dodatkowego koloru. Bez maszyny do lodów, bez dodatku żółtek i bez gotowania. Bez specjalnych przyrządów, długiego mieszania, chodzenia na palcach. Bez trudu i bez problemu – bo domowe lody do nabrania odpowiedniej konsystencji potrzebują tylko dwóch podstawowych składników. Jak robi się klasyczne lody? Tradycyjne lody mleczne to baza – w tej roli najczęściej występuje śmietana(...)tracą nic na swojej kremowości jeśli zjecie je po tym czasie, ale robią się troszkę bardziej zbite – potrzebują później więcej czasu do odtajania. Domowe zamrażalki najczęściej chłodzą do -18 ⁰C. A lody najlepiej formują się gdy mają temperaturę od -4 do -10 ⁰C, więc po wyjęciu muszą chwilę odstać – na zewnątrz lub w lodówce. Inaczej ich ładnie
Karo in the Kitchensprawia, że jest dość zimno. Ja wiem, że taka pogoda nie bardzo zachęca do spożywania lodów jednak ja dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na przepyszne domowe, mocno bananowe lody. Przecież możecie je przyrządzić dzisiaj a zjeść np jutro- chociaż uprzedzam, że łatwo im się nie oprzecie. Lody są mocno bananowe na bazie prawdziwych bananów
Krakowskie smaki AniBardzo łatwy sposób na obłędny deser ze śliwkami i ulubionymi lodami. Owoce podsmażone z cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej, serwowane z domowymi lodami śmietankowymi i piwem lambic. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam :-) Składniki: 5-6 śliwek 1 brzoskwinia 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki masła + lody śmietankowe* Owoce
Domowa cukiernia EwyPyszne domowe lody z nutką mięty. Chciałam nadać im nieco zielonkawej barwy i dodałam młodego jęczmienia ale kolor jaki uzyskałam nie jest zbyt intensywny. Można dodać więcej jęczmienia ale zbyt duża ilość może sprawiać, że lody są takie jakby "mąkowate". Jak dla mnie nie muszaąbyć takie intensywnie zielone a ważniejszy jest smak a dla uzyskania
Monia miesza i gotujeKolejne pyszne domowe lody. Użyłam niedużej ilości truskawek dlatego nazwałam je lodami delikatnie truskawkowymi. Ale są na prawdę smaczne, a przede wszystkim nie trzeba na nie długo czekać. Zmodyfikowałam przepis na lody waniliowe . Następnym razem dodam może nieco więcej owoców, ale i taki delikatny, truskawkowy posmak jest ok. Ubijałam lody
Stare GaryDomowe lody o smaku kakaowym i brzoskwiniowym Wszystko co zrobimy sami, smakuje lepiej niż gotowe, kupione w sklepie. Tak też jest z lodami, możemy zrobić przeróżne smaki, akurat na takie na jakie mamy ochotę. Takie lody najlepiej przygotować rano, aby wieczorem móc już się cieszyć ich smakiem. :) Przepis: Składniki: 500 ml śmietany
Mój pomysł naArbuzy są pyszne i świetnie gaszą pragnienie, jednak kiedy jest tak ciepło wszyscy chętnie zajadamy się przede wszystkim lodami. Więc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów, czy własnie
Życie zaczyna się w kuchniDomowe lody z owocami na jakie tylko macie ochotę. U mnie były to kiwi, banany i truskawki. 3 składniki, chwila na przygotowanie a ile radości dla dziecka. Pycha, po prostu je zróbcie ;) Do przygotowania lodów użyłam: * 2 kiwi * półtora banana * 8 większych truskawek * do kiwi i truskawek dodałam trochę miodu bo owoce były dość kwaśne Wykonanie: Kiwi
Zrób to smacznieDomowe lody i desery lodowe są świetne. Nie dość, że nie zawierają barwników ani konserwantów, możemy przyrządzić je w takich kombinacjach, których w sklepie, cukierni, lodziarni nie znajdziemy, to możemy je dosładzać wedle uznania. Bardzo często kupując lody, stwierdzałam, że były one dla mnie stanowczo za słodkie. Robiąc je w domu, nie mam takiego problemu
Be Fit Be StrongBłyskawiczne lody truskawkowe Lody w 5 minut i to domowe? Możliwe. I to zdrowe, bez sztucznych dodatków, idealne na upalny podwieczorek. Są gotowe od razu po zmiksowaniu, ale można je z powodzeniem zamrozić i mamy gotowe, domowe lody. Zamiast serka homogenizowanego, można dodać jogurt grecki, będzie jeszcze bardziej naturalnie. Składniki: 450 g mrożonych
na moim stole...gorąco jak w Polsce (z tego co widziałam na mapie pogody) ale to nie znaczy, ze można sobie odmówić porcji dobrych lodów. Generalnie gustuje w sorbetach ale domowym lodom nigdy nie odmawiam. Nic mnie nie jest w stanie powstrzymać nawet brak odpowiedniego sprzętu ( tak , muszę w końcu kupić, obiecują sobie to od dwóch lat a jak mija
ciastkarnia na kruchym spodziedotarły do nas głosy z prośbą o mniej kaloryczną wersję mrożonych pyszności na letnie upały, przygotowaliśmy dla Was sorbet. Dwuskładnikowe lody przyrządzicie jeszcze szybciej niż klasyczne, domowe lody. Do przygotowanie
Szybko Tanio SmacznieSezon na domowe lody uważam za oficjalnie otwarty :) Na pierwszy ogień poszły błyskawiczne lody truskawkowe, do których przygotowania potrzeba tylko mrożonych truskawek, mascarpone ( w wersji bardziej rozpustnej) lub jogurtu greckiego (w wersji zdrowszej) i ulubionego słodzidełka. Pięć minut i gotowe :) SKŁADNIKI (6 porcji) 400g mrożonych truskawek 150g mascarpone lub jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu/cukru dodatkowo
DefinicjaSmakulubię, dla mnie są idealne! :) A niedługo chyba planujemy zakup maszyny do lodów więc będziemy mogli porównać smak domowych lodów z maszyny i bez maszyny. Więc może kilka nowych przepisów się pojawi :) A tymczasem zapraszamy na lody: 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% lemon curd z TEGO przepisu Prawda, że mało składników? Śmietanę ubijamy na sztywno
Marder&Marder ManufactureRandka. Deser. Pierwsze skojarzenie na szybko – kawa i lody. A połączenie jednego z drugim? Rozkosz dla podniebienia. Domowe lody kawowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania. I tak naprawdę tylko z trzech składników. Dla nas to deser idealny – i na domową randkę, i bez okazji. Śmietanę i mleko schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo(...)miękko’ śmietany wlewamy kawę z mlekiem skondensowanym, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. Z wierzchu robimy esy-floresy karmelem lub syropem kawowym, posypujemy lekko kawą, opakowanie zamykamy a lody zamrażamy minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc. SKŁADNIKI 250ml śmietany 36% ½ puszki mleka skondensowanego, słodzonego 3 czubate łyżeczki dobrej, mocnej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka dobrej, aromatycznej kawy drobno
Karo in the Kitchen