Tort ten upiekłam na urodziny Mamy. Blaty ciasta orzechowego przełożyłam kremem kawowym, smak przełamał dżem z wiśni a do tego wszystkiego dodałam jeszcze beziki. Tort
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabanalne :) Składniki należy ułożyć w misce warstwami, jeden na drugim, zachowując odpowiednią kolejność. Potem możecie o cieście zapomnieć na 3 godzinki (lub dłużej, jeśli wolicie) i zająć się domowymi obowiązkami albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około(...)roztrzepane jajka 1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego) 3/4 szklanki letniego mleka 4,5 szklanki mąki pszennej (użyłam na pół z mąką tortową) szczypta soli SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru DODATKOWO: 500-600 g drobnych owoców (użyłam wydrylowanych czereśni) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Na dno szerokiej miski wkrusz drożdże. Dodaj równomiernie - warstwa
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżek mąki ziemniaczanej- bułka tarta- smalec Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka(...)osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy - z czym kto lubi.Kotlet schabowy, to dosyć kontrowersyjny, opanierowany kawałek mięsa. Każdy robi, jak lubi. Jedni smażą na smalcu, inni na oleju, czy na maśle klarowanym. Jedni usmażone kotlety dodatkowo podduszają pod przykrywką – inni nie. Dla jednych musi być z kostką, inni mogą się bez niej obejść lub jej wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też
mojewypiekiinietylkobyć wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną ma strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była(...)świeżych drożdży 280 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml letniego mleka, może być roślinne 1/2 łyżeczki soli 40 g drobnego cukru trzcinowego 3 żółtka 50 g masła, rozpuszczonego skórka otarta z połowy cytryny 10 łyżeczek powidła śliwkowego do posmarowania pozostałe białka do posypania cukier puder W misce mieszamy mąkę, sól i skórkę cytrynową. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto kefirowe oraz film pokazujący jak je przygotować Uwielbiasz proste w przygotowaniu ciasta ? Jeśli, tak chodź pokażę Ci jak takie zrobić. Ciasto kefirowe, bo o nim
Kuchnia na wzgórzuCzasami mamy problem nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z
Ciastka - domowe słodkościPyszne, zdrowe i domowe! Batoniki muesli dostępne w sklepach są fit tylko z pozoru. Zawierają dużo kalorycznego syropu glukozowo-fruktozowego i sztuczne dodatki podbijające smak. Lepsze i dużo zdrowsze możemy przygotować w domu w niecałą godzinkę. Jeśli chcemy, batoniki wzbogacamy o orzechy lub ulubione bakalie :) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny(...)mikrofali. W misce umieścić płatki, żurawinę, przyprawy, dodać mus jabłkowy i miód. Wymieszać dokładnie, tak aby składniki dokładnie się oblepiły. Blaszkę o wymiarach 20x20 lub podobną wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać i mocno docisnąć. Piec 30-40 minut w 180*C do lekkiego zarumienienia. Wyjąć pozostawić do ostygnięcia. Już chłodny pokroić na batoniki, zawinąć
Chocolate Muffin BlogIstnieje przekonanie, że strucla to trudny do przygotowania smakołyk. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny
Tagebuch po polskuowsianymi. Czasami podczas pobytu w innym mieście, najnormalniej nie mam ochoty na nic kupnego do jedzenia i niekiedy wręcz zmuszamy się pójściem do jakiejś restauracji na zjedzenie czegoś. Takie domowe kanapki z pysznych bułeczek, rozwiązują ten problem. Z podanej porcji wychodzi ok 10-12 bułeczek, w zależności od wielkości. Bułeczki w smaku przypominają popularne z dzieciństwa grahamki. Są bardzo sycące(...)świeżych drożdży 450 ml wody 250 g mąki orkiszowej jasnej (ja dałam akurat owsianą) 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki oliwy lub miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli garść pestek słonecznika i siemienia (opcjonalnie) Płatki owsiane na górę bułeczek 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania Ze szklanki ciepłej wody, cukru
Mieszam w Garnkudoskonała przekąska na film, jak i… mecz reprezentacji Polski Wystarczy kilkanaście minut na przygotowanie popcornu w trzech smakach – od słonego, po słodki. Zdaję sobie sprawę, że domowy popcorn odchodzi do lamusa, a jego miejsce zastępuje ten robiony w mikrofalówce, ale po co jeść chemię skoro można samemu przygotować wszystko od podstaw w krótkim czasie? Jak przygotować popcorn? Potrzebujemy(...)pewni czy wszystkie ziarna się zrobiły, warto je zdjąć wcześniej, niż przytrzymać, aby go nie spalić. Wierzcie, że spalony cuchnie przez kilka godzin w całym mieszkaniu Popcorn o smaku masła i sera masło starty ser cheddar Masło rozpuszczamy w rondelku, a po jego rozpuszczeniu dodajemy ser, aby się rozpuścił – polewamy całością popcorn, mieszamy i czekamy, aż ostygnie. Popcorn
Kuchnia BazyliiBardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest. Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot kuchenny MRK-05 , zwłaszcza, że ścieranie selera na tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem(...)smaku, lekko pikantny i łatwy do krojenia. Składniki 1 średni seler (ok 50 dkg) 1 średnia marchewka 2-3 ząbki czosnku 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki na biszkopty migdałowe: 5 łyżek zmielonych migdałów 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaKażdy uwielbia galaretki w czekoladzie – a zwłaszcza takie, które można przyrządzić samemu! Wystarczy tylko czekolada (u mnie gorzka) i wybrana galaretka (najlepiej z agarem). Moje
Via GustoPiątek w końcu :-). Ja jakaś zmęczona tym tygodniem, ta pogoda raz taka, raz taka i człowiek nie może nadążyć. Ostatnio robiłam domowy pasztet. Zainspirowała mnie książka, która kończę czytać, recenzję przedstawię Wam niedługo. Zrobiłam go bardziej po swojemu, ale z dodatkiem czarnuszki i suszonych pomidorów wyszedł po prostu pyszny. Ostatnimi czasy ograniczyliśmy kupowanie wędlin w sklepie i tworzymy coś swojego(...)garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę. Po przemieleniu
kruche babeczkiMasa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą
Kuchnia z widokiem na ogród