lata temu kupiłam do domu rodzinnego, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami. Użyłam jej może 2 razy i poszła w odstawkę. Teraz, po paru latach zaczęłam znowu doceniać domowe lody dzięki mojej koleżance - Karolinie (Karola, dziękuję!!), która sprezentowała mi maszynę, z której obecnie korzystam. Co prawda maszyna jeździła ze mną jakieś 3 tygodnie w bagażniku samochodu, ale obecnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Synoptycy prognozują na najbliższy weekend powrót upałów. A jak wiadomo na wysokie temperatury najlepsze są... domowe lody. Nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, żeby je przygotować wystarczy mikser i odrobina czasu. Składniki: - na około 5-6 porcji 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, 50 ml mleka kokosowego 400 g jogurtu typu grackiego 4- 5 łyżek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadają nam to przyjemne orzeźwienie i powiew chłodu dla naszych, jakby spowolnionych wysoką temperaturą organizmów. Jak dla mnie nie ma nic lepszego w takie gorące letnie dni jak domowe lody. A że robi się je dość łatwo i z niewielu składników, przez całe lato mam ich zapas w różnych smakach w mojej lodówce. LODY
Bon appetit mon amieCrumble z owocami i owsianą kruszonką to doskonały sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;) U mnie z czerwoną porzeczką, podane z gałką domowych lodów waniliowych, coś pysznego! Obiecuję, ze cała porcja zniknie w mgnieniu oka a jeszcze nie będzieice mieli dość ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 600 g czerwonej porzeczki lub innych owoców 8 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki ekstraktu waniliowego 5 łyżek masła Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego lub miodu. Płatki
Domowa cukiernia EwyFajne kwaskowe lody wiśniowe z minimalną ilością cukru. Oczywiście cukru można dodać więcej jak kto lubi. Lody domowe robię dlatego że kupne są dla mnie za słodkie. Jak dla mnie są przepyszne, nie maja kryształków, nie zamarzają na kamień. Robiłam je bez maszyny, więc można zrobić dobre lody w domu. 350 ml śmietanki
wesoła kuchniasię od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że tak zostanie i nadal będę na diecie lodowej. Przygotowałam ostatnio kilka fajnych propozycji domowych lodów. Są bardzo proste więc nawet leniwcom może, powtarzam może... zechce się przygotować swoje lody. Co Wy na to? Oczywiście zawsze można się ruszyć i wyjść na spacer zahaczając o dobrą lodziarnie ale można
Niezły Młynekporzeczki oczarował nie tylko mnie samą, ale i moją najbliższą rodzinę. To tylko kremówka w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami i odrobiną słodyczy a efekt wprost nieziemski. Lubię robić domowe lody. Latem nie ma dnia, bym nie miała w zamrażalniku jakiś lodów naturalnych. Zazwyczaj są to lody owocowe, ale i l ody solony karmel
AniaGotuje.plkonsystencję hmm... gumy? gęstej śmietany? Po prostu topią się od razu i wiem, że to świadczy o tym, że nie mają zbędnych dodatków. Tak właśnie jak lody domowe. One nigdy nie będą takie jak kupione. Nie "ciągną się za językiem" - if you know what I mean ;) Są gęste, ale topią się w mig. Kręcimy w tym roku
bistro mamaMangan 0.16 mg Jod 2.3 mg Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki(...)rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje: 2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka
Kulinarne przygody Gatityprawda zsiadłe mleko najlepsze robi moja babcia ale daliście radę :) (cena 39 zł) Deser dostałam zapakowany do domu, a był to sernik z białą czekoladą z domowymi lodami owocowymi (jagodowymi), (cena 21 zł) Porcje są dość spore, a cena jest rozsądna. Polot jest restauracją, z kuchnią Polską, która pokazuje, że w Polsce dajemy dobre jedzenie(...)lepsze trawienie serwują domowe nalewki, które oczywiście przygotowywane są na miejscu. Ciekawe smaki: kawa z chili, śliwka, pigwa i chyba żurawina ale ta ostatnia mi spokoju nie dała. Bitwę nalewkową wygrała ostatnia - chyba żurawinowa :D O Polocie tyle i mogę Was tam teraz tylko zaprosić
Niezły MłynekPrognozy pogody zapowiadają kolejne upały. Trzeba będzie sobie jakoś z nimi poradzić i ochłodzić się. Proponuję więc kolejny przepis na domowe lody z użyciem białek. Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne! Składniki: 400 ml śmietany kremówki 5 białek 150 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 50 g wiórek kokosowych pół szklanki
Na Ciasteczkowych PapierachPogoda nas ostatnio bardzo rozpieszcza, a przed nami kolejny długi weekend. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam domowe lody. Szczególnie te bez cukru, bo można się nimi zajadać z czystym sumieniem. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lody z mango i malin. 3 składniki, a uwierzcie mi - wychodzą genialne! Składniki
CookYourselfgorąco :) Ale Ja jestem z tych ciepłolubnych więc dla mnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe. Składniki: - 1 pęczek mięty - 150 g cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek
Zainspirowana w kuchninajlepiej i najszybciej zrobić deser? Jak dobrze wykorzystać mrożone owoce? To proste - zrobić szybkie domowe lody! Bez maszynki do lodów, bez specjalnej maszynerii - jedyne co nam potrzebne to blender z zamykanym pojemnikiem. Pyszne, zdrowe i szybkie - deser idealny! Składniki: (2 - 3 porcje) 300 g mrożonych owoców,* 4 łyżki gęstszego jogurtu naturalnego, miód/ syrop z agawy** Owoce
Plate of Joyzłoty kolor w temp. 180 stopniach C. czas u mnie 45 minut. Tartę studzimy i gotowe. Możecie zjeść z kulka lodów. Znacie przepis na najprostsze lody domowe bez laktozy? ;-) Użyj czterech na maxa dojrzałych bananów, pokrój w plastry włóż do torebeczki i zamroź. Przełóż do misy blendera zmiksuj, masę przelej do pojemnika i wstaw
SMYKWKUCHNI