowane do smażenia Zielenina: u mnie natka pietruszki oraz świeża mięta. Ale również może być szczypiorek, bazylia Dodatkowo: jajko+ niewielka ilość mleka Ulubiony pasztet u mnie Pasztet Klasyczny Spichlerz Rusiecki
W garach u Gosi