składniki na ciasto: 1 i1/2 szkl mąki 2 jajka 250 ml mleka ok. 100 ml wody gazowanej sól tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować do
Domowy Smak JedzeniaTradycyjne, wyjątkowo proste, a przy tym bardzo smaczne ciasto jogurtowe. Idealne na piknik, wypad ze znajomymi lub jako klasyczny domowy niedzielny wypiek. Ciasto jogurtowe smakuje niemal każdemu, a użycie ulubionych owoców zapewni kulinarny sukces każdej, nawet najmniej doświadczonej Pani (lub Panu) Domu. Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki tortowej420 ml jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukrucukier waniliowy160(...)smarujemy tłuszczem (olej lub margaryna), oprószamy mąką ziemniaczaną i wylewamy przygotowane ciasto.Na masę jogurtową wykładamy owoce.Przygotowujemy kruszonkę:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Kruszonką posypujemy owoce.Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).Moje
Słodka StronaCo to jest ganasze czekoladowe? Ganasze czekoladowe to rodzaj polewy na ciasto, które powstaje z połączenia czekolady i śmietany. Większości przepisów proporcje składników są podobne. Prawidłowo
Ciasta z tradycjamiSkładniki: drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 3/4 kostki, mąka tortowa 3/4 kg, sól - szczypta, rodzynki 1/2 szklanki, kruszonka - w opisie
W Mojej Kuchni LubięCiasto czekoladowe z dynią mega pyszne! Cisto czekoladowe z dynią, a zaczęło się od tego, że przed domem leżała dynia a za mną chodziło coś
Kuchnia na wzgórzuElizabeth, którą odkryłam w USA, ale która niestety jest masakrycznie droga i ciężko dostępna w Europie, więc staram się nie pamiętać o jej istnieniu ; )). Zaczęłam więc kombinować z granolami domowymi. I tak już zostało. Dzisiaj nie kupuję granoli w ogóle. Nawet gdy robię zakupy na iherb, amerykańskiej stronie ze zdrową żywnością/kosmetykami, granola w ogóle mnie nie pociąga – to chyba(...)karobowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie, brazylijskie i laskowe) 1 czubata łyżka solonego masła orzechowego 1 średnie jabłko lub 1/3 obranej, słodkiej pomarańczy opcjonalnie parę kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 110C. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut
Fill The Bowlusmażenia tych cudnych w smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką i przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie(...)świeżych 100-150 g cukru (użyłam 120 g) 500 ml mleka (użyłam letniego) 6 żółtek 1 cale jajko 5-6 łyżek oleju lub 100 g roztopionego masła (użyłam masła) pól laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam
Słodko-Słony Świat Ilonyjajka w temperaturze pokojowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej/deserowej czekolady Przygotowanie: 1. Spód z ciastek Oreo: Ciastka umieścić w malakserze razem z masłem (odkładając na bok 3-4 sztuki) Zmiksować do połączenia się składników. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy 24x24 cm lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść w dno formy(...)minut (polecam piec w kąpieli wodnej) Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie schłodzić minimum 4 godziny w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie WypiekanieOd dawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta...i zawsze coś stało na przeszkodzie..ale skoro dostałam wiśnie od Rolnika ..nie było innego wyjścia ..jak tylko
Moje domowe kucharzeniebiałek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszać składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE(...)mikserem na wolnych obrotach. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykała kremu, odstawić do całkowitego ostygnięcia, a potem do lodówki. WARSTWA MALINOWA: 350 ml musu z malin (użyłam domowej roboty) 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Żelatynę zalałam zimną wodą. Mus podgrzałam w rondelku. Po napęcznieniu żelatyny podgrzałam ją lekko w mikrofalówce i dodałam do ciepłego
Blondynka Gotujeskładniki na biszkopt jasny: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 5 jajek (oddzielone żółtka od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaNiedawno dostałem zaproszenie do wzięcia udziału w akcji Regionalne Smaki, prowadzonej przez Renatę z bloga Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów
Przepisy na domowy ser i chlebwtedy ochoty na te aromatyczne smażone pierożki. A ochota wzmogła się po obejrzeniu filmu pt. " The Mistress of Spices ". Najwyższy zatem czas na ich przygotowanie :) Dodatkiem do nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru(...)ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto 300 g mąki pszennej pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane (hinduskie ghee), będzie jeszcze lepsze) 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia (ok. 300 ml) Składniki ciasta (z wyjątkiem jogurtu) wymieszać. Stopniowo dodawać jogurt i wyrabiać ciasto
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyłam tylko ilość(...)Połowę czasu spędziły bułeczki na dolnym ruszcie z wiadomych względów. Kształt okazał się mało ważny wobec walorów smakowych. Przysłowiowe "niebo w gębie". I w przeciwieństwie do kupnych drożdżówek - te domowe nie są przesłodzone, a im starsze tym lepsze (w granicach rozsądku oczywiście). Wystarczy je tylko w lodówce przechowywać. Gorąco polecam. Zagłosuj na moje cudowne cudaki http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/164
Kuchnia po mojemuGumowate bułki z fast foodów i supermarketów są niesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów
Poezja smaku