Witam serdecznie Propozycja na pyszne domowe lody z awokado. Do przygotowania lodów nie potrzeba maszynki, ani nie trzeba ich mieszać. Lody są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Dodam tylko, że lody są wyśmienite:). Do przygotowania lodów będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 1300 ml lodów
Uwaga Babcia GotujePrzygotowałam dla Was zestawienie kilku przepisów na domowe lody. Może któreś zasmakują Wam szczególnie i będziecie je robić podczas tegorocznego lata? Sklepowe lody kuszą kolorowymi opakowaniami i ...prostotą: najprościej jest kupić pudełko i otworzyć w domu. Nie zawsze jednak to, co najprostsze jest najzdrowsze dla nas. Przygotowanie lodów nie jest skomplikowane, a zawsze mamy pewność
Codzienna kuchnia niecodziennaNadeszła kolejna fala upałów. Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody o smaku kawy latte. Kiedy na dworze ponad 30°C nie ma to jak domowe lody Te powstały według tradycyjnej, babcinej receptury – na żółtkach. Są naprawdę przepyszne. Koniecznie spróbujcie! Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte Składniki: pół szklanki śmietanki
PatiGotujepełni, więc postanowiłam skorzystać i wypróbować mój nowy sprzęt, jakim jest maszynka do lodów. Tym bardziej że pozostało mi troszkę kremu do tarty. Nigdy nie jadłam u kogoś domowych lodów, więc nie wiem czy są lepsze czy gorsze, ale moje były smaczne i szybko się rozeszły :) Składniki: Na 6 porcji: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 25ml mleka
Kuchnia w czekoladzieByło bardzo ciepło w ubiegły weekend i zatęskniłam za domowymi lodami. Maliny już są, więc nie było większego problemu. robię lody nie używając maszynki, gdyż jej nie posiadam :) Zamrażam, miksuję, zamrażam, miksuję aż otrzymam pyszne lody :) Polecam, są pyszne Składniki: 2 pojemniki śmietany kremówki po 330 ml każdy 1/2 szklanka mleka skondensowanego
Ciasteczkowy PotwórZapraszam Was na lody stracciatella, najpopularniejszy włoski deser lodowy, który powstał w Bergamo w 1961 roku. Wynalazcą lodów był Enrico Panattoni, cukiernik, pasjonat gotowania i słodyczy, który chciał stworzyć lody uwielbiane i doceniane przez Włochów, wyróżniające sie od innych smakiem i konsystencj ą . Po wielu eksperymentach(...)chrupiące kawałki. St ą d nazwa lodów "stracciatella", która pochodzi od włoskiego słowa "stracciare", co oznacza "rozrywać, drzeć na kawałki". Oryginalna receptura lodów stracciatella przewiduje użycie tylko 4 składników, tj. śmietany kremówki, mleka, cukru i gorzkiej czekolady. Tych kilka składników stworzyło lody cieszące si ę niesłabnącą
La grande e la piccola cuocaupałów. Maszynka umożliwia nam przygotowanie zdrowych, domowych lodów bez nadmiaru cukru i substancji polepszających o konsystencji identycznej jak te sklepowe lub z cukierni. Za jednym zamachem możemy uzyskać litr lodów i sięgać po nie kiedy tylko mamy ochotę. Możemy również przygotować mrożony jogurt lub pyszne, naturalne sorbety. Polecam! Lody kokosowe Składniki na około 1 litr
Smak mojej kuchniZaczęło się lato, a wraz z nim sezon na lody. Lody domowe są bardzo proste i wiemy co jemy. Dziś propozycja bez mleka, śmietany czy jajek. Wegańskie lody na gorące dni. Próbujecie? Ja proponuję zamrozić takie banany, które już są bardzo żółte, wręcz zaczynają brązowieć, mają one w sobie wiele cukru, więc nie musimy
Apetyt na ZieloneMuszę przyznać, że nie spodziewałam się, że domowe lody czekoladowe są takie pyszne. Nigdy nie byłam zwolennikiem tego smaku, ale za to mój trzyletni syn Piotr uwielbia wszystko co czekoladowe. Miałam obawy, czy uda mi się zrobić idealnie kremowe lody bez maszynki, ale jak się okazuje niepotrzebnie. Lody są delikatne i idealnie czekoladowe
Passions hobbies lifeKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny
Gotujemy i jemyDziś mam coś dla ochłody ;) Pierwszy raz przygotowywałam domowe lody! Nie wiem dlaczego myślałam, że jest to strasznie skomplikowane. Nic bardziej mylnego, to najprostszy deser pod słońcem i taki pyszny! ;) Dzięki temu, że bazą jest jogurt nie są aż tak kaloryczne. Jeśli dodatkowo traficie bardzo słodkie truskawki, to nie trzeba będzie ich dosładzać ;) Polecam! :) Składniki
Czerwona Porzeczkatamtym roku zrobiłam mnóstwo domowych lodów! Zbliża się lato, więc na blogu pojawią się różne ciekawe przepisy, a tymczasem chcę Wam zaprezentować szybki i prosty deser oraz ukazać jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi
Di gotujeFala tropikalnych upałów powraca ,a więc dzisiaj kolejna porcja domowych lodów LODY MALINOWO - JEŻYNOWE Składniki: 330 ml śmietany 30 % 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru 100 g jeżyn 150 g malin Przygotowanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus ze zmiksowanych malin i jeżyn. Wszystko mieszamy
Bon appetit mon amieDziś zapraszam na tradycyjne lody czekoladowe. Przygotowuję je już od kilku lat, zawsze powtarzając, że są to najlepsze lody czekoladowe, jakie jadłam. Wykonane tradycyjnie z żółtek, mleka, śmietanki i dwóch rodzajów czekolady. Bardzo ważnym składnikiem domowych lodów jest dodatek prawdziwego ekstraktu waniliowego (na bazie wódki) lub alkoholu. Jego dodatek jest tak mały, że jest absolutnie
Lekcje w kuchnikonsystencję i to, jak cudownie rozpływają się w ustach. Sklepowe lody są oczywiście puszyste, ale często jest to zasługa nie napowietrzenia, zaś różnych dziwnych składników :/ Jak robić domowe lody, żeby były puszyste a nie zamarzały na kamień? Oczywiście warunkiem podstawowym jest dobre napowietrzenie masy, drugim jest jej skład – im bardziej tłusta, tym łatwiej osiągnąć kremowość. Ważna
Eat me! Fit me!taką pogodę? oczywiście, że lody! KOMUUUUUU, KOMUUUUUU LODY DLA OCHŁODY???!!! Tym razem z mango i truskawek – super fajny duet. Dzieciaki się zajadają, a takie domowe lody na pewno są zdrowsze niż jakiekolwiek kupne. I nieoceniona zabawa dla najmłodszych podczas przygotowania. Jedyną trudność mogą sprawić formy do lodów, ale można je dostać online
PaleoLifegustu smak kokosowo - truskawkowy i postanowiłam odtworzyć go w domu. Lody wyszły idealne! Wykorzystałam pieczone truskawki, w których po odparowaniu wody zostaje więcej smaku i aromatu. Najlepsze domowe lody przygotujemy z użyciem maszynki do lodów, ale można je przygotować również bez takiego sprzętu. Wtedy po przygotowaniu masy umieszczamy ją w zamrażalniku i miksujemy
Smak mojej kuchnijedzenia lodów, to musiałam je wypróbować :). Przygotowałam proste, smaczne lody kokosowo – śmietankowe i jagodowo – malinowe, jak sorbet. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy, ponieważ takie proste, domowe lody są z nim smaczniejsze. Część lodów zrobiłam również pół na pół; pół kokosowych i pół owocowych. Jeśli chcemy mieć lody o dwóch smakach, najpierw
Mała CukierenkaLody cytrynowe przygotowuje się bez użycia maszyny do lodów, nie trzeba ich mieszać i nie trzeba czekać po wyjęciu z zamrażarki by odtajały. Najlepsze cytrynowe domowe lody! Są tak pyszne, że nawet nasze psy zawsze błagają by dać im choć trochę ;-) Składniki na 1000 ml lodów: 5 - 6 średnich cytryn 3 jajka 3 żółtka
maniapieczenia